Článek
Čas od času můžeme narazit na „zaručenou“ informaci o tom, že je nám do jídla přidáván hmyz, brouci. Tahle „fakta“ najdeme často na pochybných profilech sociálních sítí, nebo se s nimi setkáme v řetězových emailech. Realita je taková, že jde o jeden z nejčastějších hoaxů, jde o dezinformaci. Jsou ale lidé, kteří tomu opravdu věří.
Brouci v jídle?
Je pravdou, že se můžeme setkat s potravinami, které hmyz obsahují. Mouka s cvrčky, snacky z larev, těstoviny s hmyzem. To opravdu může být na pultech obchodů. Je ale třeba zmínit, že tyhle potraviny jsou jasně označeny, že hmyz obsahují. A velmi často je najdeme v oddělení spíše specifických výrobků. Málokdy se stane, že by byly mezi ostatními potravinami. A když už, poznáme je snadno. Výrazně se liší cenou.
Koupit si dneska můžeme třeba i mouku ze cvrčků. Pokud ji plánujete vyzkoušet, počítejte s tím, že její cena se pohybuje kolem 1 790 Kč za kilogram. Můžeme si koupit i praženého cvrčka jako snack, potom je třeba ze své peněženky vydat 5 950 Kč za kilogram této pochoutky. A kdo nerad cvrčky, může si dát červíky. Za 6 237,50 Kč za kilogram.
Realita dnešních potravin?
Že hmyz můžeme jíst, to již víme. Potřebujeme k tomu nejenom odvahu, ale také dost peněz. A teď tyhle hmyzí pochoutky porovnejme s běžnými potraviny. U nich je cílem především co nejnižší cena, na odpovědné a zdravé složení se moc ohled nebere. A tak jíme levné cukrovinky plné palmového oleje a potraviny plné éček. Chuť je doháněna chemií, základ tvoří co nejlevnější suroviny. Hlavně, ať zákazník koupí levně a výrobce vydělá.
Má to logiku?
Kilo normální pšeničné mouky dneska koupíte kolem dvacetikoruny. Je opravdu reálné, že by tam někdo sypal namleté cvrčky v ceně dvacetinásobně vyšší? A ještě na tom vydělal a byl schopen ten produkt pořád prodávat za dvacku? Nebo do těstovin? Kilo těch, které obsahují i mouku ze cvrčků, stojí 345 Kč. Kilo těch normálních z obchodu stojí mimo akce 120 Kč, v akci klidně pod stovku.
A co to zdraví? Éčka, chemie, tuky a suroviny pochybné kvality, tím se dnešní potraviny jenom hemží. A najednou přijde změna a výrobci tam budou sypat drahé brouky, kteří mají pozitivní vliv na lidské zdraví? Vy, kteří daným dezinformacím o tajném přidávání hmyzu do jídla věříte, dává vám to logiku?