Hlavní obsah
Názory a úvahy

Budeme dávat do potravin brouky, protože je to zdravé a nákladné

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Mouka s cvrčky, snacky z larev, těstoviny s hmyzem. Ale je opravdu reálné, aby byl hmyz do potravin přidáván tajně?

Článek

Čas od času můžeme narazit na „zaručenou“ informaci o tom, že je nám do jídla přidáván hmyz, brouci. Tahle „fakta“ najdeme často na pochybných profilech sociálních sítí, nebo se s nimi setkáme v řetězových emailech. Realita je taková, že jde o jeden z nejčastějších hoaxů, jde o dezinformaci. Jsou ale lidé, kteří tomu opravdu věří.

Brouci v jídle?

Je pravdou, že se můžeme setkat s potravinami, které hmyz obsahují. Mouka s cvrčky, snacky z larev, těstoviny s hmyzem. To opravdu může být na pultech obchodů. Je ale třeba zmínit, že tyhle potraviny jsou jasně označeny, že hmyz obsahují. A velmi často je najdeme v oddělení spíše specifických výrobků. Málokdy se stane, že by byly mezi ostatními potravinami. A když už, poznáme je snadno. Výrazně se liší cenou.

Koupit si dneska můžeme třeba i mouku ze cvrčků. Pokud ji plánujete vyzkoušet, počítejte s tím, že její cena se pohybuje kolem 1 790 Kč za kilogram. Můžeme si koupit i praženého cvrčka jako snack, potom je třeba ze své peněženky vydat 5 950 Kč za kilogram této pochoutky. A kdo nerad cvrčky, může si dát červíky. Za 6 237,50 Kč za kilogram.

Realita dnešních potravin?

Že hmyz můžeme jíst, to již víme. Potřebujeme k tomu nejenom odvahu, ale také dost peněz. A teď tyhle hmyzí pochoutky porovnejme s běžnými potraviny. U nich je cílem především co nejnižší cena, na odpovědné a zdravé složení se moc ohled nebere. A tak jíme levné cukrovinky plné palmového oleje a potraviny plné éček. Chuť je doháněna chemií, základ tvoří co nejlevnější suroviny. Hlavně, ať zákazník koupí levně a výrobce vydělá.

Má to logiku?

Kilo normální pšeničné mouky dneska koupíte kolem dvacetikoruny. Je opravdu reálné, že by tam někdo sypal namleté cvrčky v ceně dvacetinásobně vyšší? A ještě na tom vydělal a byl schopen ten produkt pořád prodávat za dvacku? Nebo do těstovin? Kilo těch, které obsahují i mouku ze cvrčků, stojí 345 Kč. Kilo těch normálních z obchodu stojí mimo akce 120 Kč, v akci klidně pod stovku.

A co to zdraví? Éčka, chemie, tuky a suroviny pochybné kvality, tím se dnešní potraviny jenom hemží. A najednou přijde změna a výrobci tam budou sypat drahé brouky, kteří mají pozitivní vliv na lidské zdraví? Vy, kteří daným dezinformacím o tajném přidávání hmyzu do jídla věříte, dává vám to logiku?

Anketa

Jíte hmyz?
Ano, pravidelně
3,7 %
Jednou ochutnáno a stačilo
6,2 %
Ne, nedokážu ho pozřít
90,1 %
Celkem hlasovalo 845 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz