Článek
Před pár týdny se objevovaly katastrofické scénáře ohledně cen hus. Podle nich měl kilogram husy stát kolem 250 Kč. Tyto ceny se ale týkají hus českých. Kdo chce být v této chvíli vlastencem a podpořit lokální chovy, s touto cenou holt musí počítat. Ale není to přece jediná možnost, jak si husu dopřát, ne?
Do restaurace?
Kdo si chce husu dopřát bez práce, zajde do restaurace. V tomhle případě je ale cena jídla opravdu spíše pro bohatou smetánku, alespoň v některých podnicích. Například v Praze vás může celá husa vyjít na 2 500 Kč, stehno s přílohami na 595 Kč. Oproti tomu v Ostravě lze pořídit porci husy za poměrně slušných 399 Kč. Ale pokud přijde čtyřčlenná rodina, může to být celkem nákladné. Proto není od věci si husu upéct doma.
Tak za kolik?
Koho cena 250 Kč za kilogram české husy vyděsila natolik, že se rozhodl letošní tradici ignorovat, měl by se znovu podívat po huse v obchodech. Ano, pravděpodobně nebude z českého chovu a asi nepůjde o bio či eko farmu, ale husa to prostě je. A pokud ji člověk nepokazí při přípravě, bude chutnat.
I já jsem přemýšlela, že letos bych husu oželela, ale nakonec ty ceny nejsou tak hrozné. Ze zmíněných 250 Kč za kilogram se v supermarketech dostaneme na úplně jiné cifry. V jednom je cena 89,90 Kč, v druhém 99,90 Kč, ve třetím 106,40 Kč a ve čtvrtém 109,90 Kč. Nic, co by člověka zruinovalo. Navíc, cena za kilo je srovnatelná s vepřovým z obchodu. A při volbě mezi kýtou a husou je rozhodnutí jasné.
Proč husa?
Možná vás napadne otázka, proč právě svatomartinská husa. Je to opravdu tradice, a pokud ano, proč ji dodržovat? I na to je jednoduchá odpověď. Tradice pojídání husy na svatého Martina má několik vysvětlení, která vycházejí z legend a historických zvyků.
Jedna z legend říká, že když byl Martin z Tours navržen na biskupa, považoval se za příliš pokorného na tuto pozici. Schoval se do husince, aby se vyhnul vysvěcení. Husy ho však svým hlučným kejháním prozradily, a tak byl Martin nakonec nalezen a jmenován biskupem. Jako trest za jejich „zrazení“ se prý husy od té doby pečou na jeho svátek.
Další důvod je, že svatý Martin se slaví 11. listopadu, což bylo období, kdy končila zemědělská sezóna a probíhaly poslední hony a hostiny před zimou. V této době končila i sezóna hus a jejich maso bylo dobře vykrmené, což z nich činilo ideální pokrm na oslavy. Na martinské hody se také tradičně ochutnávalo mladé víno, což vytvářelo ideální kombinaci s tučnou husí pečínkou.
Je tu i kachna
Pro koho je i necelá stovka za kilo husy hodně, může zvolit alternativu. Ne kuře, ale kachnu. I tu lze v obchodech pořídit za přijatelnou cenu, srovnatelnou s kuřetem. Kilo kachny v akci stojí 59,90 Kč nebo 69,90 Kč, podle toho, do jakého supermarketu zavítáte.
Dobrou chuť!
Husa – a tím spíše kachna – rozhodně nejsou jídlem jen pro bohatou smetánku. Stovka za kilo masa není nic, co by si normální průměrný člověk nemohl dovolit. Tak přeji dobrou chuť, ať už si ji upečete jakkoliv. Hlavně, ať se vám povede!
Anketa
Zdroj:
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/2586419
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/magazin-jidlo-svatomartinska-husa-vino-menu-263480
https://cs.wikipedia.org/wiki/Historie_svatomartinsk%C3%BDch_tradic
Kupi