Hlavní obsah
Názory a úvahy

Komu to prospěje? Věřila snad vláda, že další velké povodně nebudou?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Pixabay.com

ilustrační obrázek

Prý volby nešlo odsunout. Bylo by to legislativně prakticky nemožné. Lidem prý chodí sms, ať jdou volit. Některé obce obdržely „volební stan“. Prý je všude k volbám nachystáno…

Článek

Zkusme si to alespoň vzdáleně představit - náš dům nebo byt není obytný, přišli jsme o všechno. Možná nám přálo štěstí a máme doklady, teoreticky bychom tedy mohli jít k volbám. Máme na to náladu? Voda pomalu opadá, všude je klouzavé bahno, na co sáhneme, je prakticky odepsané. Problém je téměř se vším - s vodou, elektřinou, jídlem. Jíst se navíc často zapomíná, za což může nejen množství práce, ale také obrovský stres. Přijede cisterna s vodou? Zapnou elektřinu? Kde se dá dobít mobil? Kdy jste se naposledy myli a máte se do čeho převléknout? Kdo pohlídá nejmenší děti, když rodiče potřebují dělat úplně jiné věci? Kdo pomůže starým a opuštěným lidem, kteří na to již sami nestačí? Ne, to není tak, že by jim sousedi nechtěli pomoci. Sousedi sami padají na ústa a nezvládají.

Otázek je víc, než by člověk chtěl. Odpovědi se na mnohé z nich hledají hodně těžko. Kdo to sám nezažil, nedovede si to představit. Jsem od Berounky a v roce 2002 jsem měla v baráku dva metry vody. Vím, o čem mluvím.

Řekněme však, že vám tak záleží na blahu společnosti, a tak moc chcete splnit svou občanskou povinnost, že i přes ten marast, kterým procházíte, chcete jít volit. Pokud patříte k těm, kterým doklady vzala voda, máte smůlu. Vyřídit si na poslední chvíli voličský průkaz, abyste mohli jít k volbám, je nemožné. Sice vás ve vaší vsi znají úplně všichni, sousedy počínaje, přes děti, mladistvé i starce až po starostu, ale je vám to platné, jako mrtvému zimník. Bez voličského průkazu k volbám prostě nemůžete a bez dokladů si ho nezařídíte. S vyjmenováváním paradoxů by se dalo ještě poměrně dlouho pokračovat. Jak na to zareagovala vláda?

Termín voleb neposunula. Legislativně to nebylo možné. To by jí člověk za zlé neměl, protože dle názorů erudovaných právníků to skutečně bylo hraniční a je vysoce pravděpodobné, že by se celý proces nestihl. Bez porušení zákona to zkrátka nešlo a porušovat ho nikdo nechtěl. To by pak přece mohl kdokoliv napadnout, což ovšem může i tak, a byl by velký div, kdyby tyto volby někdo nenapadl.

Vláda k tomu přistoupila tak, že do některých obcí nechala dovést stany a vybavení, aby vůbec bylo kde volby uspořádat. Často při tom zapomněla, že je k ničemu někam dodat tiskárnu nebo jiné zařízení, když tam zatím nefunguje elektřina. Jinam, kde se vědělo, že prostory obecního úřadu nebo školy pod vodou nebyly, nedodala nic, protože tam se přece budou konat volby normálně. Že v těch místnostech mají momentálně skladiště plné věcí? Že je používají jako sušárnu nebo tam mají dočasné ubytování ti, kteří přišli o střechu nad hlavou? To asi ve vládě nikoho nenapadlo. Hlavně ať se volí!

Večerní televizní zpravodajství prakticky všech televizních stanic nám pěkně ukázalo realitu. Většina postižených upřímně přiznávala, že k volbám buď vůbec jít nemohou, protože nemají doklady, nebo o tom ani neuvažují, protože mají na práci milion důležitějších věcí. A mají pravdu! Co je však horší, často totéž přiznávali i starostové obcí, a to už není žádná legrace. Pokud totiž vláda řekla, že volby budou, tak je obec povinna je uspořádat. Jinak to znamená, že vedení obce znemožnilo občanům jít k volbám a je úplně fuk, že v obci třeba nebyl ani jediný člověk, který by chtěl jít volit.

Volby do krajských zastupitelstev se řídí zákonem č. 130/2000 Sb., o volbách do zastupitelstev krajů. Aktivní volební právo náleží každému dospělému občanu České republiky, který je svéprávný. Zákon připouští jistá omezení, která jsou odlišná od těch při volbách do Poslanecké sněmovny. Kromě omezení osobní svobody z důvodu ochrany zdraví lidu a omezení svéprávnosti je v případě krajských voleb mezi překážkami uvedeno také omezení osobní svobody z důvodu výkonu trestu odnětí svobody a výkon vojenské služby v zahraničí. Nikde tu není napsáno, že občan může být omezen například z důvodu přírodní katastrofy. Je něco jiného, když doklady ztratí jeden Lojza z Horní Dolní a něco úplně jiného, když se to týká desítek, stovek nebo tisíců lidí. Pokud starosta obce spolu se zastupitelstvem nezajistí (ať už z jakýchkoliv důvodů), aby občané měli kde volit a mohli tak naplnit své volební právo, tak protože v jiné obci jen tak „mírnix týrnix“ volit nemohou, je možné konstatovat, že jim bylo znemožněno volit a bylo omezeno jejich aktivní volební právo. A to je už velmi pádný důvod k napadení voleb a důvod k uspořádání voleb nových. Těžko říct, zda se některý starosta odvážil volby v obci nezorganizovat, ale v televizním zpravodajství v předvečer voleb se tak vyjadřovalo hned několik starostů.

Na závěr se chci vrátit k otázce posunutí termínu voleb. Je tady někdo, kdo si snad už v roce 1997 myslel, že další povodně nikdy nepřijdou? Zopakovaly se v roce 2002 a každému je jasné, že velké povodně se zkrátka opakovat budou, jen se budou měnit místa a míra následků, podle toho, jak dobře nebo špatně na ně budeme připraveni. Od čeho tedy máme legislativce? Proč už dávno do zákona nevpravili paragraf o tom, že pokud dojde v ČR k přírodní katastrofě nejméně „XYZ rozsahu“, je možné termín voleb posunout. Současně by zákon stanovil, jak je toto možné provést a stanovil by to tak chytře, aby to bylo možné zrealizovat svižně a rychle, bez vyhlašování nouzového stavu a stavu legislativní nouze. Proč něco takového poslanci spolu s vládními představiteli dávno neudělali? Chce se mi říct, že dokud to nebudou baráky pánů poslanců a členů vlády, které smete povodeň, nezmění se nic.

Tak se tedy volilo a brzy se dozvíme, jak celá ta hitparáda politického sobectví dopadla. Uvidíme, komu to nejvíce prospělo. Protože o tom to nakonec vždycky je. Kdyby si totiž vládnoucí strany myslely, že jim hrozí průšvih, možná by najednou volby posunout dokázaly. Nejspíš si to ale nemyslely.

Nejsem politolog, abych dokázala vydedukovat, kdo nejvíce vydělá na faktu, že lidé v Moravskoslezském kraji a v severní části Olomouckého kraje (a leckde jinde) nepřijdou kvůli povodním k volbám, ale jistě se shodneme, že v těchto krajích nikdy nebyly voleny stejné strany, jako například v Praze nebo ve Středočeském kraji. V minulých krajských volbách, které se konaly v roce 2020, ve většině republiky bodovala ODS. Že by si v letošních krajských volbách tak moc věřila, že se zbarví mapa republiky ještě více do modré? Třeba právě díky absenci voličů ze jmenovaných krajů? To nevím, ale jsem si jistá, že kdyby hrozilo, že dostanou koaliční strany v krajských volbách na zadek, snaha vyřešit posunutí termínu voleb by byla mnohem větší. Vždycky jde jen a jen o to, kdo z toho nejvíce vytěží. Velmi brzy se dozvíme, kdo to vlastně byl. Ať už tak nebo onak, zasílání esemesek lidem z postižených oblastí, aby šli k volbám, považuji za neskutečnou sprosťárnu. Ukazuje to, že vládě minimálně schází sebereflexe a mentálně žije zřejmě na nějaké úplně jiné planetě.

Anketa

Jak je podle vás možné, že naši zákonodárci dávno neupravili zákon, aby bylo možné v případě přírodní nebo jiné katastrofy snadno posunout termín voleb?
Protože jim to je fuk.
55,6 %
Protože nemyslí na blaho lidí, ale jen na to své vlastní.
5,6 %
Prostě je to vůbec nenapadlo.
13,9 %
Mysleli si, že už tak velké povodně nikdy nepřijdou. Vždyť stoletá voda má být jen jednou za sto let, ne?
5,6 %
Protože to není politicky výhodné a nikdy nevědí, kdy by se zrovna tohle právě jim nemuselo hodit do plánu.
19,3 %
Celkem hlasovalo 36 čtenářů.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz