Hlavní obsah
Zdraví

Pět sušených švestek denně pomůže předejít osteoporóze

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: stockking / volná licence / freepik.com

Konzumace sušených švestek má řadu zdravotních přínosů.

V Česku trpí osteoporózou odhadem na tři čtvrtě milionu lidí. Lék na toto chronické onemocnění kostí se překvapivě skrývá v sušených švestkách.

Článek

Švestky se dnes řadí mezi tradiční české ovoce, dříve se jich v sadech pěstovalo dokonce víc než jablek. Díky příznivému klimatu se jim u nás dařilo. Tmavě fialové plody naši předci konzumovali po celý rok, neboť si je na zimu usušili. Kdyby tehdy tušili, že sušené švestky posilují kosti, možná by je víc sušili než pálili. Až nedávné vědecké výzkumy odhalily jejich ohromující léčebný potenciál.

Podle vědců z Pensylvánské státní univerzity pomáhají sušené švestky udržet strukturu a pevnost kostí i u žen po menopauze. Studie, která byla zveřejněna v časopise The Journal of Nutrition, ukazuje, že pravidelná denní konzumace sušených švestek zpomaluje postupné ubývání kostní hmoty, jež souvisí s věkem, a zároveň snižuje riziko zlomenin. Jde o první randomizovanou kontrolovanou studii, která zkoumala trojrozměrný obraz kostní tkáně, což umožnilo vyhodnotit nejen hustotu, ale také kvalitu kostí, tedy jejich strukturu, geometrii a mikroarchitekturu.

Proč kosti řídnou

Jak lidé stárnou, tělo odbourává kosti rychleji, než je dokáže vytvářet. Zrychlený úbytek kostní hmoty může vést k osteoporóze, což je chronické onemocnění, které způsobuje slabost a křehkost kostí a zvyšuje riziko zlomenin i po menších pádech a nárazech. Nemoc postupuje plíživě a nenápadně, takže někteří lidé ani nemusí vědět, že mají osteoporózu, dokud neutrpí frakturu. I proto se jí přezdívá „tichý zloděj kostí“.

Osteoporóza postihuje až tři čtvrtě milionu lidí v České republice, ale pouze méně než 200 tisíc z nich se léčí. Statistiky ukazují, že každá třetí žena a každý pátý muž starší padesáti let utrpí zlomeninu, pravděpodobně spojenou s touto nemocí.

Ženy jsou k osteoporóze náchylnější, neboť po menopauze u nich klesá hladina estrogenu, který reguluje prozánětlivé cytokiny. Přítomnost těchto proteinů signalizuje zánět v těle. Chronický zánět je základem mnoha chronických onemocnění, včetně osteoporózy

Pozoruhodný účinek sušených švestek

Přestože jsou k dispozici léky na léčbu osteoporózy, mnoho žen je neužívá kvůli jejich vedlejším účinkům. Sušené švestky nabízejí zdravou alternativu, protože obsahují bioaktivní látky, jako jsou vitaminy, minerály a fenoly, které společně působí proti úbytku kostní hmoty. Ačkoliv některé výzkumy již potvrdily, že sušené švestky pomáhají předcházet ztrátě minerální hustoty kostí, dosud nebyly zcela objasněny mechanismy, které tento účinek způsobují, ani optimální dávka sušených švestek pro udržení zdraví kostí.

Aby zjistili, zda každodenní konzumace sušených švestek zlepšuje kvalitu kostí, provedli výzkumníci roční studii, do které se zapojilo 235 žen po menopauze. Účastnice rozdělili do tří skupin: jedna skupina se švestkám zcela vyhýbala, druhá si denně dopřávala 50 gramů (čtyři až šest švestek) a třetí skupina konzumovala 100 gramů (deset až dvanáct švestek) denně. Každých šest měsíců byly ženy podrobně vyšetřovány pomocí pQCT, což je technologie, která poskytuje detailní 3D snímky kostí a umožňuje měřit jejich hustotu, geometrii a pevnost.

Během roku došlo u žen, které švestky nejedly, ke snížení hustoty a pevnosti kostí. Naopak ženy, které denně konzumovaly alespoň čtyři až šest sušených švestek, si hustotu, pevnost a strukturu kostí udržely.

„Na dvanáctiměsíční studii jsou to docela zajímavé údaje,“ konstatovala profesorka Mary Jane De De Souz, která se na studii podílela. „Podařilo se nám udržet a zachovat kost v nosné, kortikální a holenní kosti, což je klíčové pro prevenci zlomenin.“

Výzkumníci také zkoumali ukazatele kostního metabolismu a zjistili, že pravidelná konzumace 50 až 100 gramů sušených švestek denně po dobu 12 měsíců snížila sekreci prozánětlivých cytokinů a potlačila hladiny aktivovaných bílých krvinek kolujících v těle.

Jak švestky ovlivňují zdraví

Sušené švestky jsou bohatým zdrojem živin, které mohou hrát roli v posilování kostí. Obsahují zejména vysoké množství vitamínu K, který podporuje přenos vápníku do kostí. Dále jsou bohaté na draslík a hořčík, které pomáhají vyrovnávat kyselost v těle a podporují zachování optimální hladiny vápníku, což má pozitivní vliv na hustotu minerálů v kostech. Obsah bóru rovněž přispívá k prevenci ztráty vápníku a demineralizace kostí. Rostlinné látky v sušených švestkách také chrání kostní buňky před oxidačním poškozením.

Kromě toho sušené švestky podporují zdraví střevního mikrobiomu, což přispívá k jejich protizánětlivému působení. Zlepšují trávení a působí projímavě, takže jsou skvělým pomocníkem při řešení zácpy.

A aby toho nebylo málo, předchozí výzkumy rovněž prokázaly blahodárný vliv těchto plodů na srdce. Na výročním zasedání Americké společnosti pro výživu v roce 2023 byla prezentována studie, která ukázala, že dlouhodobá konzumace švestek u mužů souvisí s vyšším HDL (tzv. dobrým cholesterolem) a celkovým snížením cholesterolu. To poskytuje řadu důvodů, proč zahrnout sušené švestky do každodenní stravy.

Zde je několik námětů, jak obohatit jídelníček o sušené švestky:

  • Jezte sušené švestky samostatně, pokaždé, když dostanete chuť na sladké – místo čokolády či bonbonů.
  • Rozmixujte a použijte sušené švestky jako povidla nebo náhražku cukru v těstu či k přirozenému oslazení salátových dresinků, marinád nebo omáček na grilování.
  • Sušené švestky přidejte do ranní ovesné kaše, jogurtu, tvarohu, müsli nebo smoothie.
  • Sušené švestky se dají jíst i naslano, třeba obalené v anglické slanině nebo nakládané s hermelínem. Chutnají skvěle v kombinaci s masem, ať už dušeným nebo pečeným.
  • Kousky švestek lze doplnit saláty nebo zeleninové pokrmy, jako je pečená brokolice nebo růžičková kapusta.
  • Pijte švestkovou šťávu.

Zdroj:

Odkaz na studii:

1. Damani JJ, Oh ES, De Souza MJ, et al. Prune consumption attenuates proinflammatory cytokine secretion and alters monocyte activation in postmenopausal women: secondary outcome analysis of a 12-mo randomized controlled trial: the prune study (Konzumace švestek zmírňuje sekreci prozánětlivých cytokinů a mění aktivaci monocytů u žen po menopauze: sekundární analýza výsledků 12měsíční randomizované kontrolované studie: studie švestek). The Journal of Nutrition, online 19. listopadu 2023. doi:10.1016/j.tjnut.2023.11.0142.

2. Sušené švestky a zdraví kostí u žen po menopauze. Identifikátor ClinicalTrials.gov: NCT02822378. Aktualizováno 18. listopadu 2023. Přístup 4. ledna 2024. https://clinicaltrials. gov/study/NCT02822378

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz