Hlavní obsah
Názory a úvahy

Nejhorší vesničané nejsou starousedlíci, ale moderní náplavy z Prahy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Bydlení na vesnici má svoje specifika. Člověk je musí nejprve poznat, aby si mohl udělat o venkovském životě obrázek. To měšťáci nechápou.

Článek

O vesnickém bydlení se říká, že je klidné, tiché, spokojené. To může říct ale jenom ten, kdo na vesnici nikdy nebyl. Realita je jiná, skoro opačná. Vyjděte v neděli odpoledne před svůj dům a uslyšíte velký hluk. Jeden soused seká trávu, druhý řeže dříví motorovou pilou. Další zase pomocí čerpadla plní sudy s vodou, jiný opravuje své zemědělské stroje. Tito lidí mají volno jen v sobotu a v neděli, je jasné, že jiný den prostě nemohou.

Není to ale jenom tento hluk. Přidejme také různé zvířectvo, od kohoutů, po krávy, koně nebo ovce. Do toho všeho různé traktory, nebo doma vyrobené povozy, které nesplňují ani ekologické, ani hlukové limity. A nikomu to nevadí. Do toho všeho křik dětí, kteří si prostě hrají, kdekoliv to jenom jde.

A teď přijede Pražák

A do toho všeho, do tohoto vesnického koloritu, přijede Pražák. Takový, který si zde dům koupil, nebo postavil. Na vesnici byl maximálně pár desítek minut, když se vydal na obhlídku kupované nemovitosti nebo pozemku. A teď zjišťuje, že ten klid, který si vysnil, není takový, jak očekával. Že vesnice sice žije svým klidným, pozvolným životem. Ale že zde rozhodně není ticho jako někde na samotě.

Možná je zde nakonec hlučněji než ve městě. Na monotónní, stále stejný hluk aut, si člověk ve městě postupně zvykne. A tak jediné, co ho občas ruší, jsou opilci v ulicích. Ale ty tady máme také, když se vrací z obecního hostince, nebo od někoho z garáže. A k tomu i desítky různorodých zdrojů dalšího hluku.

Žijeme, pracujeme, odpočíváme

Vesnice není místo k odpočinku, je to místo k životu. A k tomu patří nejenom relax, ale také práce. Prostě se v rámci našich životů musíme postarat o okolí našeho domu, o zahradu, nebo o nemovitost samotnou. A když pracujeme, může to být spojeno s hlukem. A že je to o víkendu? Kdy také jindy, když přes týden musíme chodit do práce.

To ale neznamená, že na vesnici neumíme odpočívat. Umíme. Ale ne od soboty rána, do neděle do večera. Dům na vesnici pro nás není žádné letní sídlo, kam jezdíme na dovolenou. Je to náš domov a relaxujeme teprve, když je vše hotovo.

Ach, ty ideály

Je úsměvné myslet si, že bydlení na vesnici je únik z města za klidem a tichem. Ne, není. Ti z velkoměst, co o domečku na vsi přemýšlí, by se sem měli nejprve na pár týdnů podívat. Potom zjistí, že od té jejich teoretické idyly, má klasický vesnický život hodně daleko.

Anketa

Kde žijete?
Ve městě
36,3 %
Na vesnici
63,7 %
Celkem hlasovalo 466 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz