Hlavní obsah
Automobily a vozidla

Ať nám pod domy jezdí jen elektromobily, nechci čichat škodliviny z výfuků

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Elektromobil nebo spalovací auto? Kdo bydlí ve velkém městě, musí mít jasno.

Článek

Samozřejmě, že elektromobily nejsou stoprocentně ekologické. Jejich výroba určitým způsobem zatěžuje planetu a s ohledem na energetický mix ani elektřina není vždy stoprocentně čistá. Ale roli hraje i to, nakolik je auto čisté pro toho, kdo jde zrovna po ulici. A někdy není nutné ani žít ve velkém městě. Stačí menší, když zde auta zrovna čekají v dopravní zácpě, nebo na to, než zvednou závory na železničním přejezdu.

Co dýcháme?

Léto má oproti zimě tu výhodu, že často nevidíme, co se z výfuků aut line. V zimě, to bývají oblaky dýmu. Samozřejmě část tvoří i vodní pára, ale jinak to jsou spaliny, které se hrnou od výfuků každého spalováku. V létě to vidíme jen u těch aut, co nemají něco v pořádku, obvykle u starých vraků. Bílý, žlutý, černý kouř. Kdyby ten motor při stání alespoň vypnuli, když vidí, co jejich auto dělá.

Stačí se kolem takové kolony projít a člověk to cítí. Spaliny, které pro zdraví člověka nejsou ideální. A co teprve, když kolem takové šňůry aut jdete s dítětem. Ať už v kočárku, nebo trochu odrostlejším. I to dítě to bohužel musí čuchat a pro jeho organismus to není nic dobrého.

Ano, elektromobily

A jak by to vypadalo, kdyby byly ulice plné elektromobilů? Skvěle. Mohla bych si pod to „nastartované“ auto klidně lehnout a necítila bych vůbec nic. Mohla bych ho mít zaparkované v obýváku a žádné zplodiny bych nedýchala. Pro lidi, žijící ve městě, dává jejich použití ohromný smysl.

Ano, nejsou stoprocentně ekologické, jejich výfuk je někde v továrně nebo elektrárně. Ale co je lepší? Když jsou zplodiny vyfouknuty tam, kde lidé nežijí, nebo když jsou foukány přímo lidem a dětem do jejich nosů, do jejich plic, do jejich těl? Odpověď je jasné.

Problémy

Ceny, dojezdy, nabídka, infrastruktura, skepse. To vše hraje do karet spalovákům, to nepopírám. Ale věřím, že lidé přijdou na to, že nemusí denně znečišťovat ulice svého města ani nemusí ohrožovat své sousedy na zdraví. Věřím, že jednou nastane doba, kdy soused vedle nás nenastartuje svůj letitý smradlavý diesel, ale sedne do svého elektromobilu. Doufám, že tomu bude co nejdříve. Chceme dýchat zdravější vzduch i ve městě.

Anketa

Jaké bude vaše další auto?
Elektromobil
17,6 %
Spalovák
74,8 %
Žádné
7,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 119 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz