Hlavní obsah
Zdraví

Těm, kdo v dětství dlouho sedí, hrozí později infarkt nebo mrtvice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: mojzagrebinfo / Volná licence / Pixabay

Sedavý způsob života v dětství může být hlavním rizikovým faktorem zvýšené hladiny cholesterolu a následného předčasného infarktu nebo mrtvice po čtyřicítce.

Děti, které se fyzicky málo hýbou, mají na prahu dospělosti vysokou hladinu cholesterolu, což může vést k problémům se srdcem, a dokonce k předčasné smrti.

Článek

Nová studie uveřejněná v časopise Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism ukázala, že delší vysedávání v dětství může před 20. rokem života zvýšit celkovou hladinu cholesterolu až o dvě třetiny. To s sebou nese zvýšené riziko časných příznaků kardiovaskulárních onemocnění i předčasného srdečního infarktu nebo mozkové mrtvice ve věku kolem 40 let. Nová studie současně naznačuje, že lehká fyzická aktivita, jako je chůze či domácí práce, může tato rizika odvrátit.

Sedavý životní styl jako rizikový faktor

Během dlouhodobé studie, do níž se zapojilo 792 dětí ve věku 11 let, vědci sledovali čas, který děti stráví jednak v sedě a jednak lehkými, středně těžkými až těžkými fyzickými aktivitami, a opakovaně jim měřili hladinu cholesterolu, množství tělesného tuku a svalové hmoty. Tento postup opakovali v jejich patnácti a pak ještě ve 24 letech. Tímto způsobem vědci analyzovali souvislost mezi dobou sezení a zvýšenými hladinami lipidů v krvi.

Zjistili, že doba vysedávání se v průběhu 13letého sledování zvýšila z přibližně šesti hodin na devět hodin denně. Naopak lehká fyzická aktivita se snížila z šesti hodin na tři hodiny denně, zatímco středně těžká až těžká fyzická aktivita zůstala od dětství až do mladé dospělosti relativně stabilní na úrovni přibližně 50 minut denně. Prodloužení sedavého způsobu života přispělo téměř ze 70 procent ke zvýšení celkové hladiny cholesterolu.

Foto: Pavel Daniljuk / Volná licence / Pexels

Dospělí jdou dětem příkladem ve způsobu, jakým tráví čas.

Lehký pohyb jako prevence

Studie zjistila, že průměrně čtyři a půl hodiny denně lehké fyzické aktivity od dětství do mladé dospělosti snižují celkový cholesterol. „Tato zjištění zdůrazňují neuvěřitelný zdravotní význam lehké fyzické aktivity a ukazují, že by mohla být klíčem k prevenci zvýšené hladiny cholesterolu a dyslipidémie již od raného věku,“ uvedl pro časopis Independent Dr. Andrew O. Agbaje z Východofinské univerzity v Kuopio.

Z výsledků studie také vyplývá, že lehká fyzická aktivita od dětství může být pětkrát až osmkrát účinnější než středně intenzivní až intenzivní fyzická aktivita. Výzkumníci uvádějí, že mezinárodní doporučení týkající se pohybové aktivity dětí by měla brát jejich zjištění v úvahu.

„Máme důkazy o tom, že lehká fyzická aktivita je v tomto ohledu podstatně účinnější než středně intenzivní až intenzivní fyzická aktivita, a proto je možná na čase, aby Světová zdravotnická organizace (WHO) aktualizovala svá doporučení týkající se pohybové aktivity v dětství a aby odborníci na veřejné zdraví, pediatři a tvůrci zdravotní politiky podporovali větší účast na lehké fyzické aktivitě již od dětství,“ tvrdí Agbaje. Rodiče by podle něj měli děti a dospívající povzbuzovat k většímu pohybu tím, že je vezmou na procházku a omezí jim čas, který tráví na sociálních sítích a u videoher.

Lehká fyzická aktivita je protilátkou proti katastrofálnímu vlivu sedavého stylu života u mladé populace.
Andrew Agbaje

WHO v současné době pro děti a mládež doporučuje 60 minut středně intenzivní až intenzivní fyzické aktivity a omezení dlouhého sezení. Podle závěrů zmíněné studie se ale jako vhodnější jeví věnovat tři hodiny denně lehkým pohybovým aktivitám, včetně tance, plavání či jízdy na kole.

Foto: RUN 4 FFWPU / Volná licence / Pexels

Pravidelný pohyb v dětství velmi zvýší šanci na zdravý život i v daleké budoucnosti.

Tipy pro každodenní aktivity

  • chodit svižnou chůzí
  • místo jízdy výtahem šlapat do schodů
  • vystoupit o zastávku dříve a zbytek dojít pěšky
  • chodit na procházky se psem
  • jezdit do školy na koloběžce či na kole
  • pomáhat s domácími pracemi
  • vyrazit na nákup
  • chodit s kamarády po venku
  • proběhnout se
  • věnovat se nějakému sportu
  • tančit při hudbě
  • vyhýbat se dlouhému sezení
  • nevyhýbat se pohybu
  • hýbat se často a rád

Odkaz na studii:

Andrew O Agbaje: Associations of Sedentary Time and Physical Activity From Childhood With Lipids: A 13-Year Mediation and Temporal Study. JCEM, 14. prosince 2023. DOI: 10.1210/clinem/dgad688

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz