Hlavní obsah
Lidé a společnost

Půlrok vdovy – když vás úřední šiml zaměstná tak, že na smutek nezbývá čas

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Po smrti nejbližšího člověka hledáte pevnou půdu pod nohama, motáte se v kolotoči vzpomínek a potřebujete nový impuls pro další život. Dostanete ho vzápětí.

Článek

Po smrti nejbližšího člověka hledáte pevnou půdu nod nohama. Všechno je najednou jinak, nic nefunguje jako dříve a místo vedle vás je prázdné. Prázdnota je v duši, všude doma, na chalupě o víkendu, na nákupu poloviny běžných zásob, v ložnici … Chcete být raději sami nebo naopak toužíte po společnosti, abyste nemuseli myslet na tuhle trvalou mezeru. Je to navždy, ale vůbec si to nedokážete představit. Je to konečné, ale pořád máte pocit, že vedle v pokoji, na ulici za rohem cestou z práce nebo večer po tréninku se zase objeví. A když vás tohle napadne, přijde vzápětí studená sprcha reality. Nepotkáte se, nepřijde, nesedí ani u počítače. A zase je v hlavě prázdno, v srdci pusto, smutno a divně.

Samota není vůbec příjemná, motáte se v kolotoči myšlenek a vzpomínek, hledáte, čím byste zabavili mozek a v tu chvíli přichází první pomoc. Není to ale obvoďačka, která by vám předepsala něco na uklidnění ani zvědavá sousedka se štrůdlem a posledními drby z okolí ani lahev dobrého vína, která by vám konečně pomohla usnout. Přichází úřední šiml, který vás postaví do latě, zabaví vás veškerého volného času a přesvědčí vás, že vtip a humor, který vás v těžkých chvílích opustil, je nutné rychle najít a udržovat v nejvyšší míře.

Po úmrtí dostanou pozůstalí v pohřební službě seznam, co všechno je nutné zařídit. Sedíte tam, sledujete, jak paní vyjmenovává postupně místa, kam půjdete, v jakém pořadí, s jakými dokumenty, vnímáte sotva polovinu, myslíte na blízkého, nechápete, jak mohl tak rychle odejít a nechat vás tu samotnou. Teprve doma se zamyslíte a začnete plánovat svou novou roli. Roli orientačního běžce v únikové hře nejbližšího pozůstalého. S pocitem, že do dvou týdnů je vše vyřízeno vybíháte ze startu.

1) Jste vdova? Rychle si vyměňte občanku!– Když je v OP uveden stav (vdaná), je třeba ji do 45 dní vyměnit za novou, pak přestane platit. K žádosti potřebujete úmrtní list, na který má matrika 30 dní a posílá ho poštou doporučeně, což zásilku ještě zpozdí. Výroba nové občanky od podání žádosti může trvat také až 30 dní. Ať počítám, jak počítám, dva týdny nám tu nějak nesedí. Když nebudete urgovat matriku a neobjednáte se na úřadě dostatečně rychle, občanka vám propadne a nikdo se s vámi na poště ani v bance nebude vůbec bavit, nemluvě třeba o policii při silniční kontrole. Chtěla bych vidět výraz autora tohoto výmyslu, který zjevně ani neprošel matematikou druhé třídy ZŠ, až se sám stane vdovcem.

2) Zůstala jste sama s dětmi? Vaši finanční bídu zachrání vdovský a sirotčí důchod!  Požádat o vdovský, resp. sirotčí důchod je totiž úplně snadné, potřebujete pouze úmrtní list, oddací list, novou občanku (žádáte tedy nejdříve 2 měsíce po úmrtí manžela) a podklady pro výpočet jeho fiktivního důchodu, protože se důchodu nestihl dožít. Jenže kde najednou vzít jeho maturitní vysvědčení, diplom z vysoké školy a nedej Bože i doklad o roku povinně stráveném na vojně před skoro čtyřiceti lety? Detektivní kancelář „Manželka v nesnázích“ pracuje na plné obrátky, hledá, telefonuje, mailuje, kopíruje, skenuje a s jazykem na vestě stíhá úřední hodiny. A když to všechno konečně seženete, předáte a požádáte, počkáte si krásných 90 dní na vyřízení. Hurá, splněno, hotovo nejdříve za pouhých pět měsíců.

3) Opravdu chcete vyplatit nemocenskou? Požádejte si o ni! Ve schránce se objeví dopis a vám spadne brada. Pokud zemře pracující člověk při nemocenské, nedostane zaplacený poslední měsíc automaticky a musíte si jako oprávněný pozůstalý o peníze požádat. Další úřední den, další čekání ve frontě, další volno z práce.

4) Máte pocit, že toho je málo? Nebojte, stačí už jen vyřešit zbytek! Znáte heslo? Vloupejte se do mailové schránky manžela a zjistěte, co všechno před vámi ukrývá. Ten email, ne manžel, samozřejmě. Jestli znáte heslo, sdělil vám ho jistě s důvěrou a nyní tedy můžete třeba dohledat důležitou komunikaci a příp. upomínky a doplatit jeho mobilní telefon, převést na sebe internetové připojení, elektřinu a plyn, kontaktovat pojišťovnu kvůli pojištění bytu a auta, nahlásit správci domu pro roční zúčtování, že ubyl člen domácnosti, požádat o pohřebné na úřadě práce, protože máte nezletilé děti, a navštívit další pojišťovnu, kde manžel dlouhé roky platil životní pojištění, aby vám sdělili, že se žádná výplata nekoná, protože je ve smlouvě výjimka. Podat za manžela daňové přiznání a zaplatit státu zpět vyplacené bonusy za děti, protože zemřel v prvním čtvrtletí a nevydělal dané minimum. Pak konečně přijde dopis od notáře a začne se řešit dědictví. K němu zjišťujete hodnotu auta, přiznáváte své účty v bance, penzijní a stavební spoření a čekáte na termín u soudu kvůli opatrovnictví na děti.

A najednou je půl roku pryč jako voda. Najednou se zastavíte, rozhlédnete a nadechnete. Ten hluboký smutek se zoufalstvím zůstal někde cestou mezi všemi úřady. Už nejste na všechno sama, máte vedle sebe své druhé já, je statečné, odhodlané a připravené to zvládnout. Jste vdova verze 2.0.

A v kinech prý bude brzy nový film Rok vdovy. Určitě ho chci vidět. Jsem zvědavá, co mě ještě čeká.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz