Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Rozhovor: Plzeňská práva už haní jen nevzdělanci, jsou srovnatelná s Prahou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: ZČU Vnější vztahy / Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0 International

V dnešním rozhovoru si promluvím s absolventem Fakulty právnické ZČU v Plzni o tom, jak dnes vypadá studium práv v Plzni.

Článek

Jak v praxi vypadá studium práv v Plzni? Shrň prosím pro čtenáře podstatné momenty studia.

Už jen dostat se na naši právnickou fakultu je značně obtížné. Fakulta nepořádá vlastní testy, ale požaduje složení Národních srovnávacích zkoušek SCIO, konkrétně z obecných studijních předpokladů a základů společenských věd. Podobně to mají i práva v Praze a v Olomouci. Jen práva v Brně si, tuším, pořádají vlastní přijímačky. SCIO vyhodnotí testy a každému určí počet percentil – percentil udává, o kolik procent uchazečů jsi byl lepší než ostatní. Aby ses dostal na práva, musíš mít percentil hodně. Já měl kolem 90, tedy jsem byl lepší než 90 % všech uchazečů, a stejně jsem neměl přijetí jisté.

V prvních ročnících studia se klade důraz na teorii práva a právní dějiny. Mnoho studentů školu opouští právě kvůli zklamání, že na „skutečné“ právo si musí počkat. Z toho se poté skládá státní souborná zkouška. To je státní zkouška, která ale není doprovázena kvalifikační prací. Není za ni žádný titul, ale student ji musí splnit, aby mohl pokračovat ve studiu.

Poté se už studují právnické předměty – právo občanské, obchodní, trestní, mezinárodní, pracovní, finanční, správní, procesní a tak dál. Mnoho studentů si studium zpestří Erasmem, kdy jedou na nějaký čas studovat do zahraničí.

Závěr studia tvoří sepsání a obhájení diplomové práce a složení státních zkoušek. Ty se skládají v jednom termínu z trestního a správního práva a v dalším termínu z civilního procesu, obchodního práva a občanského práva.

Většina studentů tím studium ukončí (dostanou titul magistra práv), někteří pokračují studiem na malý doktorát, tj. JUDr. Student napíše další, obsáhlejší práci, kterou musí obhájit a složit další zkoušku. Ti nejnadanější mohou pokračovat ve studiu na Ph.D.

Je právnická fakulta v Plzni stále poznamenaná kauzou „plzeňských práv“?

Všichni studenti samozřejmě vědí, co se tehdy stalo, ale většina z nich si z toho nic nedělá. Ono jen dostat se tam je dnes velmi obtížné a vystudovat práva také není jednoduché, tak proč by se měli stydět za svou fakultu?

Stín se ovšem s fakultou bohužel táhne dál. Už při inauguraci nám tehdejší děkan dr. Pauly říkal, že se v žádném případě nemáme stydět za svou fakultu, a kdyby nás kvůli tomu někdo chtěl diskriminovat, máme plné právo s ním jednat s naprostým despektem.

Ve veřejném prostoru se občas můžeme stále setkat s haněním plzeňských práv. Setkal ses s tím?

Samozřejmě. Ale jde o to, kdo to stále vypouští. Práva v Plzni jsou jednou ze čtyř fakult, kde u nás v republice lze práva studovat. Lze tedy s určitým zjednodušením říci, že čtvrtina právníků je z Plzně. Plzeňští právníci figurují ve všech myslitelných právnických povolání – jsou to koncipienti, advokáti, soudci, notáři, exekutoři, podnikoví právníci, úředníci, státní zástupci a samozřejmě učitelé práv.

Jinými slovy od jiných právníků jsem se s žádným haněním plzeňských práv nesetkal. Dokonce ani od jiných vysokoškolsky vzdělaných lidí. Jediní, kteří haní plzeňská práva, jsou hospodští povaleči působící dojmem, že sotva udělali sedmou třídu základní školy. Tito lidé by se na ta plzeňská práva, která tak rádi haní, ani nedostali, natož aby je snad úspěšně vystudovali.

V tom byl kdysi problém plzeňských práv, že se tam dostali a vystudovali je i ti, kteří na to neměli.

Je to stará kauza a týká se jen několika jedinců. Tím nechci obhajovat, co se zde tehdy dělo, jen říkám, že je nesmysl kvůli tomu odsuzovat celou fakultu, natož víc jak 10 let poté. Problémy s plagiátorstvím nebo rychlostudiem má mnoho univerzit, nedávno třeba Masaryčka. Jen u jiných to nebylo tak moc medializované a vyhrocené jako u nás. Kauza „plzeňská práva“ byla tak moc řešená a medializovaná, protože se týkala hlavně politiků nebo veřejně známých osob, což u jiných univerzit moc není, proto to tam tolik nenabobtnalo.

Shrnul bych to tak, že za šmelinu, která se tam kdysi děla, už byla fakulta potrestána více než dost. Nyní jsou tam noví lidé a kvalita vzdělání je srovnatelná s ostatními právnickými fakultami, třeba i s Prahou.

Pražská práva jsou vnímána jako velice prestižní a nejkvalitnější ze všech. Není tvůj poslední soud přeci jen trošku zveličený?

To, že Plzeň je srovnatelná s Prahou? Vůbec to není zveličené. Připouštím, že Karlovka je mnohem prestižnější a známější, ale to automaticky neznamená, že je nejlepší. Skutečnost je taková, že velkou většinu předmětů máme stejných a učí se podle podobných plánů.

V Plzni se také hojně učíme z „pražských“ učebnic, tedy učebnic psaných autorskými kolektivy pražských učitelů, z nichž se pochopitelně tradičně učí v Praze. Pamatuji si mnoho učitelů, kteří nám ukázali pražské učebnice a řekli, že toto jsou jediné zdroje, které akceptují, a když poznají, že jsme se učili odjinud, hned nás ze zkoušky vyhodí…

S tím souvisí i téma učitelů. Mnoho učitelů totiž učí jak v Praze, tak v Plzni. Je nutné si uvědomit, že díky dálnici jsou obě města dostupná za cca 40 minut. Je proto velké množství učitelů, kteří jsou usídleni v Praze, ale dojíždí do Plzně přednášet a zkoušet.

Plzeňáci se tedy učí stejné předměty ze stejných učebnic, témata jim přednáší pražští učitelé, kteří je pak z toho i zkouší. Tak proč by mělo být plzeňské vzdělání horší?

Jak ty osobně reaguješ, když tě někdo haní za studium práv v Plzni?

Jak jsem řekl, od normální, slušné a vzdělané osoby toto jednání nepřichází. Ti vědí, že je to hloupost. Plzeňská práva haní jen lidé, kteří haní úplně všechno, hlavně politiky. Tito lidé se prostě strefují do všeho, co jen jde, a nic jiného je nezajímá. Jak na něco takového reagovat? Nijak… je nejlepší je nechat dopít si své pivo, dokouřit svou cigaretu a oni se brzy přesunou na jiné téma a jdou nadávat na něco jiného. Nic lepšího totiž ve svém životě nedokážou, tak proč jim to brát…

Může fakulta udělat ještě něco, aby se zbavila svého stigmatu?

Ona už se stigmatu vlastně zbavila. Učí tu kvalitní učitelé, hlásí se sem mnoho uchazečů a absolventi se bez potíží uplatní ve všech právnických profesích. Drtivá většina absolventů si práci najde do pár měsíců po ukončení studia, pokud ji ovšem dávno nemají. V akademických kruzích už plzeňská práva dávno stigmatem nejsou. Haní je jen hospodští Pepíci a s tím se prostě nic udělat nedá. Jednou to určitě zcela vyšumí, ale bude to chtít čas.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz