Hlavní obsah
Názory a úvahy

Glosa: Proč poslanci ignorují požadavek 3/4 oprávněných českých voličů?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: M. V. Stránská/foto licence PixaBay

Komu ubližuje, když si dva muži nebo dvě ženy řeknou společné ano?

Jen na málo čem se česká veřejnost v tak hojném počtu shoduje, jako na tom, aby byl institut manželství tzv. pro všechny. Poslanci to však ignorují.

Článek

Podle průzkumu, který prováděla agentura MindBridge Consulting a který proběhl v roce 2022, souhlasí s manželstvím pro všechny téměř 65 % české společnosti. Své postoje vyjadřovali dotázaní ve věku 18 až 70 let a výsledky prokázaly, že podpora výrazně souvisí s věkem a pohlavím. Mezi nejmladšími respondenty dosahuje 83 %, s narůstajícím věkem postupně klesá na nižší úroveň.

Podle nejnovějších údajů z letošního roku, kdy průzkum prováděla organizace GlobSec, vyjádřilo podporu rovnému manželství dokonce celých 72 % dotázaných. Petici za manželství pro všechny podepsalo přes 170 tisíc lidí.

Vládu ke schválení manželství pro všechny vyzvali v únoru letošního roku mladí politici a političky napříč politickým spektrem. K přijetí rovných sňatků vyzvalo premiéra Fialu více jak 80 českých firem, 25 českých divadel napříč regiony a naposledy teď v říjnu se přidalo 31 českých kin a jejich 44 zástupkyň a zástupců, kteří rovněž vyzvali premiéra otevřeným dopisem k odsouhlasení manželství pro všechny. S manželstvím pro všechny souhlasí 60 % voličů vládní trojkoalice KDU-ČSL, TOP 09 a ODS. Rovné sňatky podporuje i nově zvolený prezident ČR, Petr Pavel.

Je neuvěřitelné, kolik lidí, organizací a subjektů vyjádřilo podporu rovným sňatkům a pro naše zástupce v parlamentu to stále není dost! Čím asi mohou argumentovat, pokud vynechají pocity a dojmy? Neměli by si konečně uvědomit, že své zadky si ve sněmovně ohřívají jen díky občanům, kteří je zvolili? Každý se může podívat na výsledky hlasování o rovných manželstvích. Celkem 74 poslancům ze dvou stovek nestálo za to vůbec hlasovat. Jinými slovy, celkem 37 % všech námi volených zastupitelů v Poslanecké sněmovně je úplně fuk, o co je žádají téměř 3/4 společnosti. To je informace, kterou by voliči rozhodně neměli zapomenout, až opět půjdou k volbám!

Právo vstupovat do manželství s partnery stejného pohlaví si v tuto chvíli užívají občané 34 zemí světa na všech 7 kontinentech. Upřímně, když se nad tím zamyslíte, co je komu do toho, s kým se chcete oženit nebo za koho se chcete vdát, pokud je to rozhodnutí oboustranně dobrovolné a oba po uzavření manželství touží?

Někteří se při argumentaci, proč manželství pro všechny nedovolit, hlasitě ohánějí Biblí a morálkou. Každou chvíli se přitom doslýcháme, jak si všude možně po světě zástupci církví užívají s mladistvými chlapci, a to se jim zřejmě ohavné nezdá. Ale uzavřít manželství s bližním svým, kterého milujeme a on miluje nás, na tom je najednou něco nemorálního? V knize Kazatel se dočtete, že je lépe dvěma než jednomu. V Genesis se zase praví, že není dobré, aby člověk byl sám. Těch míst, kde můžeme najít vstřícný vztah ke spolužití dvou osob, přesto, že mají stejné pohlaví, je v bibli víc. Nejznámější výrok, ze kterého také můžeme vycházet, je pak „Miluj svého bližního jako sám sebe“ (Matouš 22:37-40). Proč by tedy nemohl kluk milovat kluka a holka holku a chtít uzavřít manželství, ve kterém si slíbí věčnou lásku, úctu a věrnost a že se nikdy neopustí? Má na to někdo nějakou rozumnou odpověď?

Když v červnu letošního roku prošlo projednávání zákona o rovných manželstvích do druhého čtení, poslanci podpořili stejnou měrou manželství pro všechny i jejich zákaz v ústavě. Někteří dokonce hlasovali po obě varianty.

Nyní jsme v rozhodujícím období. Jde o to, jestli poslanci pošlou zákon o rovných sňatcích do posledního čtení ve Sněmovně a jak ke hlasování nakonec přistoupí. Ve hře je schválení rovného manželství pro všechny, nebo (jako jakási náhrada) rozšíření registrovaného partnerství. Poslanec a předseda poslaneckého klubu ODS Marek Benda ve Sněmovně doslova řekl, že pokud projde rozšířená verze registrovaného partnerství, „udělá vše pro to“, aby současně prošel ústavní zákaz rovných manželství. Svůj postoj následně potvrdil v rozhovoru pro Hospodářské noviny z 11. září, kde zopakoval. „Za mě by bylo ideálním řešením, abychom schválili do jisté míry obojí: zafixování názvu manželství jako svazku muže a ženy do ústavy.“

Pouze v jedné jediné zemi mají zákaz rovných sňatků v ústavě. Od roku 2020 je tomu tak v Rusku. Opravdu chceme být druhou zemí v pořadí, která se přidá? Pokud se tak stane, budu si klást otázku, k čemu vůbec naše zástupce máme, když je nezajímá, co si přejí 3/4 oprávněných voličů.

Anketa

Souhlasíte s manželstvím pro všechny? (Tedy i pro možnost manželství stejnopohlavních párů.)
Ano
21,3 %
Ne
76,3 %
Nevím
0,4 %
Dovolil(a) bych to, ale mně osobně je to jedno.
2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3673 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz