Hlavní obsah
Jídlo a pití

Pít, či nepít? V Česku pijí i malé děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: M. V. Stránská/foto Pixabay.com

Umíte se bavit bez alkoholu?

Česká republika patří mezi země s nejvyšší průměrnou spotřebou alkoholu na obyvatele. Tolerance lidí k alkoholu je velká a nepochopení pro abstinenty rovněž. Pivo pijí v mnoha domácnostem i děti.

Článek

Co budete dělat o sobotním nebo nedělním večeru? Dáte si sklenku dobrého vína nebo něco silnějšího? Možná začnete už o pátečním večeru? Budete popíjet doma u televize, nebo se vydáte někam do společnosti? Ať tak či onak, lidí, kterým bude od pátku do neděle dělat večerního společníka alkohol, rozhodně není málo.

Abstinenti to nemají lehké

Jsem téměř abstinent, což znamená, že alkohol piju jen velmi výjimečně a pokud si mohu vybrat, zvolím sklenici piva. Netoužím po víně ani po tvrdém alkoholu a už vůbec ne pravidelně. Mnoho lidí kolem mě však pravidelně pije a alkohol nesmí chybět na žádném jejich dýchánku. Zvou mě na pokec a rovnou se ptají, co ráda piju. Odpovídám, že kávu, čaj, vodu nebo třeba nealkoholické pivo. Šokuje je to. Místo aby tedy nakoupili třeba pár lahví nebo plechovek Birellu, jsou připraveni přemluvit mě k vínu nebo ke tvrdému alkoholu. Když už jsou bezradní, snaží se mi vnutit džus s vodkou a argumentují, že to prakticky není alkohol, protože je to zředěné džusem a že vodka alkoholem nesmrdí. Nechápou. Je mi jedno, že jde o zředěný alkohol, nechci žádný alkoholický nápoj. Alkohol mi prostě nechutná, a tak nevidím žádný důvod ho pít. Pro okolí je to však velmi těžké pochopit.

Pije se všude

Alkohol se bohužel vyskytuje i na mnoha pracovištích, často schovaný v zaměstnaneckých ledničkách nebo v různých skříňkách. Není tzv. košer o tom mluvit, ale pijí doktoři na nočních službách, lidé v kancelářích, učitelé ve školách, dělníci ve fabrikách. Chlastá se prostě všude, jen skrytě a v tom lepším případě si toho nikdo příliš nevšimne. V tom horším se takový zaměstnanec, který to přepískl, pošle domů. Každému se přece může „udělat nevolno“…

Alkohol je společensky uznávaná droga, a proto se na ni většina lidí dívá velmi vstřícně. O drogově závislém člověku řeknou titíž lidé, kteří se jsou schopni opít do němoty, že je to ubohý feťák nebo smažka. Že nemalý počet z nich jsou už závislí alkoholici, to si nikdo nepřipouští.

Zpráva o českém alkoholismu

V roce 2021 Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti poprvé připravilo obsáhlou Zprávu o alkoholu v České republice. Výsledky nejsou moc veselé, za to jsou velmi zajímavé. Ve zprávě se uvádí:

Denně pije alkohol 10 % dospělých. Odhadem 11 % české populace splňuje diagnostická kritéria pro závislostní poruchu spojenou s konzumací alkoholu. Rizikově pije alkohol 17–19 % dospělé populace, tj. v přepočtu odhadem 1,5–1,7 mil. obyvatel ČR, z nich téměř 900 tis. (9–10 % populace) spadá do kategorie škodlivé konzumace alkoholu. Výskyt škodlivého pití alkoholu je dlouhodobě 2–3krát vyšší mezi muži. Dlouhodobé trendy ukazují nárůst prevalence škodlivého užívání alkoholu. Alkohol je příčinou asi 6 % celkové úmrtnosti v ČR – to je asi 6,5 tisíc úmrtí ročně.

V roce 2019 uvedl tehdejší ministr zdravotnictví Vojtěch, že společenský dopad alkoholu vyjde ročně na 59 miliard korun.

Alkohol je na třetím místě mezi nejčastějšími příčinami rozvodovosti (před ním je jen netolerance a nevěra).

Pivo pijí v mnoha domácnostech už děti

Ač se to možná na první pohled nezdá, alkohol skutečně je nepříjemným problémem (a nejen u nás v ČR). Zkusili jste někdy pobývat na párty, kde jsou všichni pod vlivem a vy, jako jeden z mála lidí, máte zcela čerstvou mysl, protože pijete celý večer nealko? Na takový mejdan je lepší vůbec nechodit! Není to jen kvůli diskomfortu, který vaše střízlivost mezi lidmi v náladě způsobuje, ale i proto, že světem vládne netolerance. Jen co si někdo všimne, že pijete nealko, okamžitě vám začne až nepříjemně vehementně nabízet alkohol. Nepomáhá říkat, že vám to nechutná, že nechcete, že nemáte chuť a podobně. Nejlépe se mi zatím osvědčuje říkat, že nemohu, že užívám léky, které se nesmí kombinovat s alkoholem. To zvládne úspěšně tolerovat největší počet hostitelů.

Lze se tomu však divit v zemi, kde je normální po nedělní kachničce, husičce, svíčkové, guláši nebo knedlo-vepřu nabízet sklenku piva už desetiletým dětem? Zkusili jste takovou praktiku někdy kritizovat? Předpokládám, že pokud ano, tak jste to udělali poprvé a naposledy.

Ničí životy i kariéry

Alkohol je horší droga, než se může na první pohled zdát. Znala jsem talentovaného chirurga, který aspiroval na primáře. Měl zlaté ruce, ale také pořádný splávek. Léčil se několikrát, ale marně. Nakonec se upil a zemřel na ARU nemocnice, kde celý život pracoval. Výjimečný případ? Možná bychom se divili, kolik podobných by se našlo mezi těmi šest a půl tisíci úmrtími, které má u nás ročně alkohol na svědomí.

Dnes se říká, ať si každý dělá co chce, dokud tím nenarušuje svobodu jiného člověka, nebo tím někoho jiného neohrožuje. Určitě se shodneme, že kromě alkoholu na pracovišti, který nás může ohrozit všechny (jen podle typu pracoviště), je velmi nebezpečný alkohol za volantem.

V roce 2022 ve 2 964 případech byla u viníků dopravních nehod naměřena hladila alkoholu 1,5 promile a více, což je opravdu alarmující. Nepijí přitom jen řidiči aut, ale i ostatní příslušníci dopravního provozu jako chodci nebo cyklisté. Z celkového počtu zaviněných dopravních nehod byl 11,8 % nehod chodců a 27,9 % bouraček cyklistů, což nejsou vůbec nízké počty.

Anketa

Má pro vás smysl večírek bez alkoholu?
Ano, jdu se bavit s lidmi, alkohol k tomu nepotřebuji.
40,2 %
Ne. Na večírky a mejdany alkohol patří.
32 %
Na večírky a mejdany nechodím, ať si tam každý pije, co chce.
27,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 540 čtenářů.

ZDROJE:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz