Hlavní obsah
Rodina a děti

Čím větší sociální případ, tím více dětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Vztahová reality show vysílaná na komerční televizi je zajímavou sondou do života rodin. Především těch početných, které mají jedno společné – nedostatek peněz.

Článek

Normální člověk ví, že když si rozhodne pro dítě, měl by ho nějak uživit. Mnohé páry dokonce uvažují nad tím, zda si „pořídit“ i druhé dítě a zda to jejich rozpočet zvládne. Ano, přesně takhle by mělo vypadat odpovědné rodičovství. Protipólem jsou však rodiny, které můžeme pravidelně vídat v televizní reality show. Důvod, proč se hlásí? Samozřejmě, že kvůli penězům.

Nemám peníze

Společným jmenovatelem těchto lidí, které můžeme na televizních obrazovkách vídat, je jediné. Nedostatek peněz. Ona „dějová linka“ je ve většině rodin naprosto stejná. Nezaměstnaní, na pracovním úřadě, s exekucí, v osobním bankrotu. Žena obvykle na mateřské. K tomu pochopitelně musíme přidat také populární zájmy, jako je domácí popíjení levného alkoholu a cigareta o úst.

Mám hodně dětí

Druhý společný jmenovatel těchto lidí je až extrémní počet dětí. Pochopitelně ne s jedním partnerem či partnerkou. Takže televizní tatínek má hned několik potomků rozesetých u několika žen, partnerka zase několik dětí z předchozích vztahů. Tady pochopitelně nesmí chybět často několik společných potomků, jak jinak než z lásky. A že v době natáčení je žena těhotná, čekající další přírůstek, není nijak zvláštní, ale je to naopak očekávaná věc.

Nevím, neřeším

Nedovedu si představit, že bychom my s naším rozpočtem měli ještě třetí dítě. Nebo dokonce čtvrté, páté… A k tomu že by můj partner platil alimenty na další z jeho předchozího vztahu. Jako čtyřčlenná rodina nijak nestrádáme, ale třetí dítko by náš rozpočet narušilo. A nejenom teď, ale i v budoucnosti, až přijde školní docházka a studia.

A proti nám stojí ty rodiny z televize. Které se množí doslova jako králíci, bez ohledu na to, zda na to mají, nebo nemají. A podle toho to u nich doma také vypadá. Já chápu, že s jejich příjmy je nemožné se o celou domácnost adekvátně postarat. Nedokázal by to nikdo na světě, to jsou počty základní školy. Ale proboha, proč si pořizovat tolik dětí, když na to nemám? Antikoncepce dnes nestojí svět, rozhodně je levnější než měsíční náklady na další dítě.

Přesto někdo radši dál plodí. Prostě, čím větší socka, tím víc dětí. A co z takových dětí vyroste? Naskakuje mi husí kůže, když vím, že děti jsou odrazem svých rodičů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz