Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Třípocentní nezaměstnanost je odpověď. Kdo nemá práci, může si za to sám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: text M. V. Stránská/foto licence PixaBay.com

Pokud je člověk zdravý a nemůže v této zemi po padesátce najít práci, může si za to v prvé řadě jen on sám.

Článek

Přečíst si, že v ČR, kde je míra nezaměstnosti mužů nejvýše 3 % (v červenci 2023 to bylo 2,3 %), zdravý muž 50+ nemůže najít práci, je minimálně hodně podivné. Nemá smysl zabíhat ke konkrétnímu případu, který tu byl na Seznam Médiu popsán, protože občasná povzdechnutí tohoto typu slýchám. Otázku tedy můžeme klidně ponechat v obecné rovině: Jak by se měl člověk sám o sebe postarat, aby se po padesátce necítil jako nechtěný chudák?

Představa, že bude člověk celý život vykonávat jednu a tu stejnou práci v oboru, ve kterém se kdysi vyučil (nebo ho vystudoval na SŠ, VŠ apod.), je velký omyl. Nikdy to nebude čtyřicet let ta stejná práce. Je jen relativně malý počet profesí, kde je něco takového ještě možné a je otázka, jak dlouho budou takové profese ještě existovat. Například povolání prodavačky v potravinách je více méně stále stejné. Jak dlouho bude trvat, než ji nahradí nějaký chytrý systém prodeje potravin? Stejně jako pokladní a další.

Jinými slovy, u většiny profesí se s roky práce mění. Můžete celý život být lékařem, ale za čtyřicet let vaší kariéry dojde v oboru k tak obrovskému vývoji, že bez dalšího vzdělávání nemáte šanci se v oboru udržet. Ani vyučení na tom nejsou o moc lépe. Pochybuji, že práce automechanika byla před třiceti lety stejná jako dnes. Nebyla. Mění se technologie i pracovní postupy a zejména technologie ovlivňují většinu profesí velmi masivně.

Takže? Je normální:

Zdá se vám to všechno samozřejmé? Pak patříte k přibližné polovině pracovně aktivních lidí v ČR, kteří jsou ochotní na sobě pracovat, učit se, studovat a přemýšlet ve prospěch své budoucnosti. Ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi trávíme celoživotním vzděláváním nejméně času. Když jsem ve čtyřiačtyřiceti jela do Francie studovat francouzštinu, většina Čechů projevovala údiv, proč něco takového dělám po čtyřicítce. Jako by čtyřicítka byla nějaký kmetský věk! Totéž zažívám nyní, když studuji v doktorském programu a je mi už po padesátce. Počet těch, kteří žasnou, že se mi chce učit se něčemu novému a pracovat na sobě, je varovně velký.

Je mi líto, pokud člověk takto přemýšlí a myslí si, že těch více jak čtyřicet let aktivního pracovního života nějak „přežije“. Pak se nemůže divit, že bude možná v padesáti nechtěný. Skutečným důvodem však jen těžko bude věk. Tak si nejspíš bude tento typ člověka jen tak vysvětlovat. Skutečný důvod bude však úplně jinde…

Anketa

Studujete a učíte se celoživotně? Zvyšujete průběžně svou kvalifikaci nebo rozšířujete své oborové znalosti a praktické dovednosti?
Rozhodně. Kurzy, workshopy, studium dalších škol, to vše je pro mě normální.
58,1 %
Prosím?! To ani náhodou!
7,3 %
Do třiceti klidně, ale později už ne. Nejsem blázen.
34,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 124 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz