Hlavní obsah
Aktuální dění

Modlitba pro Martu v podání excelentní Hanky Holišové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons / CC0 (volné dílo)

17. listopad, mráz běhá po zádech všem, kteří ho zažili. I těm, kteří si uvědomí jeho státnost.

Článek

V průběhu dnešního dne bylo zcela pochopitelně zveřejněno mnoho článků vztahujících se k tomuto datu, jakožto vzpomínka na naši historii.

Osobně pro mě byl malou oslavou článek, který považuji za jeden z nejlepších vůbec, a proto další mé shrnování událostí onoho dne by bylo jen jeho sprosté vykrádání.

Jednu věc navíc si však dovolím. O tom, že je Hanka Holišová talentovou umělkyní, není pochyb, ovšem její pěvecký přednes Modlitby pro Martu je excelentní, dech beroucí a představuje nadmíru důstojnou vzpomínku na odhodlání, vytrvalost i utrpení všech, kteří se nebáli vyslovit proti tehdejšímu dění.

Nepochybně stojí za zhlédnutí, zde od 1:21. Pokud jste ho ovšem nestihli na Národní třídě v Praze.

Úctyhodná je skutečnost, kdy lze pozorovat snad i bolest v Hančiných očích a uvědomění si síly celého momentu v kombinaci s profesionálním udržením emocí. Smekám!

Na svém instagramovém účtu, společně s díky, že můžem, sdílela zpěvačka také krátké video, ve kterém rovněž sdílí píseň ve svém podání.

Ke zhlédnutí zde.

Při jeho sledování se tají dech. Pokora, se kterou Hanka Holišová přistupuje k silnému textu, který společně s hudbou tvoří hymnu tohoto dne, je téměř hmatatelná. Jsou mezi námi mnozí, kteří v důsledku tehdejšího režimu přišli o své blízké, a my nyní díky nim žijeme v lepší době. Tvorba a přístup těchto osob jakoby říkali, že to nebylo zbytečně a společně vzdáváme hold.

Ať už vás zasáhne text autora výše zmíněného článku nebo procítěný zpěv Hany Holišové, obojí přináší všem generacím apel na to, ať nezapomínáme, co bylo a jak se máme dnes. Ať předáváme našim dětem důležitost demokracie a skutečné hodnoty lidského života, neboť poznání minulosti tvoří naší budoucnost.

M.R.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Hana Holišová

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz