Hlavní obsah
Názory a úvahy

Střídání letního a zimního času je již k ničemu, dočkáme se někdy změny?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pexels

Lidé si již 45 let pravidelně přesouvají na svých hodinkách ručičky v rámci střídání letního a zimního času. A i přesto, že si v říjnu o hodinu přispíme, mnozí tento zvyk nemají příliš rádi a uvítali by jeden čas celoročně. Co vy?

Článek

Nejprve trochu historie

Ačkoliv lidé přemýšleli nad denním světlem, východem a západem slunce a střídáním dne a noci již v hluboké minulosti i v průběhu tisíciletí, první úvahy zmiňoval Benjamin Franklin až roku 1784. Poté další oficiální návrh přinesl v roce 1907 Angličan William Willett. Navrhoval posouvání času v jarních a letních měsících, jelikož si během svých ranních cest všiml, že se plýtvá denním světlem.

Prosazování této myšlenky mu trvalo roky a jako první na ni přistoupilo Švédsko roku 1916. Do celého dění téhož roku zasáhla světová válka a později i druhá, v jejichž období byl čas posouvám vždy však na dočasné období, jelikož se u lidí nesetkal s úspěchem a později pak býval rušen.

K trvalému zavedení v naší zemi pak došlo v roce 1979. Proč? Původním účelem byla snaha o úsporu elektrické energie, kdy hrálo roli více večerního světla a pozdější svícení.

Svého času to vlastní opodstatnění mělo. Nicméně dnes, podle energetiků a každého, kdo má selský rozum je jasné, že je tento fakt již ta tam a k úspoře téměř nedochází. V domácnostech jsou dávno zavedené úsporné žárovky a mnozí disponují spotřebiči, které berou ze sítě mnohem více energie, bez ohledu na venkovní světlo.

Jak to bude dál?

Mnoho odborníků i osob z laické veřejnosti upozorňuje na negativní dopady změn spojených s posouváním času na lidské zdraví, psychiku i biorytmus.

Zároveň toto téma vyvolává jistou kontroverzi a názory, že střídání časů mělo být již dávno zrušeno. Ve společnosti tak v minulosti panovaly dohady, který z časů by měl být zachován. Politici toto téma vytahují často před volbami, i když jim musí být jasné, že je to házení hrachem o zeď, jelikož závisí zejména na unii.

Ukázalo se, že příznivější je zimní čas, který je brán jako původní, neboť by se v rámci letního času v zimně rozednívalo až kolem 9:00 hodiny.

V roce 2021 se měl čas měnit naposledy, nicméně kvůli koronavirové pandemii a skutečnosti, že se evropský parlament nedokázal dohodnout, se čas mění stále a otázkou je, zda někdy ke změně vůbec dojde.

Nutno však říci, že situace u nás je zcela jiná než v severních státech EU, a oproti nim se zcela budou lišit výsledky úspor a veřejného mínění v jižních státech unie. Což je zřejmě jeden z důvodů, proč jsou názory v rámci Evropského parlamentu nejednotné.

Anketa

Ponechali byste střídání letního a zimního času nebo byste uvítali raději jeden čas?
Jeden, zimní.
75,9 %
Jeden, letní.
13,8 %
Ponechat střídání.
10,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 116 čtenářů.

A tak nám nezbyde nic jiného, než si spánek tuto neděli o hodinu zkrátit a v pondělí tak vítat koledníky v náročnějším rozpoložení.

M.R.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz