Hlavní obsah
Názory a úvahy

Po školce hned domů a žádné kroužky ani aktivity – je to pro dítě správné?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Vymyslet zábavu pro dítě není vždy jednoduché. Většinu dne sice stráví ve školce, ale co pak? Je nejlepší zůstat doma?

Článek

Pro mnoho rodičů je školka úlevou. Neustálé plánování zábavných aktivit jim může lézt na nervy, a tak je pro ně příjemné, že ve školce tohle někdo vyřeší za ně. Otázka však zůstává: co dělat po školce? V čase mezi 15. a 18. hodinou. Máme dítěti naplánovat další kroužky, nebo ho vzít rovnou domů?

Žádné kroužky a hned domů

Někteří rodiče dbají na to, aby jejich dítě mělo co nejvíce aktivit. Po vyzvednutí ze školky tedy následuje cesta na další kroužek, a to klidně i pětkrát týdně.

Na druhé straně jsou rodiče, kteří svým dětem žádné kroužky neplánují a po školce jdou rovnou domů. To „domů“ však neznamená, že se zavřou v bytě. Mohou být na zahradě, jít na procházku, nebo navštívit nějakou zajímavou akci či místo. Klíčové je, že jsou spolu.

Co je z hlediska výchovy nejlepší?

Co je z výchovného hlediska lepší? Když je dítě od rána do večera bez rodičů a vidí je jen večer? Kdy se navečeří, vykoupou, vyčistí si zuby a jdou spát? Nebo když má možnost trávit s rodiči čas od 15:00, kdy ho vyzvednou ze školky, až do večera? Odpověď si musí každý rodič uvědomit sám – zda preferuje být více samostatný, nebo je mu lépe v blízkosti svých blízkých.

Je skvělé, když má dítě zájmy, aktivity a kroužky, ale nemělo by se zapomínat na rodiče. Kdy si s nimi má hrát, povídat nebo se smát? Myslíte si, že jednou týdně to stačí, když jste spolu jen o víkendu? Rozhodně nestačí.

Rodina je základ

Kolikrát jste si řekli, že byste chtěli trávit více času se svým partnerem, ale kvůli práci nemůžete? Kolikrát jste si uvědomili, že zanedbáváte své rodiče, protože jste je dlouho nenavštívili? Tak proč si myslíte, že vaše dítě by mělo celý den trávit s cizími lidmi a nemělo by být několik hodin denně s vámi? Víkendem celý týden rozhodně nenahradíte.

Anketa

Kolik aktivních hodin denně trávíte se svým dítětem?
0 - 5
32,5 %
6 - 10
52,6 %
11 - 15
14,9 %
Celkem hlasovalo 114 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz