Hlavní obsah
Názory a úvahy

Baby friendly restaurace jsou ostudou hospodských. Jestli je vůbec najdete

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Moje představa o baby friendly restauracích se s představou hospodských značně rozchází. Ve všem.

Článek

Když se řekne baby friendly místo, očekávám podnik, kterému nevadí, že budu mít s sebou při návštěvě i děti. Očekávám, že to bude nejenom tolerovat personál, ale také očekávám, že pro děti bude takové místo i uzpůsobeno. V případě nouze sice své ratolesti můžu posadit na židli a šoupnout jim mobil. A bude klid. Ale tuhle variantu si nechávám v záloze, když selže všechno ostatní. A proto očekávám, že baby friendly místo bude zábavě mých dětí trochu víc nakloněno.

Co očekávám?

Když už se nějaká restaurace pyšní označením baby friendly, očekávám, že opravdu taková je. Že pro malé děti nebude chybět přebalovák a třeba i vlhčené ubrousky. Že zde bude dostatek dětských židliček, prostor pro jejich umístění ke stolu, možnost přijít s kočárem a někam ho zaparkovat.

Očekávám také, že zde bude prostorný dětský koutek s hračkami, které budou čisté a funkční. Kromě tolerance personálu očekávám nějakou dětskou nabídku. Jídla a nápoje svým složením a svými chutěmi uzpůsobená malým strávníkům. Aby jídla byla dobrá, výživná a zdravá. Očekávám i to, že se na mě nikdo nebude dívat skrz prsty, když mé dítko něco vyleje, ušpiní, nebo bude kapánek hlasitější.

A jaká je realita?

Úplně jiná než moje očekávání. Žádný prostor pro přebalování, žádné dětské židličky, místo dětského koutku pouze malý stoleček s židličkou, několika pastelkami, papírem a dvěma nefunkčními malými hračkami. Dětské menu zahrnuje špagety s kečupem, smažený řízek, nebo kuřecí nugety, jak jinak než s hranolky. Místa je zde tak málo, že má problém se mezi stoly protáhnout člověk, natož abych se sem vešla s kočárem.

Dítě, které v klidu nesedí na židli, je problém. Veškeré nápoje jsou pouze ledově nachlazené džusy v lahvičkách, brčka neexistují. Personál z dětí očividně není moc nadšený a byl by nejraději, kdyby tu žádné děti nebyly.

Proč?

A já se ptám, proč? Proč označujete svou restauraci nebo kavárnu za baby friendly? To vám teče tak do bot, že jste vděční za jakéhokoliv návštěvníka, a proto se chcete zavděčit opravdu všem? Není nic špatného na tom, že budete baby unfriendly. I já si někdy ráda odpočinu, děti dám k babičce a vyrazím na kafe nebo večeři. Tam, kde děti nebudou.

Ale když už chcete být baby friendly, tak buďte. Ale opravdu a pořádně. Řízkem, stolkem, pastelkami a listem papíru opravdu příjemnou atmosféru pro děti a rodiče nevytvoříte. Běžte se někdy podívat tam, kde to umí. Kde vědí, co je to opravdové baby friendly.

Anketa

Navštěvujete s malými dětmi restaurace?
Ano, pravidelně
8 %
Pouze výjimečně
34,5 %
Ne, vůbec
17,2 %
Nemám malé děti
40,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 87 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz