Hlavní obsah
Rodina a děti

Tak si to dítě „nepořizujte“, když na něj nemáte čas

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Mít dítě není povinné. A není to ani zvíře, které odložíte nebo prodáte. Když zjistíte, že na něj vlastně nemáte čas.

Článek

Každého člověka čeká v životě mnoho různých rozhodnutí. Týkají se třeba volby životního partnera, bydlení, kariéry. Ale týkají se také založení rodiny. A budoucího potomka. Nutno hned na úvod říct, že „pořízení“ dítěte by měl každý dospělý zvážit. Neměl by podlehnout nějakému tlaku okolí, ani socialistickým řečem, že rodina je základ státu. Mít dítě, to není povinnost.

Nejenom finance

Mnoho lidí bude při založení rodiny přemýšlet primárně o penězích. Mít dítě, to prostě není levná záležitost. A je úplně jedno, zda se jedná o malého kojence, nebo dítko školou povinné. Výdaje byly, jsou a budou. To je první věc, kterou by si budoucí rodiče měli uvědomit. Mít dítě jenom proto, že podlehli společenskému tlaku, ale nebudou mít dost peněz na jeho normální spokojený život, je prostě špatně. Lepší žádné dítě než takové, které se nebude mít dobře.

A ještě čas

Ale není to jenom o penězích. Je to také o čase. O volném čase. Mateřská skončí, rodič jde do práce a v tu chvíli bude mít nárok na zhruba 5 týdnů dovolené. Bude to stačit? Zvládne se to sladit i s druhým rodičem, aby se o dítko dokázali oba postarat, když bude mít volno?

Školka, škola, prázdniny

Už po třetím roce věku nastává dítěti vesměs pravidelný režim, založený na tom, že 10 měsíců z 12 tráví ve vzdělávacím zařízení. Ráno tam odchází, odpoledne se vrací. Poté tráví čas s rodiči či kamarády. Deset, po sobě jdoucích měsíců. Toto naruší pouze prázdniny. I během nich lze ale dítě, v případě školek, odevzdat do vzdělávacího zařízení. V případě škol to potom mohou být různé klasické, nebo městské tábory.

Je to správné?

Je správné, aby výchova dětí fungovala v takovém režimu? Aby 12 měsíců v roce dítko dopoledne trávilo jinde a s rodiči se vidělo jen na pár hodin odpoledne + o víkendu? Ne, není to správné. Kdo má dítě, měl by si na něj udělat čas. 5 týdnů dovolené každého rodiče znamená, že může být celé prázdniny doma. Měsíc s jedním, měsíc s druhým. A i na tu společnou dovolenou zbude.

Zpět tedy k úvodu. Mít dítě není povinnost, a proto by si ho neměl pořizovat ten, kdo na něj nemá nejenom peníze, ale hlavně ten, kdo na něj nebude mít čas. Když už teď má člověk práci, která mu nedává moc volnosti, proč si chce svou životní situaci ještě ztěžovat založením rodiny?

Anketa

Dokážete si udělat čas na své dítě?
Ano, kdy chci a jak chci
53,2 %
Ano, ale je to komplikované
18,2 %
Bohužel, moc ne
6,5 %
Děti nemám
22,1 %
Celkem hlasovalo 77 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz