Hlavní obsah
Jídlo a pití

Nabídka jídel na koupalištích je pro otrlé. Hrozí nám i žaludeční problémy

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Nikdy bych si nemyslela, že si ještě v této době budu brát někam vlastní jídlo. Nabídka na koupalištích mě k tomu donutila.

Článek

Když je horko, jedeme na koupaliště. My dospělí proto, abychom se trochu opálili a osvěžili. Naše děti proto, aby se vyblbly. Koupališť jsme za letošní prázdniny vyzkoušeli už několik. A bohužel, všechny mají jedno společné. Stravu, kterou bych se doma skoro neodvážila dát na stůl.

Ať žije fritéza a mikrovlnka

Říkám si, co by si stánkaři počali, kdyby někdo v minulosti nevynalezl fritovací hrnec a olej. Tohle je totiž základní pomůcka jejich gastronomie. Do tohoto technického zázraku se totiž neustále házejí hranolky, krokety, smažené sýry nebo langoše. To je také základ stánkařského sortimentu, na který jsme narazili… ano, všude, kde jsme byli. Bohužel. Je to jako přes kopírák. Vše stejné a vše z friťáku.

Druhým neodmyslitelným pomocníkem stánkařů na koupalištích je mikrovlnná trouba. Technický zázrak, ve kterém končí prefabrikované párky v rohlíku nebo hamburgery pochybné kvality a chuti. Předem nachystaná a v ledničce uchovaná jídla, která se hodí do kouzelné krabice, v ní se několikrát otočí a navrch horká, uvnitř ledová, se servírují… ano, lidem, bohužel.

Jde o zdraví

Z hygienického hlediska jsou jídla s největší pravděpodobností nezávadná. Věřím, že v tomto ohledu dodržují stánkaři vše, co mají. Ale z hlediska složení a přípravy, tady o zdraví, minimálně o žaludeční problémy, prostě jde. Chápu a vím, že jsou lidé, kteří jsou na každodenní přísun smažených nebo pochybných pokrmů zvyklí. Ale naše rodina si zakládá na trochu zdravějším jídelníčku. Radši si nepředstavuji, co by to udělalo s našimi žaludky, když bychom si dali porci těch šmakulád z přesmaženého černého oleje, nebo se zakousli do párku v rohlíku nebo burgeru, který už na první pohled viděl maso jen ve vedlejším regále supermarketu.

Já se ptám, proč?

Ano, u stánků je téměř pořád narváno. Ale je to proto, že to lidem opravdu chutná, jsou na to zvyklí, a proto si to koupí? Nebo je to prostě proto, že mají hlad a nemají jinou možnost? Copak smažená a pochybná jídla jsou tím, co chce člověk jíst v třicetistupňovém horku?

Ne, díky. Je mi milejší nabalit si vlastní jídlo, nějaké ovoce, zeleninu, sendviče. Prostě lehkou svačinku do termo tašky, která vše udrží v potřebné kvalitě i několik hodin. A po koupáku se na jídlo stavíme v nějaké dobré restauraci. A světe div se, za ceny na které by nás vyšel ten smažák s porcí hranolek, podávaný na plastovém tácku s vidličkou a nožem z umělé hmoty.

Anketa

Akceptujete smažené a nezdravé pokrmy na koupalištích?
Koupím je, protože mám hlad
4,4 %
Jednou za čas mi to neuškodí
28,3 %
Ne, toto nekupuji
67,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 113 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz