Hlavní obsah
Cestování

Dovolená bez cestovky? Ne, díky. Nejsme baťůžkáři a chceme hlavně ušetřit

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Vyhnout se cestovce a koupit zájezd na vlastní pěst? Nevím, co na tom někteří vidí. Pro nás je to mnohem dražší.

Článek

Každý může mít o dovolené jiné představy. Někdo chce být svým pánem a prozkoumat každý kout země, oblasti a města, kam míří. Jiný zase dá přednost pohodlí hotelu a pláže a dovolenou bere jako skutečný relax. Jak se říká, proti gustu, žádný dišputát. My, vzhledem k potomkům, máme radši možnost druhou. Relax, komfort a pohodlí. Takzvanou all inclusive dovolenou. Tak jsme zkusili „ušetřit“ tím, že si ji koupíme bez cestovky. A bylo to fiasko.

Nabídka cestovní kanceláře

Jdeme najisto. Turecko, pětihvězdičkový hotel Side Breeze, v termínu 24. 8. – 31. 8. Tohle jsou parametry naší dovolené. Ve dvou dospělých a jednom dítěti nás pobyt vyjde na 42 465 Kč. Za tuhle cenu máme od cestovky zpáteční letenku, odbavená zavazadla, transfery, a hlavně dvoulůžkový pokoj s all inclusive stravováním. Není to úplně za pakatel, a tak začínáme váhat, na kolik by zájezd vyšel, když si ho zorganizujeme na vlastní pěst. A tak začínáme pátrat po hotelu na rezervačních systémech. A stejně tak po letenkách.

Kalkulace na vlastní pěst

Začínáme hledáním hotelu. Ten na rezervačních stránkách opravdu nacházíme. V našem termínu stojí dvoulůžkový pokoj s all inclusive stravováním pro nás tři přesně 37 246 Kč. Benefitem hotelu je, že má v ceně i letištní transfery. Hurá, o starost méně. Ale už mě začíná znepokojovat, že tahle cena se výrazně blíží té od cestovky. Že by letenky opravdu vyšly na pár stovek a dovolená na vlastní pěst se vyplatila?

Začínám pátrat po letenkách a dostávám se na částku 24 087 Kč za zpáteční letenky pro nás všechny. A to zjišťuji, že odbavená zavazadla jsou za příplatek. Už ani nezjišťuji, na kolik by přidání odbaveného zavazadla vyšlo. Jsem na částce 61 333 Kč, tedy na částce která je o necelých 19 tisíc vyšší, než nabídka cestovní kanceláře. Mám jasno.

Nejsme baťůžkáři

Nepopírám, že pro nějaké dobrodruhy, baťůžkáře, kterým je vesměs jedno kdy letí, kam letí a co tam budou dělat, je cestování bez cestovky, na vlastní pěst, výhodné. Prostě si najdou termín s nejvýhodnější letenkou, rezervují nějaký hotel a nic neřeší. Ale my, co máme v práci jasný termín dovolené, co máme děti a chceme hlavně relax a komfort? My si něco podobného dovolit nemůžeme.

Až mi někdo zase bude říkat, jací jsme blázni, že na all inclusive dovolenou jezdíme s cestovkou, a ne na vlastní pěst, odkážu ho na tento článek s dovětkem, že pokud mi ten devatenáctitisícový rozdíl v ceně proplatí, udělám mu radost a vše si rezervuji sólo. Do té doby radši bude sponzorovat ty nenažrané cestovky s minimem služeb a jistot, protože nemám na to dávat 19 tisíc navíc proto, že si to zajistím sama.

Neříkám, že delegáti cestovních kanceláří jsou mistři světa a zákaznické linky jsou na bůhvíjaké úrovni. Ale pořád mám jistotu, že v ceně dovolené mám i to, že v případě problémů prostě volám delegátovi a on to vyřeší. Vyřeší můj problém s neznalostí místních poměrů i jazykovou bariérou. A to vše o 19 tisíc levněji.

Anketa

Jak jezdíte na dovolenou?
Výhradně s cestovní kanceláří
27,4 %
Výhradně na vlastní pěst
46,3 %
S ohledem na to, co je výhodnější
22,4 %
Nejezdím na dovolenou
3,9 %
Celkem hlasovalo 3170 čtenářů.

Zdrojem pro srovnání cen weby Invia.cz, Booking.com, Pelikan.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz