Článek
Když je horko, jedeme na koupaliště. My dospělí proto, abychom se trochu opálili a osvěžili. Naše děti proto, aby se vyblbly. Koupališť jsme za letošní prázdniny vyzkoušeli už několik. A bohužel, všechny mají jedno společné. Stravu, kterou bych se doma skoro neodvážila dát na stůl.
Ať žije fritéza a mikrovlnka
Říkám si, co by si stánkaři počali, kdyby někdo v minulosti nevynalezl fritovací hrnec a olej. Tohle je totiž základní pomůcka jejich gastronomie. Do tohoto technického zázraku se totiž neustále házejí hranolky, krokety, smažené sýry nebo langoše. To je také základ stánkařského sortimentu, na který jsme narazili… ano, všude, kde jsme byli. Bohužel. Je to jako přes kopírák. Vše stejné a vše z friťáku.
Druhým neodmyslitelným pomocníkem stánkařů na koupalištích je mikrovlnná trouba. Technický zázrak, ve kterém končí prefabrikované párky v rohlíku nebo hamburgery pochybné kvality a chuti. Předem nachystaná a v ledničce uchovaná jídla, která se hodí do kouzelné krabice, v ní se několikrát otočí a navrch horká, uvnitř ledová, se servírují… ano, lidem, bohužel.
Jde o zdraví
Z hygienického hlediska jsou jídla s největší pravděpodobností nezávadná. Věřím, že v tomto ohledu dodržují stánkaři vše, co mají. Ale z hlediska složení a přípravy, tady o zdraví, minimálně o žaludeční problémy, prostě jde. Chápu a vím, že jsou lidé, kteří jsou na každodenní přísun smažených nebo pochybných pokrmů zvyklí. Ale naše rodina si zakládá na trochu zdravějším jídelníčku. Radši si nepředstavuji, co by to udělalo s našimi žaludky, když bychom si dali porci těch šmakulád z přesmaženého černého oleje, nebo se zakousli do párku v rohlíku nebo burgeru, který už na první pohled viděl maso jen ve vedlejším regále supermarketu.
Já se ptám, proč?
Ano, u stánků je téměř pořád narváno. Ale je to proto, že to lidem opravdu chutná, jsou na to zvyklí, a proto si to koupí? Nebo je to prostě proto, že mají hlad a nemají jinou možnost? Copak smažená a pochybná jídla jsou tím, co chce člověk jíst v třicetistupňovém horku?
Ne, díky. Je mi milejší nabalit si vlastní jídlo, nějaké ovoce, zeleninu, sendviče. Prostě lehkou svačinku do termo tašky, která vše udrží v potřebné kvalitě i několik hodin. A po koupáku se na jídlo stavíme v nějaké dobré restauraci. A světe div se, za ceny na které by nás vyšel ten smažák s porcí hranolek, podávaný na plastovém tácku s vidličkou a nožem z umělé hmoty.