Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč se ženy bojí stárnout? Zamyšlení nejen pro Daru Rolins

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: David Sedlecký, CC BY-SA 3.0, Wikimedia Commons

Takto Dara Rolins vypadala v roce 2013. Dnes už se této ženě moc nepodobá a zdá se být o mnoho mladší.

Říká se, že věk je jenom číslo, jenže čím dál víc žen se ho snaží zakrýt, i za cenu chirurgických zákroků. Ty však čas stejně nezastaví. Z věčně omlazovaných rádoby krásek se tak časem stávají karikatury sebe samých. Jako třeba v případě Dary Rolins.

Článek

Před nedávnem se zpěvačka Dara Rolins svým fanouškům na sociální síti pochlubila svým radikálně pozměněným zevnějškem. Ten je výsledkem faceliftu obličeje a krku, při němž se chirurgicky vypíná věkem povadlá kůže, takže nechtěné vrásky zmizí. Díky tomu zpěvačka viditelně omládla, ale jak četné komentáře pod jejími posty upozorňují, rovněž se připravila (kromě tučného obnosu peněz) o své jedinečné rysy a už se sobě moc nepodobá. Plastická operace jí poněkud zešikmila tvar očí, což pohotově a škodolibě glosovaly Ornella Koktová s Agátou Hanychovou, když se nechaly slyšet, že Dara teď vypadá jako Asiat.

Jiní komentátoři na sociálních sítích přispěchali s ještě víc odstrašujícími příklady – za všechny jmenujme krále plastických operací Michaela Jacksona nebo královnu módy a botoxu Donatellu Versace.

Dara však dál sebevědomě zveřejňuje svá selfíčka a zřejmě se snaží veřejnost i sebe sama přesvědčit, že je ve skutečnosti velmi atraktivní, dokonale krásná, neskonale mladá a hlavně nadmíru spokojená. Doufejme, že jí to vydrží. Otázkou je, na kolik let? Nejspíš do příští operace.

Stáří straší

Díky Daře a jí podobným celebritám se však ženy mohou zamyslet nad tím, zda se podobnou cestou rovněž chtějí ubírat. Výnosný obor plastické operace je samozřejmě bude přesvědčovat, že Dara učinila dobře a trend omlazování je naprosto normální, ba žádoucí, neboť prospívá ženskému sebevědomí a zvyšuje prestiž. Znamená to však, že je s námi něco špatně, když nejsme dokonalí, když přirozeně stárneme? Máme se za svůj věk stydět? Samozřejmě, že ne, jen je třeba si to už konečně přiznat. Co? Že stárnout je normální!

Stárneme všichni, stárneme odjakživa, stárnutí prostě k životu patří. Místo, abychom se hrdě hlásili k tomu, že se vyvíjíme a věkem zrajeme, tak se všemožně snažíme stárnutí zamaskovat, jako by to bylo nějaké stigma. Výzkumy dokládají, že většina žen se stárnutí bojí. A bojí se ho čím dál mladší ročníky. Nejčastějším důvodem je strach ze ztráty mladistvého vzhledu.

Průzkum, který provedl americký internetový obchod Dermstore před sedmi lety, zjistil, že 42 % žen ve věku 25-34 let a 54 % žen ve věku 35-44 let má obavy z projevů stárnutí, jako jsou vrásky a povadlá kůže na obličeji. Více než čtvrtina žen do 25 let (28 %) přiznala, že i ony si dělají starosti s tím, jak se postupující věk odrazí na jejich pleti. A protože nejlepší obrana je útok, vyhlašují preventivně boj stárnutí i ty, které by se měly těšit mládí.

Více než 30 % žen mladších 35 let pravidelně používá přípravky proti stárnutí pleti. Zatímco ženy ve věku 55 let a více uvedli, že průměrný věk, kdy se začaly spoléhat na produkty proti stárnutí, byl 47 let, tak u mileniálů se tímto mezníkem stal věk kolem šestadvaceti.

Kosmetický průmysl si může mnout samou radostí ruce, a nejen on. I estetická medicína zažívá svůj boom. Mezinárodní společnost estetické plastické chirurgie (ISAPS) loni v záři zveřejnila zprávu, v níž stojí, že počet estetických chirurgických zákroků v roce 2022 stoupl o 11,2 % , s více než 14,9 miliony chirurgických a 18,8 miliony nechirurgických zákroků po celém světě. Tento trend naznačuje trvalý vzestup estetické chirurgie s 41,3% nárůstem za poslední čtyři roky.

Kult těla a mládí

O čem tyto trendy vypovídají? Jednak o hodnotách dnešní společnosti. Ta totiž uctívá hlavně tělo a fyzický vzhled, nikoliv charakter a to, co nazýváme duší, neboť toto na první pohled nelze zrakem spatřit. Ideálem krásy je mladá pohledná dívka, taková, jakou představují perfektně nalíčené a „vystajlované“ modelky, umně nafocené a následně ještě vyretušované tak, aby to lichotilo jejich zjevu. Takové se pak na nás zubí z reklamních poutačů či lifestylových magazínů a čím dál více i ze sociálních sítí, kde si na modelku dnes hraje snad každá druhá žena, včetně Aleny Schillerové. Ale zkuste se vedle nich ráno probudit - to budete koukat!

Mladá rovná se atraktivní, a takovou si většina žen přeje být. Starší žena je prostě „ošklivá bába“, která nestojí ani za pohled. Stárnoucí ženy si ostatně těžko zvykají na to, že se již muži na ulici za nimi neotáčejí. Stávají se pro ně neviditelnými.

Již zmíněný výzkum společnosti Dermstore odkryl, čeho se ženy krom prohlubujících se vrásek a nadbytečných tuků ještě obávají. Je to strach z izolace a vyloučení kvůli věku. Celkově každá čtvrtá žena v tomto průzkumu se svěřila, že odmítla pozvání do společnosti, protože se na to cítila příliš stará. Tři ze čtyř respondentek rovněž přiznaly, že s přibývajícím věkem se hůře seznamují. 40 procent žen vnímá stárnutí jako hlavní překážku pro navázání vztahu. Každá desátá žena dokonce uvedla, že potenciální nápadník odřekl rande, když mu prozradila svůj pravý věk. Nemluvě o věkové diskriminaci na pracovním trhu nebo přímo na pracovištích. Mládí má všude zelenou, stop stáří!

Není divu, že se ženy pak tolik snaží vypadat mladě. Většinu dotazovaných žen by nejvíce rozrušilo, kdyby je druzí považovali za starší, než ve skutečnosti jsou. Nabídnout takové ženě místo v hromadném dopravním prostředku je jak podkoupnout jí nohy, i když ji třeba sebevíc bolí. Ženy, které se bojí stárnutí, totiž vesměs trpí nízkým sebevědomím. Obavy ze stárnutí v nich vyvolávají úzkost, u některých dokonce i depresi. V takové situaci se estetický zákrok může jevit lákavým řešením, zvláště když ho podstoupilo tolik slavných a atraktivních žen.

Krásní, mladí a bohatí

Jenže ne každá si tenhle luxus může dovolit. To je dnes výsadou těch movitějších. Třeba 46letý americký miliardář Bryan Johnson utrácí miliony dolarů ročně, aby porazil stárnutí, ale co všechno kvůli tomu podstupuje, jaké procedury a zákroky! Takhle byste žít nechtěli. Posedlost věčným mládím je svého druhu závislost a patří spíš do kompetence psychiatrů než plastických chirurgů.

Pokud se však omlazující estetické zákroky stanou jakousi kulturní normou, může časem společnost nahlížet na ty „neopravené“ a „neomlazené“ jako na zanedbané, méněcenné, sociálně slabé. Budou prostě „out“. Tihle přirozeně stárnoucí podivíni se pak možná budou cítit podobně, jako se dnes cítí lidé trpící nadváhou či obezitou.

Umění zestárnout

Věřme, že společnost názor na stárnutí a stáří jednou změní. Že stáří i přirozený vzhled se stanou hodnotou. Na rozdíl od našich předků, z nichž mnozí umírali v mladším věku, máme dnes šanci na podstatně delší dožití, a toho bychom si v prvé řadě měli považovat. Dlouhý život nevyhnutelně obnáší i fázi stárnutí, s tím nám nezbude než se vnitřně vyrovnat a objevovat na této životní etapě i výhody. Třeba to, že nás stáří může osvobodit a zbavit břemene nejrůznějších ambicí, včetně toho být krásní, úspěšní, dokonalí. Konečně si můžeme dovolit být takovými, jací jsme, a rozvíjet i jiné kvality, jako třeba šarm, vyrovnanost a moudrost. Díky tomu zůstaneme svým způsobem krásní, navzdory šedinám i vráskám. Příkladem budiž okouzlující, charizmatická herečka Květa Fialová, která své stáří i vrásky milovala.

Vždyť vrásky jsou známkou toho, co vše jsme prožili, jaké máme za sebou radosti a strasti. Jsou deníkem našeho prožitého života, pravdou o nás. Se všemi ostatními rysy spoluvytváří naši jedinečnou osobnost. Hrát si v šedesáti na diblíka působí spíš komicky. Neustálými omlazovacími zásahy popírá žena svou zralost, svůj vývoj, svou přirozenou ženskost.

Čo vieme o Daře?

Vraťme se ještě na závěr k Daře Rolins. Byla by škoda, kdybychom si tuto sympatickou, od přírody atraktivní a talentovanou zpěvačku jen spojovali s plastikami. Kdyby tohle měl být její hlavní kulturní odkaz. Nechci jí křivdit, ale svými kroky k tomu zatím směřuje. Když se řekne Dara Rolins, mnoho lidí si vybaví její duet s Karlem Gottem Zvonky štěstí, pak další předlistopadový hit Čo o mne vieš a následně šňůru plastik. Jaký je ale její hudební vývoj? Netuším, jen vím, že stále dokola řeší svůj vzhled. Není to škoda?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz