Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Jaká je naše reálná hodinová mzda a proč nepočítat jen pracovní dobu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Když hledáme práci, zajímáme se primárně o plat. Při výpočtu hodinové mzdy bychom neměli vycházet jen z pracovní doby. Zajímat by nás mělo vše, co s prací souvisí.

Článek

Minimální hodinová mzda je stanovena na částku 112,50 Kč. Pokud jste v klasickém zaměstnaneckém poměru na plný úvazek, je to prostě sazba, kterou za hodinu své práce musíte dostat. Tato hodinovka zároveň odpovídá výši minimální mzdy, která je stanovena na 18 900 Kč. Opravdu je to ale naše reálná hodinovka?

Klasických 8 hodin

Výpočty jsou jednoduché. Při standardním úvazku je člověk v práci 8 hodin, při stanovené minimální hodinovce si tedy vydělá měsíčně 18 900 Kč. Zda je to hodně nebo málo, nechme stranou. Faktem ale je, že při posuzování naší hodinové mzdy často bereme v potaz jenom oněch klasických 8 hodin. Nic jiného. Dalo by se tedy říct, že naše reálná hodinová mzda je jiná a málokdo ji umí správně spočítat.

Jak dlouho jste v práci?

Jste ve své práci opravdu 8 hodin? Samozřejmě, že ne. Jste tam každý den podstatně déle. Už jenom dvě klasické přestávky, na 15 a 30 minut, vám pracovní dobu prodlužují o třičtvrtě hodiny. A to nezmiňuji další věci, jako je třeba převlékání se v šatně před a po práci. Najednou už nechodíte na klasické „osmičky“, ale jste v práci klidně i přes devět hodin.

A co doprava?

A nezapomínejte na dopravu. V první řadě je třeba brát v potaz, že cesta není zadarmo a něco stojí. Výjimkou nemusí být ani 5 000 korun měsíčně, což s vaší celkovou mzdou, ale i hodinovkou, může pěkně zahýbat. A také je tu ten čas. Je úplně jedno, zda jezdíte na kole, v autě, autobusem nebo vlakem. Ten čas málokdy využijete efektivně. Najednou se vám doba, která souvisí s vaší prací, může prodloužit třeba o další desítky minut, nebo i hodiny.

Co je lepší?

A proč je vlastně třeba započítat do hodinové mzdy každou minutu, která souvisí s prací? Protože brát někde 150 Kč za hodinu a cestovat tam 3 hodiny denně může být v konečném součtu mnohem nevýhodnější, než práce za 120 Kč v místě, kam to mám dohromady tam a zpátky 30 minut. V prvním případě dostávám za hodinu související s prací 109 Kč, v tom druhém případě 112 Kč. Tak co je výhodnější z pohledu aktivního a zajímavějšího využití volného času?

Anketa

Jak dlouho cestujete do práce?
Do 30 minut
60,5 %
31 - 60 minut
22,3 %
61 minut a déle
10,5 %
Nepracuji
6,7 %
Celkem hlasovalo 864 čtenářů.

Zdroj: https://www.mpsv.cz/minimalni-mzda, https://www.novinky.cz/clanek/finance-mesicni-naklady-na-cestu-do-prace-pet-tisic-neni-vyjimkou-40472864

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz