Hlavní obsah
Finance

Vyhazuješ peníze za parádu, tak si nestěžuj na nedostatek financí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Krásné nové nehty, dokonalý účes. Viditelně pravidelně ošetřovaná pleť, k tomu kvalitní moderní líčení. A takto vypadající žena dokáže říct, že trpí finanční nouzí a chtěla by vyšší plat.

Článek

Mám kamarádku. Normální ženská, se kterou si skoro ve švem rozumíme. Jediné, kde naše názory trochu skřípou, je oblast financí. Já beru jejich množství takové, jaké je. Ona si stále stěžuje. Samozřejmě, že kdyby mi někdo nabídnul, že budeme mít v rodinném rozpočtu více peněz, že bych neodmítla. Nikdo by nikdy neodmítnul. Ale situace je taková, jaká je. Máme nějaký rozpočet a s tím musíme vyjít. A stanovit si, co je důležité a co nikoliv.

Ale moje kamarádka, ta i kdyby brala dvakrát tolik, bude si stěžovat, že je to málo. Pořád brečí, co by si chtěla koupit, ale že na to bohužel nemá. Jako, chápu tohle u někoho, kdo opravdu bere minimální mzdu a zbude mu měsíčně pár tisíc. Ale to není její případ.

Vždy dokonalá žena

Myslím si, že bere dost. A nemá právo si stěžovat. Její problém není v tom, že má malý plat. Ale v tom, kolik utratí za zbytečné věci. Její detailní domácí rozpočet neznám, ale jsem žena a stačí mě, když se na ní podívám. Upravené nohy z pedikúry, dokonalé ruce z manikúry. Účes pravidelně stříhaný a barvený, viditelně zkušenou kadeřnicí. Pleť opečovávaná kosmetičkou. Neustále chodí moderně nalíčená, což také něco stojí. O tom, že má na sobě stále něco nového, se ani vyjadřovat nebudu. Když jdeme na pokec, tak do kavárny, kde si ke kávě neváhá dát i něco k snědku.

A tohle všechno něco stojí. Pokud je člověk ochoten a schopen vysázet měsíčně částky, které atakují sumu 10 000 Kč jen za vizuální krásu, nemá sebemenší právo si stěžovat na to, že má málo peněz.

Nestěžuj si

Vždy, když si začne stěžovat, jí naznačím, že ona je tou poslední, kdo by si měl stěžovat. Jsou ženy, které na nic z toho, za co utrácí ona, nemají. Ty jsou skutečně chudé. Ale pokud má ona stále na parádu, a to opravdu v takovém finančním objemu, nebude na tom nijak zle, jak se snaží tvrdit. Nebo si na to všechno půjčuje a žije na dluh. V takovém případě je ale ještě hloupější, než jsem si myslela.

Vždy se dá šetřit

Věci, které k životu nepotřebujeme. Na nich se dá vždy ušetřit nejvíce. Pedikúra, kosmetika, kadeřnictví, manikúra, drahé značkové oblečení, drahá kafíčka, nejmodernější mobil… To vše jsou věci, které nikdo z nás k životu nepotřebuje. Až bude člověk ve skutečně finanční nouzi, tohle všechno oželí jako první. Pokud ne, měl by zapracovat na své finanční gramotnosti.

Anketa

Máte dostatečný příjem?
Ano, mám
24 %
Ne, nemám
16,2 %
Vždy by to mohlo být lepší
59,8 %
Celkem hlasovalo 167 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz