Hlavní obsah
Lidé a společnost

Normální je nepít alkohol. Komu by vadilo jeho zdražení?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: text M. V. Stránská/foto licence PixaBay.com

Chcete být v očích lidí na konci roku za podivína a exota? Zkuste jim říct, že na Silvestra doma nemáte ani kapku alkoholu. Normální je však nepít (alkohol), ne naopak.

Článek

Nemívám ve zvyku nějak hurónsky slavit Silvestr, ale půlnočnímu přípitku se nevyhýbám. O půlnoci si doma vždy vzájemně popřejeme a něčím si přiťukneme „na zdraví“. Letos to bylo čerstvým pomerančovým džusem. Že to ovšem letos způsobí takové haló, to by mě nenapadlo.

Už jsem si zvykla, že Češi příliš konzumují alkohol. Nestačím se divit, když slyším, kolik lahví vína domácnosti mých kolegů za rok vypijí. Žasnu nad tím, že nejeden z nich má odpočinek pevně spjatý se sklenkou vína, piva nebo jiného alkoholu. Dívám-li se kolem sebe, často vidím posedávat po kavárnách maminky na mateřské a před nimi na stolku stojí opět sklenky plné vína. Občas jsem zvána na různé společenské akce a jakmile odmítám alkohol a dožaduji se nealkoholických nápojů, jsem středem pozornosti. Nemohu se ani divit, že v restauraci po mně chtějí za třetinku nealka nápoje 45 korun, zatímco za třetinku čepované Plzně jen 42 a za Staropramen jedenáctku pouhých 30 korun. Milovníci alkoholu tu mají na růžích ustláno.

Zpět k letošnímu Silvestru. Máme nové sousedy a ti nás ještě tak dobře neznají. Nevědí, že u nás doma alkohol nenajdou. Nečekaně u nás před koncem roku zazvonili a chtěli s námi počkat na půlnoc a připít si. Byli už v hodně velkém alkoholickém opojení a šampáňo ani nic jiného si s sebou nepřinesli. V takovou chvíli je u nás vítán každý, proč si s někým nepřipít na přicházející nový rok a nepopřát si s ním vše dobré. Jejich hurónský smích spolu se sdělením, že si jdou s námi popřát půlnoc a doufají, že bude čím, protože u nich se už vše vypilo, nás však všechny maličko překvapil. Vysvětlila jsem novým sousedům, že alkohol nepijeme, proto ho doma nemáme a nabídla jsem pestrou škálu nealkoholických nápojů. Tak rychle někoho vystřízlivět jsem snad ještě neviděla. Byli zaražení jako skoba do zdi. Po chvíli ticha se soused zeptal, jestli to myslíme vážně. Do půlnoci zbývalo asi deset minut, pomalu jsem začala připravovat sklenky, nám jsem do nich nalévala čerstvě udělaný pomerančový džus, na kterém jsme se dohodli ještě přes nečekanou návštěvou. Pak jsem pohlédla na dvě prázdné sklenky připravené pro sousedy a znovu se zeptala, co si tedy dají.

„Ty vole, budu o půlnoci chlastat limonádu, ne? To mě poser… Jdem o patro výš!“ reagoval soused, zavelel své ženě a s pokřikem, že nám přejou to nejlepší do nového roku, ale jdou někam, kde se normálně chlastá, opustili náš byt. Jestli naši noví sousedé stihli najít plnou sklenku do půlnoci, to nevím. Možná se to časem dozvíme.

Není nic divného na tom, být na Silvestra střízlivý a připít si džusem. Není nenormální nemít doma žádný alkohol, a to ani o Silvestru, ani kdykoliv jindy během roku. Česko však patří ve světě k zemím, kde je čím dál běžnější opak.

Alkohol je příčinou přibližně 6% celkové úmrtnosti v ČR, což je asi 6,5 tisíc úmrtí ročně. Vysoká spotřeba alkoholu v ČR ničí podle ekonomických studií národní ekonomiku. K závislosti na alkoholu má u nás údajně nakročeno 1,5 milionu lidí.

Velmi bych ocenila, kdyby byl u nás prodej alkoholu pod výraznější kontrolou, než tomu je dnes. Aby se prodával jen ve specializovaných obchodech, které k tomu budou mít licenci a aby nebyl tak snadno dostupný těm, kteří by ho podle zákona pít neměli. Ať jsou to mladiství, nebo například řidiči za volantem. Kdo sedne za volant po požití alkoholu, ohrožuje nás všechny minimálně na zdraví, pokud ne na životě. Alkohol si žádné pochopení nezaslouží. Žádná povolená konzumace alkoholu nepatří ani za volant, ani za řidítka kol, stejně jako nepatří do jakéhokoliv pracovního procesu, snad s výjimkou sklářů a jejich „speciálního pivka“, což je tuším osmička a při práci v tak vysokých teplotách, v jakých skláři pracují, pomáhá tělu neztrácet velké množství minerálů. I když by jistě stálo za to zamyslet se, jestli dnes již neumíme i sklářům nabídnout nealkoholický nápoj, který dokáže totéž.

Zvednout výše pokut za prohřešky způsobené alkoholem a pořádně navýšit i tresty odnětí svobody, by jistě bylo na místě. Každý se sám může rozhodnout, jestli se napije, než půjde do práce nebo sedne za volant.

Tato země by s konzumací alkoholu měla už konečně něco dělat. Chápu, že těžko někdo zlevní nealkoholické nápoje, ale proč nezdražit ty alkoholické? Výzkumy a čísla jasně ukazují, že alkohol je opravdová metla a pohroma lidstva. Státní kasa potřebuje přece peníze. Ideální cestou je pořádně zvednout daň na alkohol a spolu s tím i jeho ceny. Cigarety se zdražují pravidelně a cena jedné krabičky kvalitnější značky cigaret se dnes pohybuje kolem 150 korun. Když přijde řeč na zdražení piva, hned slyšíme oblíbenou českou hlášku, že vláda, která zdraží pivo, padne. Ani trochu bych se nebála vyšplhat poněkud výš i s cenou piva a dalších alkoholických nápojů. Dobře by to udělalo všem, nejen těm, kteří jsou na alkoholu závislí. Normální je totiž nepít (alkohol).

Anketa

Souhlasíte s výrazným zdražením alkoholu a také s navýšením trestů za nehody způsobené alkoholem?
Ano, ani jedno by mi vůbec nevadilo.
63 %
Ne. Ten, kdo chce neúměrně pít alkohol, si ho stejně opatří.
37 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 81 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz