Hlavní obsah
Sport

Na co si dát pozor během víkendu Velké ceny Singapuru?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Dav123719/Wikimedia Commons

Formule 1 závodem na italské Monze ukončila evropskou část své sezóny. Asijskou porci sezóny zahájí Velká cena Singapuru, která přináší několik novinek.

Článek

Nový layout okruhu

Pro letošní velkou cenu se změnil třetí sektor okruhu v Singapuru. Technickou sekci pod tribunou nahradí dlouhá rovinka. Okruh by tak měl být o zhruba 8 vteřin rychlejší, jelikož se vynechají čtyři pomalé zatáčky. Tato změna by měla patřit jen pro tuto velkou cenu, protože v zmíněném úseku probíhají stavební práce. Možná se ale tato konfigurace osvědčí a uvidíme ji i v dalších sezónách, nechme se překvapit.

Jak týmy ovlivní nová technická direktiva

Od velké ceny Singapuru platí nová technická direktiva, kterou se FIA snaží bojovat proti flexibilitě křídel. Všechny týmy se totiž snaží využívat šedých zón v pravidlech, a jak je částečně obcházet. Nedá se předpovědět, jak tato nová direktiva ovlivní týmy a které týmy nejvíc postihne. Na výsledky si tak budeme muset počkat až na samotnou trať v Singapuru a možná až v Japonsku, kde by byla výhoda flexibilních součástek větší.

Dokáže někdo vyzvat Red Bull?

Už na tiskové konferenci v Monze se oba piloti červených býků shodli, že víkend v Singapuru bude pro ně náročnější než ten v Itálií. Podle údajů ze simulátorů, které na svém Twitteru zveřejnil španělský novinář Albert Fabrega, by měl být Red Bull stále nejrychlejším týmem před McLarenem a Ferrari. Naopak na konci pole by měl být tým Alpha Tauri. V těchto simulacích však zřejmě nebyly zařazeny nové upgrady, které týmy do Singapuru přivezli. U týmu z Wokingu se totiž v paddocku říká dokonce o C specifikaci monopostu. Papájoví totiž přivezli, prozatím jen pro Landa Norrise, zcela nový monopost. Silný by měl v Singapuru být také Mercedes, kterému by měl tento okruh sedět víc než Monza. Podobné zlepšení se proti Monze očekává také od Aston Martinu, naopak se moc nečeká od Ferrari, kterému by charakteristika okruhu moc sedět neměla. I nadále však zůstává favoritem na vítězství Red Bull. Na městském okruhu s nevyzpytatelným počasím během víkendu, by však mohl někdo z konkurentů překvapit. Zejména když by znova měli být blíže, než tomu bylo v předchozích velkých cenách. Jestli to tak bude nám napoví dnešní druhý trénink, ale zejména nedělní velká cena.

Boj o osmé místo v šampionátu

Pro závodní víkend v Singapuru přinesl velký upgrade také tým Alpha Tauri, který změnil v podstatě celé auto. S upgrady přišel také tým Alfa Romeo, který se bude snažit předběhnout v šampionátu Haas, na který ztrácí jenom jeden bod. Naopak Haas své upgrady odkládá až na velkou cenu v americkém Austinu. Boj o příčky a odměny za umístnění v druhé půlce poháru konstruktérů tak bude ještě zajímavý.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz