Hlavní obsah
Umění a zábava

Přijel cirkus. Vyhýbáme se takovým, kde vystupují zvířata

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Mami, je tady cirkus, půjdeme? Rozhodně ne, týrání zvířat nehodlám v žádném případě podporovat.

Článek

Jsou tisíce míst, kam lze se svým potomkem vyrazit za zábavou. Jednou z takových je i cirkus. Komedianti přijedou, postaví šapitó, několik dní vystupují. Potom vše sbalí, uklidí a odjedou dále. A my, rodiče, musíme vysvětlit dětem, že do tohoto cirkusu opravdu nepůjdeme. Máme své zásady, přes které prostě nejede vlak.

Týrání zvířat?

Nechci na nikoho házet špínu, nechci tvrdit něco, co nevím. Jsem přesvědčena, že je jistě řada cirkusů, kde zvířata doslova milují. Kde nemají žádné drastické tréninkové metody a vše probíhá ve víceméně příjemném duchu. Čest takovým.

I tohle je ale pro mě nepřijatelné. Zvířata patří buď do volné přírody, v horším případě do zoo, kde jim je příroda co nejvíce nasimulována. Zvířata chtějí mít volnost a žít si svůj život, který je pro ně běžný a přirozený. Standardní, v rámci možností volný. Už před více než deseti lety byly zvířata v cirkusech téma, o kterém se hojně mluvilo. Ředitelé cirkusů měli obavy, že se podmínky pro chov a drezúru zvířat zpřísní tak, že nebudou mít už divákům co nabídnout

Co je to za život?

Život cirkusových zvířat nedá srovnat s komfortem, který mají ve volné přírodě, nebo zoologických zahradách. Žádné neomezené prostranství nebo prostorné výběhy se zázemím. Obvykle jenom klece přepravních maringotek nebo pár metrů čtverečných plochy kolem cirkusového stanu. Také drezura, ke které se v minulosti vyjádřilo i ministerstvo zemědělství. A k tomu všemu pravidelné silniční přesuny na místo další štace. Nic, co by se zvířatům z principu líbilo.

K tomu nutnost pravidelného vystupování. Znovu opakuji, čest těm, kteří nepoužívají žádné drastické metody výcviku. Ale přece jenom, mít zvíře tu možnost, asi by si nevybralo pravidelný dril a každodenní večerní výstup před křičícím a tleskajícím publikem. Asi by zvíře na povel neposkakovalo a nedělalo to, co mu někdo přikáže.

Že mohou být zvířecí cirkusy problém, na to se za měřili i zákonodárci. Už pár let tu máme novelu zákona č. 246/1992 Sb. Že nešlo jenom o formalitu dokládá fakt, že cirkusy již mají zákaz množení divokých druhů zvířat, ale i drezury nových mláďat tygrů, slonů či medvědů.

Bez nás

Není těžké odolat cirkusu, je těžké vysvětlit dětem, že tento cirkus pro nás není ten pravý. Zvláště, když po celém městě vidí plakáty, slyší auta s amplionem a potom ve schránce najde poukázku na bezplatnou vstupenku. Těžké odpovědně vychovávat, když marketing cílí na ty bezbranné, na děti…

A jaká bude budoucnost? Současná zvířata ještě v cirkusech vystupovat mohou. Potomci mnohých zvířat ale už cirkusový dril nezažijí. A to ta, která jsou narozena po lednu 2022. Alespoň jedna dobrá zpráva pro nás, co chceme cirkusy bez zvířat.

Anketa

Navštěvujete cirkusy?
Ano, všechny
34,1 %
Jen ty bez zvířat
4,3 %
Ne, žádné
61,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 211 čtenářů.

Zdroje: https://plus.rozhlas.cz/cirkusy-zbytecne-tyrani-zvirat-nebo-hodnotne-kulturni-dedictvi-6533493, https://www.zakonyprolidi.cz/cs/1992-246, https://svobodazvirat.cz/ukonceni-drezury-divokych-zvirat-bylo-definitivne-prijato/, https://www.lidovky.cz/byznys/cesky-cirkus-skomira-svetsti-chteji-na-seznam-kulturniho-dedictvi.A130723_135227_firmy-trhy_mev, https://www.lidovky.cz/domov/drezura-zmizi-z-cirkusu-soucasne-generace-zvirat-se-ale-nedotkne-bude-tak-k-videni-i-dalsi-roky.A220101_195637_ln_domov_rkj, https://eagri.cz/public/portal/-q324477---ftYx82ME/vyjadreni-k-zakazu-drezury-volne

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz