Hlavní obsah
Lidé a společnost

Beztrestné mlácení žen pod rouškou tradic. V pondělí surovci znovu vyjdou do ulic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Velikonoční pondělí, koleda. Den, kdy mají muži možnost beztrestně mlátit ženy. Někteří „siláci“ toho bohužel využívají a vymlouvají se na tradice.

Článek

Velikonoční pondělí je dnem, který následuje po neděli Zmrtvýchvstání Páně. Většina lidí ale tento den bere jako tradici spojenou s koledováním. Chlapci a muži vezmou do ruky pomlázky a vyráží za dívkami a ženami. Nic proti tradici jako takové. Měla by se dodržovat se vším všudy. Rozhodně ji lze považovat za součást určitého kulturního dědictví a byla by škoda, kdyby vymizela. Má však jedno velké ale.

Proč koleda?

Proč právě pomlázka, mlácení přes zadek a opakování říkanek? Vysvětlení je jednoduché. Velikonoční mrskání děvčat jim má předat část jarní svěžesti vrbového proutí. V praxi to znamená, že by muži a chlapci tuhle tradici rozhodně neměli opomíjet. A dívky a ženy by ji pochopitelně měly přijmout. Jde přece primárně o ně. Která žena by si nepřála být stále mladá. No jo, ale když někteří muži berou ono mrskání a koledování až moc doslovně, je to těžké.

Surovci v ulicích

Velikonoční pondělí pro mě vždy začíná už brzy ráno, abych byla na koledníky připravena. Pro chlapce sladkost, vajíčka, stuha na pomlázku. Pro muže také něco silnějšího k napití. K tomu klasické občerstvení ve formě jednohubek a chlebíčků. Většina mých přátel a známých bere koledu jako tradici, a především společenskou událost. Jako takovou symboliku, právě pro to, aby mi předali část jarní svěžesti. Jejich koledování je proto spíše symbolické, jemné, opatrné. Však, kdo by chtěl také ubližovat ženě, že?

No jo, ale potom tu jsou ti burani, surovci, agresoři. Nějaký ten macho, který si myslí, že koleda znamená, že může jednou do roka beztrestně zmlátit ženu. Nejenom tu svoji, ale jakoukoliv cizí, u které zazvoní. A ještě za to dostane najíst a kořalku. Ten alkoholický nápoj, který ho v jeho hlavě utvrzuje ve správnosti svého chování a vlivem kterého stupňuje intenzitu svého koledování.

Proberte se!

Ne, pánové. Pomlázka opravdu není o tom, surově seřezat ženu tak, že má na hýždích modřiny. Je mi líto těch mužů, kteří si to myslí. Moc rozumu patrně nepobrali. Věci, jako něžnost a ohleduplnost k nám ženám, jim nic neříká. Vezměte si příklad z těch, kteří berou koledu jako symboliku, kteří při odříkávání koled opravdu jenom jemně, opatrně šlehají svou pomlázkou.

Koleda není o tom, někoho zmlátit, ale vidět se v zájmu tradice. Pokud na mě někteří z vás máte pifku, řekněte mi to do očí, konfrontujte mě, debatujme o tom. Ale jestli se celý rok těšíte na to, až mě kvůli své frustraci pořádně zmlátíte pomlázkou, je mi vás líto.

A možná za to nemůžete, možná to byl i váš otec, který vás vychoval v podobném duchu. A jsem jenom ráda, že moji kluci jsou vychováni tak, aby ženám neubližovali. A že koleda je pouze symbolickou záležitostí. Je smutné, když malé dítě má víc rozumu než dospělý.

Anketa

Narazili jste na surového koledníka?
Bohužel už ano
24,9 %
Naštěstí ještě ne
75,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 297 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz