Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Brigádníci budou platit. A firmy? Ty samozřejmě taky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Sám trh ukáže, jestli ještě někdo bude mít zájem pracovat na dohodu o provedení práce.

Státní kasa je hladová. Rozhodla se, že spolkne poslední rozumné výdobytky českého pracovního trhu. Platit budou úplně všichni. Otázkou je, jestli za to právě státní kasa nezaplatí až moc vysokou daň.

Článek

Dohoda o provedení práce (DPP) byla po mnoho let skvělým způsobem, jak vykonávat příležitostné práce mimo běžný pracovní poměr. Byla výhodná jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele. Ani jeden z nich nemusel platit vysoké pojištění, pokud se jednalo o výdělek do deseti tisíc, odváděl zaměstnanec jen 15% daň. Snadné, přehledné a hojně využívané. Navíc levné, tedy jeden z mála způsobů práce na českém pracovním trhu, který nebyl pro zaměstnavatele drahý. Výhodný byl i pro zaměstnance, protože do deseti tisíc měsíčně nemusel z výdělku platit sociální a zdravotní pojištění. Doba hojnosti a radovánek, zdá se, skončila.

Na českém pracovním trhu sice nemáme žádnou velkou nezaměstnanost, ale máme a vždycky jsme měli, poměrně drahou práci. Proto byly dohody o provedení práce v takové oblibě. Díky novele zákoníku práce nastanou pro práci na DPP (a také na dohodu o pracovní činnosti, tzv. DPČ) od ledna 2024 velké změny. Práce na dohodu se totiž velmi přiblíží běžnému zaměstnaneckému pracovnímu poměru.

Všechno, co na DPP bylo výhodné, nenávratně zmizí. Konsolidační balíček stanovil pro výdělky na DPP dva limity. První je limit u  jednoho zaměstnavatele, druhý je limit pro souběh prací na DPP u více zaměstnavatelů. Jestliže pracovník překročí jeden nebo druhý limit, bude muset odvést pojistné a bude ho muset zpětně doplatit i zaměstnavatel. Ano, bude ho zpětně muset doplatit i zaměstnavatel.

Jinými slovy, představte si, že máte malou firmu a najmete si člověka (nebo i víc) na DPP. I když si tento člověk u vás vydělá jen malou částku, jinde si vydělá mnohem víc a v souběhu všech svých DPP překročí stanovený limit. Nově vám sice takový zaměstnanec musí všechny své práce na DPP nahlásit, ale vy nejen, že nijak neovlivníte, kolik si u nich vydělá, ale ani nemůžete tušit, jestli stanovený limit pro souběh zaměstnanec přeskočí nebo ne. Prostě a jednoduše, když ho překročí, dozví se to příslušné úřady a od nich vám přijde výzva ke zpětnému doplacení pojistného.

Na sociální pojištění tak uhradíte 24,8 % ze mzdy svého zaměstnance pracujícího na DPP, na zdravotním pojištění uhradíte 9 % z jeho mzdy. A sám pracovník? I ten si připlatí. Uhradí 4,5 % na zdravotní pojištění, 6,5 % na důchodové pojištění a 0,6 % na nemocenské pojištění. Sečteno a podtrženo, práce na DPP bude nevýhodná jak pro zaměstnance, tak pro zaměstnavatele a velmi se všem prodraží. Zahojit se chce stát, a proto tuto změnu také udělal.

Změn je ještě mnohem víc, týkají se nároku na dovolenou a dalších věcí, ale cílem tohoto článku není tady všechny změny vyjmenovávat. Cílem je upozornit na fakt, že z pracovního trhu zmizí velmi rozumný a pro zaměstnance i zaměstnavatele přívětivý způsob legálního zaměstnávání lidí pro vykonávání příležitostné práce. DPP bylo využíváno hojně v mnoha odvětvích pro nejrůznější druhy prací. Například střední a vysoké školy, ale také základní umělecké školy, jazykové školy apod., měly dosud nemalý počet učitelů pracujících na DPP. Často se to týkalo učitelů odborných předmětů, protože ti většinou vyučovali jen po velmi omezený počet hodin týdně (třeba 2 - 3 hodiny) a výdělek jim nepřelezl deset tisíc korun měsíčně. Na tuto smlouvu ale pracovali také téměř všichni brigádníci. Tomu je nyní konec a práce brigádníků se prodraží.

Co budu dělat jako majitel malé firmy? Hledat spolupráci s lidmi na živnostenský list, to je jasné. Všude, kde to povaha práce dovolí, dám takové spolupráci přednost. Nepovede to k nátlaku na pracovníky, aby si zřizovali živnostenské listy? K přímému asi ne, ale každý bude vědět, jak se věci mají a co to pro ně znamená. A tam, kde to povaha práce nedovolí? Nemusíme být zrovna kdo ví, jak chytří, aby nás nenapadlo, že taková práce se nejspíš odehraje v šedé tržní zóně s platbou pěkně na ruku.

Zahojí se státní pokladna? Nejspíš ani náhodou, tak jako tomu bylo při různých jiných plánech už v minulosti. Trh si totiž cestičku vždycky najde a když chce někdo drát kůži z lidí (ať to jsou zaměstnanci či zaměstnavatelé), většinou se potáže se zlou. Tak schválně, kolik času takovému nesmyslu, jako je tato úprava zákoníku práce, vlastně dáváte? Já do příštích voleb…

Anketa

Jak se vám líbí změna zákoníku práce týkající se dpp a dpč?
Je mi to jedno, většinou dpp ani dpč nevyužívám.
2,3 %
Nelíbí se mi to. Budu hledat jinou cestu.
2,7 %
Vyhovuje mi to. Čistého sice dostanu výrazně méně, ale budu si platit na pojištění, což považuji za důležité.
2,6 %
Nelíbí se mi to. Navíc ani nevěřím, že tím státní kasa něco získá. Lidi i firmy to nějak obejdou.
92,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3666 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz