Hlavní obsah
Cestování

Texel - perla Waddenského moře na seznamu UNESCO

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: text a foto M. V. Stránská

Maják na nejsevernějším cípu ostrova je oblíbenou destinací turistů.

22 stupňů, příjemný každodenní vítr, velmi široké pláže s jemným pískem a vynikající podmínky pro jízdu na kole, může být tip na fajn dovolenou pro každého, komu vysoké letní teploty nevyhovují.

Článek

Zmíněný ráj najdete na nizozemském ostrově Texel. Ten se nachází v moři nahoře nad Holandskem. Na západní straně jeho břehy omývá Severní moře a na východní Waddenské moře, holandsky Waddenzee. Od pevniny je vzdálen 5 km. Je součástí provincie Severní Holandsko. Na ostrově je celkem 7 vesnic a hlavním městem ostrova je Den Burg.

Na letošní dovolenou jsem se vypravila právě na tento ostrov, protože jsem ho vždy chtěla navštívit. Hodně jsem četla zejména o národním parku, který zabírá velkou část ostrova a jmenuje se Duinen van Texel. Na ostrově jsou totiž četné písečné duny a v nich žijí velmi vzácné druhy ptactva. Holanďané velmi dbají na to, aby ptáci nebyli rušeni, a proto pro pohyb po národním parku platí striktní pravidla.

Můžete si zaplatit exkurzi s průvodcem, který s vámi bude zdejší ptactvo pozorovat pomocí kvalitních dalekohledů, o ptácích vám podá mnoho informací a ukáže vám, co byste sami bez odborníka jen těžko mohli vidět.

Milovníci ptáků si na ostrově mohou zakoupit všechno možné, knížkami počínaje, přes krmítka, budky, krmivo až po kvalitní dalekohledy. Nikdy jsem tak vybavené obchody pro milovníky ptáků neviděla.

Ohromující jsou také nádherné široké pláže s velmi jemným pískem.

Foto: M. V. Stránská

Texel - pláž

Psi všeho druhu a kola

Kromě nádherné přírody tady potkáte mnoho psů, protože Texel je takovým „psím“ ostrovem. Jezdí sem mnoho páníčků se svými čtyřnohými miláčky a zdejší ubytovací zařízení jsou na to zvyklá. Každá restaurace má připravenou pro psa misku s vodou a mít tady psa s sebou na dovolené, je zkrátka úplně běžné. Pláže jsou rozděleny na ty, kde smějí psi pobíhat volně, na ty, kde smějí být jen na vodítku, a pak na ty, kam nesmějí vůbec. V zásadě je ale ostrov velmi „pet-friendly“.

Foto: M. V. Stránská

Psí ráj

Rájem je pro všechny cyklisty, protože je rovinatý a je také poměrně malý, tedy za několik dnů si ho celý na kole pohodlně prohlédnete. Jezdit tu je zkrátka radost, protože je tu klid, všude vedou cyklostezky a silnice pro auta jsou poloprázdné. Přesto, že je většina ostrova rovinatá, ostrov rozhodně není plackou. Písečné duny totiž tvoří kopce porostlé bujnou flórou. Abyste se dostali k moři, musíte se většinou nejdříve dostat právě přes kopcovité duny, což je minimálně hodně zajímavé zpestření. Na rozdíl od pevninské části Nizozemska tu tedy najdete i kopečky. Chodila jsem pravidelně večer na procházku na pláž a pokaždé jsem musela překonat celkem slušně strmý kopec, abych se přes duny k moři vůbec dostala.

Půjčovny kol najdete na každém rohu. Vypůjčíte si nejen standardní kolo, ale také elektrokolo. K mání jsou dvoj, troj i čtyřkola pro celou rodinu. Samozřejmostí je možnost zapůjčit si ke kolu přívěsný vozíček pro psa, nebo veškeré další příslušenství jako helmy apod.

Že mají domácí smysl pro humor a lásku ke psům v krvi, vykresluje pěkně i cedulka, kterou jsem objevila u vstupu do jedné restaurace. Stálo na ní: Pejskům vstup povolen, mořští psíci se musejí nejdříve osušit. Na vysvětlenou je třeba dodat, že jde o jazykovou hříčku, protože pejsek se v holandštině řekne hondje a tuleň se řekne zeehondje čili doslovně mořský pejsek.

Foto: M. V. Stránská

Po ostrově se skvěle jezdí na kole

Mořský pejsek a chytání ryb

Tuleni se na ostrově vyskytují a zejména jsou k vidění u břehů nedalekého ostrova Vlieland. V okolí Texelu jich žije kolem deseti tisíc a můžete se za nimi vydat na lodi. Mnoho společností tu nabízí výjezdy za pozorováním tuleňů a určitě to stojí za to. Na výběr máte z nejméně desítky různých lodí, které jezdí pozorovat tuleně na nejrůznější místa (často je to správné místo hlavním tajemstvím společnosti, která výlety prodává).

Kromě toho můžete na ostrově navštívit záchrannou stanici tuleňů Ecomare. Tam se starají o slabé tuleně, nebo o mláďata, která nemají rodiče. Když jsou tuleni připraveni, vypouštějí je potom opět do přírody.

Zaplatit si můžete také celodenní rybaření na moři a pokud nemáte vlastní náčiní, vše vám tady jen za několik euro rádi pronajmou. Začátečníkům poradí a machři si mohou na lodi pořádně zachytat. Kuchař vám pak úlovky rovnou připraví a v lodní kantýně se můžete naobědvat z toho, co jste si ulovili.

Doprava po ostrově

Po ostrově se můžete pohybovat velice snadno. Buď dáte přednost kolu, nebo můžete využít zdejší veřejnou dopravu. Ta je na naše poměry maličko neobvyklá, ale funguje skvěle. Přes ostrov vede jedna autobusová linka. Ta přetíná ostrov napříč a doveze vás do míst, která na této trase leží (Z přístavu, kam přijedete lodí až do vesnice De Koog, kde linka končí.) Pokud chcete jet kamkoliv jinam, stačí si stáhnout aplikaci a v ní si vždy alespoň hodinu předem objednat tzv. Texelhopper. Hoppery jsou malé autobusy pro 8 osob, které objíždějí celý ostrov a dovezou vás prakticky kamkoliv. Po ostrově mají mnoho zastávek, vy si jen v aplikaci vyberete, odkud kam chcete jet a hopper objednáte. Autobus není taxi, nejzedí od dveří ke dveřím, ale velmi dobře vás dopraví prakticky po celém ostrově.

Když už jsme u dopravy, je třeba dodat, že na samotný ostrov se dopravíte z holandského přístavu Den Helder. Plavba trvá přibližně 20 minut a uběhne velice rychle, protože loď je skutečně velká a velmi dobře vybavená. Sotva jsem si v bufetové restauraci objednala kávu a koupila malý suvenýr a půlka plavby byla za mnou.

Cesta pro pěšího je opravdu levná, zaplatíte 5 euro. Jedna cesta vás vyjde pouze na 2,50 neboť jízdenka je vždy automaticky zpáteční. Schovávat si ji nemusíte, protože při zpáteční cestě nikdo nemusí jízdenku ukazovat. Bere se to zkrátka tak, že když na ostrov jedete, rovnou platíte za cestu tam i zpět, a proto při cestě zpět už jen nastoupíte a nic dalšího řešit nemusíte.

Foto: M. V. Stránská

Trajekt společnost Teso je opravdu velká loď

Foto: M. V. Stránská

Trajekt Teso - vnitřní prostory

Foto: M. V. Stránská

Trajekt Teso - přední venkovní paluba umožňuje pěkný výhled

Suchou nohou z ostrova na ostrov

Další zajímavostí je možnost přejít z Texelu na jiný ostrov ve Waddenském moři tzv. suchou nohou. Ve skutečnosti spíš nohou zablácenou. Tato oblast má totiž opravdu veliké odlivy a existují trasy, po kterých se můžete po mořském dně dostat z ostrova na ostrov. Rozhodně však nejde o individuální turistiku. Potřebujete zkušeného průvodce, a proto se tyto výpravy zásadně pořádají organizovaně ve skupinkách. I to si tu můžete objednat a užít si tak poněkud netradiční zážitek.

Texel na seznamu UNESCO

Návštěva ostrova Texel určitě stojí za to, i když není úplně levnou záležitostí, a to ani pro Holanďany. Nicméně toho tady můžete hodně zažít, uvidíte úžasnou flóru i faunu ostrova a pochopíte, proč je oblast Waddenského moře na seznamu světového přírodního dědictví UNESCO. Pokud navíc nemáte v oblibě vedra, tak tady najdete úplně stejně úžasné pláže a moře, jako v jižních destinacích, ale teploty budou o deset stupňů nižší.

Foto: M. V. Stránská

Duny dávají krajině zvlněný ráz

Zdroje:

Nizozemská turistická kancelář: https://www.texel.net/en/about-texel/

Další informace pro cestovatele: https://texel.de/en/texel.php

Vše o trajektu společnosti Teso, kterým se na ostrov dostanete: https://www.texel.net/en/to-texel/by-ferry/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz