Hlavní obsah
Názory a úvahy

Glosa: Ne dost moudrý Homo sapiens

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Máme tak nádhernou planetu a nejsme schopni na ní jako lidstvo v klidu žít. Je to jen v našich rukách.

Homo sapiens znamená člověk moudrý, nebo rozumný. To se ale někdo při vymýšlení jeho pojmenování šeredně zmýlil! Lidé nejsou ani moudří, ani rozumní. Přesto, že by v 21. století už rozum mít mohli!

Článek

Mileniálové jsou prý zatím ten nejlepší a nejdokonalejší „druh člověka“, kterého příroda stvořila. Na sociálních sítích se nějaký tatínek rozčiluje, proč se jeho dítě má na základní škole učit matematiku, když je tato disciplína úplně k ničemu a každý má dnes v mobilu kalkulačku. Další čpí oheň a síru na to, že existuje ve školách něco jako povinná četba! Ať si to čtou sami, každý má přece právo číst jen to, co chce číst. Děti nechápou, proč by měly vynakládat úsilí na studium, když jde přece na živobytí vydělávat tak snadno! Jako influenceři budou mít miliony, ne? Ano, někteří je mají a jsou tak „skvělým“ vzorem všem ostatním. Za tučné odměny udělají mnozí reklamu čemukoliv, hlavně, že dostanou zaplaceno. Podle toho pak také ten mládežnický svět vypadá: pokroucenými životními hodnotami počínaje a nesmyslnými nákupy konče.

Když už jsme u těch nákupů… Premiér musel vyrazit koupit Nutellu do Německa, aby pochopil, co dávno vědí i malé děti! Máme tu vyšší ceny než mají v Německu, ale platy výrazně nižší.

Vláda chce šetřit, ale dělá to úplně špatně. Najednou nebudeme půlit třídy při výuce jazyků? Standardy, které jsou v civilizovaném světě běžné a kterých konečně (!) dosáhly i české školy, budeme rušit. Budeme zvyšovat počty žáků ve třídách a ještě chvilku tímto způsobem půjdeme dál a brzy si budou děti spolu s učiteli ve školách i samy vařit. Nu což, škola hrou, přece.

Kousek za našimi hranicemi směrem na východ se to mlátí, protože si kdosi usmyslel, že by chtěl obnovit zaniklé impérium. Zabíjení je na programu dne i v oblasti Izrael - Gaza, situace na Západním břehu Jordánu je velmi nestabilní, své zbraně připravuje Írán, slyšet o sobě dává Libanon. Rusko hrozí Polsku, že z něj udělá příčinu třetí světové války. Situace eskaluje také mezi Arménií a Ázerbájdžánem v oblasti Náhorního Karabachu. Jedné z nejdelších krizí čelí Demokratická republika Kongo. Jedna z největších humanitárních krizí současnosti se pro změnu odehrává v Sýrii, jedna z největších klimatických krizí v Somálsku a údajně zasáhne v letošním roce na 8,3 milionu lidí. Krize může eskalovat i na Tchaj-wanu. Vynechala jsem Severní a Jižní Koreu, neřeším Čínu. Probouzejí se zamrzlé konflikty prakticky všude a mezinárodní řád je rozkolísaný, povážlivě se houpe.

Kolik dobrého by toho mohli lidé vybudovat za peníze, které se vydávají na zbrojení a války? Přitom paradoxně právě zbrojení, které je tak finančně náročné, může někdy válkám úspěšně zabránit, protože každý predátor raději napadne slabého než silného. Na nedávné konferenci Diplomacie a bezpečnost, která se odehrála v Praze pod záštitou ministerstva zahraničí, prohlásil náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka, že se musíme připravit na válku s technologicky vyspělým nepřítelem, konkrétně s Ruskem. Chce se mi říct, že je svět v háji.

Slovo „krize“ je nejspíš jedním z nejčastěji opakovaných slov v médiích v roce 2023. Bohužel, je to krize všeho - lidství, morálky, ekonomiky, politiky, společnosti, civilizace… Dál si doplňte dle libosti.

Často v poslední době slyším, že člověk je moc malý pán, je nicotný, vlastně zbytečný a nic nemůže ovlivnit. Kdo ale tvoří všechny ty státy a mocnosti? Nejsou to snad lidé? Kdo je v armádách? Kdo tvoří komanda a jiné ozbrojené složky? Kdo skutečně bojuje v těch zákopech, kdo zabíjí, unáší a znásilňuje? To není „politika“, ani „velmoc“, ani nic podobně abstraktního. To je člověk. I kdyby tisíc páprdů někde ve vedení států a mocností chtělo války, kdyby je ti lidé pod nimi nebyli ochotni následovat, kdyby se dokázali pro dobro své i ostatních vzbouřit a říct konečně dost, těch několik páprdů by s tím nemělo šanci nic udělat. To by však musel být člověk hoden svého jména a být skutečně moudrý. Je k pláči, že ani v jednadvacátém století se nám to dosud nepodařilo.

Vše se točí kolem peněz a možná právě díky nim je mezi lidmi v tom „malém i velkém světě“ tolik zloby a nepohody. Chce se mi napsat, že peníze ovládají svět, ale nebyla by to pravda. Ovládají člověka. Pro peníze dokáže člověk prodat sebe i jiné. Pro peníze se lidé vzájemně zabíjejí. Když už to vypadá, že důvod je někde jinde, při hlubším pátrání většinou zjistíme, že zase nejde o nic jiného než o mamon. Ať už ho chtějí jednotlivci, nebo státy (tedy vlastně zase lidé). Člověk si udělal z peněz modlu a to, co má skutečnou hodnotu, ji ztrácí. Na hodnotě nabývají věci, které vůbec žádnou hodnotu ve skutečnosti nemají.

Nemohu se zbavit dojmu, že to všechno začíná těmi malými šarvátkami, které v poslední době vidíme a slyšíme všude kolem sebe. Nechutí respektovat jeden druhého, chutí vyvyšovat se nad druhé, projevy vzteku a netolerance. Stačí se podívat na články, kterých je plný internet. Mladí útočí na důchodce, rodiče na učitele, pacienti na lékaře, soused na souseda…

Říká se, že když je hodně špatně, lidi se spojí, aby přežili. Zní to pěkně, ale také platí, že když je hodně špatně, myslí hodně lidí v prvé řadě samo na sebe a na svou vlastní rodinu. Košile bližší než kabát. Přesto naivně věřím, že všechny ty šílenosti, které se momentálně ve světě, včetně toho našeho, dějí, by šlo vyřešit prostým lidským pochopením a respektem, návratem k lásce a odpoutáním se od síly peněz. Kdyby každý člověk na této planetě udělal denně jeden úplně maličký dobrý skutek pro kohokoliv jiného, svět by byl každý den o pěkných pár miliard dobrých skutků lepší, a to by se už muselo někde projevit, ne?

Věřím, že tak, jako je nakažlivý smích, je nakažlivé i dobro. Lidé na tomto světě potřebují opět najít své pravé dobré vnitřní já. Nikdo na tento svět přece nepřišel jako zlý člověk. Nikdo se nenarodil jako mamonu chtivý hajzlík, který jde přes mrtvoly. Rodíme se jako čisté, nepopsané listy papíru. Kde se stala chyba, že jsme ty papíry začali popisovat ne úplně pozitivním způsobem?

Anketa

Věříte v sílu lásky a že by mohla změnit svět?
Ne, to jsou jen pohádky.
31,3 %
Rozhodně ano, od lásky mezi lidmi to začíná.
62,5 %
Každá láska je jen na omezenou dobu a jednoho dne se to pokazí. Proto ani v lásku nevěřím.
6,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 16 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz