Hlavní obsah
Lidé a společnost

Stephen Hawking: Na pranýři konspiračních teoretiků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay/Gordon Johnson

Malba Stephena Hawkinga

Životní příběh Stephena Hawkinga je natolik pozoruhodný, že láka stále nové a nové příznivce z řad vědců, filmařů, spisovatelů a celé široké veřejnosti, včetně konspiračních teoretiků.

Článek

Ti se odmítají smířit s tím, že by Hawking žil svůj život jen tak, jelikož se zdál být až neuvěřitelným.

A tak vzniklo těchto teorií hned několik. Fakt, zda by to mohla být pravda můžete posoudit sami.

Stephen Hawking byl nahrazen loutkou

Jedna z nejznámějších konspiračních teorií o Stephenovi Hawkingovi říká, že byl nahrazenou loutkou. Daily mail v roce 2018 vydal článek pojednávající o tom, že by to tak mohlo skutečně být, ačkoliv se to může zdát velmi výstřední.

Dle údajů měl zemřít již v roce 1985 na zápal plic a nadále být nahrazen loutkou, světovou vědeckou a politickou elitou.

Co zastánce této teorie k těmto myšlenkám vede? Například vzhled. Tvrdí totiž, že člověk se nemůže za roky téměř nezměnit, zejména pak, trpí-li amyotrofickou laterální sklerózou.

Dalším bodem je samotná nemoc. Průměrné roky, které lidem od zjištění této nemoci zbývají jsou dle údajů v řádu jednotek. Některé zdroje uvádí 2-5 let. Nikoliv téměř 55 jako u Hawkinga.

Někteří stoupenci této teorie pak zpochybňují, že by bylo možné v tak závažném stavu ovládat počítač, který by za Hawkinga hovořil. Neboť byl údajně ovládán pomocí lícního nervu a oka. Ovšem když Stephen Hawking hovořil, mnohdy nahýbal ani jedním okem, natož lícním nervem, a to je při nejmenším podivné.

NASA

Mnozí zastánci této teorie se jí nebojí dále eskalovat a tvrdit, že do počítače zadávali informace pracovníci NASA, aby důvěřivým Hawkingnovým posluchačům podsouvali ty informace, které pro ně byly žádoucí.

Proč to všechno?

Jiní tvrdí, že ať tomu bylo tak či tak, vše je účelové z důvodů politických her, kdy Hawking v posledních desetiletích byt politicky velmi aktivní. Například se vyjadřoval proti Trumpovi a byl spojován s různými politickými jmény a projekty.

Roli údajně hrál i fakt, že se Stephen Hawking nebál brát servítky, co se vědy a objevů týče. Měl mnoho svých stoupenců, kteří se nebáli po jeho vzoru zpochybňovat již zajeté teorie, činit významné výzkumy a možná objevit až příliš mnoho. Což se jiným nemuselo hodit.

Až příliš geniální

Vše souvisí se vším a nic nemusí být tak, jak se zdá. Někteří se nebojí tvrdit, že Stephen Hawking byl natolik geniální, že bylo nutné ho zpomalit či omezit, a proto mu do života „přišla“ tak krutá nemoc, ačkoliv s ní dokázal žít spoustu let a publikovat své teorie.

A tak možná byl jeho příběh skutečně tak neuvěřitelný, ale odehrál se tak, jak ho známe.

Nebo do jeho života pro jeho genialitu zasáhla „vyšší moc.“

Spojení s Jeffreym Epsteinem

Nutno zmínit, že v posledních týdnech média informovala o tom, že měl uniknout soudní dokument dokazující ohavné sexuální praktiky J. Epsteina, který později spáchal sebevraždu. Na dokumentu mělo být i jméno Stephena Hawkinga, jakožto jednoho ze slavných, který se měl účastnit těchto praktik. Tento údaj byl naštěstí vyloučen a Hawkingovi zůstala jeho důstojnost i obdiv.

Zdroje:

FERGUSON, Kitty. Stephen Hawking: jeho život a dílo: životní příběh a vědecká práce jednoho z nejpozoruhodnějších, nejuznávanějších a nejodvážnějších mužů naší doby. Praha: Práh, 2013. ISBN 978-80-7252-449-5

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz