Hlavní obsah

Putinova popularita: Proč klesá a co to pro Rusko znamená?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Kremlin.ru via Wikimedia Commons (CC BY 4.0)

Krátké zamyšlení nad kleající podporou Putina napříč ruským obyvatelstvem a nad tím, co vše to může pro Rusko znamenat.

Článek

V poslední době se hodně mluví o poklesu popularity ruského prezidenta Vladimira Putina. Podle nedávných průzkumů, které provedly ruské státní sociologické agentury, dochází k výraznému poklesu jeho podpory mezi obyvatelstvem. Co může být příčinou tohoto trendu a jaké to může mít důsledky pro budoucnost Ruska a jeho vedení?

Pokles popularity Putina je úzce spjatý s válkou na Ukrajině.

Pokles popularity prezidenta Putina byl zaznamenán zejména po začátku konfliktu na Ukrajině. Podle Institutu pro studium války (ISW) se Kreml snaží tento pokles zastavit prostřednictvím složité informační kampaně. Přesto však ruské státní agentury, jako je Nadace pro výzkum veřejného mínění (POF) a Středisko pro výzkum veřejného mínění (GCIOM), připouštějí, že situace je vážná. V srpnových průzkumech vyjádřilo 28 % respondentů nespokojenost s postupem ruských úřadů, což představuje nárůst o 10 procentních bodů oproti předchozímu měsíci.

Navíc, během srpna Putinova popularita klesla o 35 procentních bodů a dosáhla 73,6 %, což je nejnižší hodnota od začátku invaze na Ukrajinu v únoru 2022. Tento pokles byl sice v následujícím týdnu mírně zpomalen, ale i tak zůstává situace alarmující.

Válce se nedaří a ekonomika skomírá.

Jednou z hlavních příčin poklesu popularity Vladimira Putina je nespokojenost ruského obyvatelstva s vedením konfliktu na Ukrajině. Přestože Kreml oficiálně prezentuje vojenské akce jako „speciální operaci“ a snaží se je propagandisticky ospravedlnit, mnozí Rusové začínají pochybovat o smysluplnosti a účinnosti těchto akcí. Významný podíl na poklesu popularity má také částečná mobilizace, která byla v Rusku vyhlášena v roce 2022 a která způsobila značnou nespokojenost mezi obyvatelstvem.

Dalším důvodem je ekonomická situace v zemi. Sankce uvalené na Rusko západními zeměmi výrazně oslabily ruskou ekonomiku, což má negativní dopad na životní úroveň obyvatel. Rostoucí inflace, nedostatek některého zboží a klesající hodnota rublu přispívají k pocitu nejistoty a nespokojenosti.

Pokles Putinovy popularity může být předzvěst něčeho většího.

Co může tento pokles popularity znamenat pro budoucnost Ruska a jeho politiku? Prvním možným důsledkem je zvýšený tlak na změnu strategie ze strany Kremlu. Putinova vláda si je vědoma, že udržení veřejné podpory je klíčové pro stabilitu režimu, a proto může dojít k revizi dosavadního postupu na Ukrajině. Kreml by mohl například přistoupit k diplomatickým jednáním nebo alespoň zmírnit vojenskou eskalaci.

Další možností je, že Kreml zintenzivní svou propagandistickou kampaň s cílem přesvědčit veřejnost o správnosti svého postupu. To by mohlo zahrnovat ještě větší kontrolu médií, potlačení opozice a dalších kritiků a zvýšení úsilí o manipulaci veřejného mínění.

V nejčernějším scénáři (pro Putina) může pokračující pokles popularity vést k vážným vnitropolitickým otřesům. Pokud by se nespokojenost obyvatelstva nadále prohlubovala, mohl by Kreml čelit vnitřní opozici nejen ze strany obyvatel, ale i některých členů vládnoucí elity. To by mohlo vést k pokusům o změnu vedení, případně i k politické nestabilitě, nebo dokonce ke změně režimu.

Na druhou stranu, pokud se Kremlu podaří zastavit pokles popularity, může to znamenat pokračování současné politiky bez větších změn. To by ale také mohlo znamenat prodlužování konfliktu na Ukrajině a další ekonomické a sociální problémy pro Rusko.

Putinův pokles popularity je důležitým ukazatelem nálad v ruské společnosti. Ačkoliv současné průzkumy neukazují na nějakou masivní nespokojenost, je jasné, že ruské obyvatelstvo začíná pociťovat únavu z konfliktu a ekonomických problémů.

Budoucnost ruské politiky bude do značné míry záviset na tom, jak Kreml tuto situaci zvládne a zda se mu podaří obnovit důvěru veřejnosti. V každém případě bude zajímavé sledovat, jak se situace v Rusku bude nadále vyvíjet.

Anketa

Povede klesající podpora Putina k výraznějším změnám v Kremlu?
Ano, změny budou výrazné.
0 %
Ano, ale změny nebudou podstatné.
20 %
Ne, nic se nezmění.
80 %
Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Zdroje: Novinky

Co číst dál?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz