Hlavní obsah
Jídlo a pití

Za cenu piva v hospodě nemohou ani energie, ani DPH, ale nenažranost všech

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

V Praze 71 Kč, v ostatních regionech 60 Kč. Za vysoké ceny piva může jenom nenažranost.

Článek

Pivo mnozí považují za náš národní nápoj, na který bychom měli být právem hrdí. Někteří jedinci bez něj nemohou být ani den, jiní svou konzumaci omezují na několik dní do týdne nebo měsíce. Je úplně jedno, jak aktivní konzument je. Většina se určitě shodne na tom, že ceny piva jsou vysoké. V průměru je to tak, že za čepovanou dvanáctku Pražané letos v létě dávali 71 korun, v regionech 60.

Kdo za to může?

Naším českým národním zvykem je nejenom pití piva, ale i potřeba vždy někoho obvinit. V případě piva můžeme hledat viníka třeba u drahých energií, u výše DPH, nebo u inflace. Ano, můžeme, ale realita je taková, že až takový vliv tyto položky na cenu piva samozřejmě nemají. Hlavní podíl na vysokých cenách mají ti nenažranci, kteří chtějí vydělat. Hodně vydělat. Na jednu stranu si o nich můžeme myslet, že jsou to vydřiduši. Na druhou stranu musíme uznat, že dokud jim ty peníze lidé budou dávat, nemají potřebu cenu držet, nebo ji dokonce snižovat.

Tak za kolik je to pivo?

Podívejme se na to u nás nejznámější a nejprestižnější. Chuť ponechme stranou, ta je subjektivní. Někomu ležák z Plzně chutná, jinému ne, jeden ho miluje, další ho nesnáší. Kdo si ho půjde koupit do obchoďáku a chytí akci, může si lahev s půllitrem tohoto piva odnést za 25,90 Kč. Kdo by chtěl soudek, stejný jako mají hospodští ve svých podnicích, dá za ten padesátilitrový 3 190 Kč. Tedy, za jeden půllitr čepovaného piva ze sudu zaplatí bez desetníku 32 Kč.

A zpátky do hospody. Já, jako běžná spotřebitelka, nevlastnící hospodu, si na svou rodinnou oslavu můžu koupit soudek, kde mě pivo vyjde na 32 Kč. Jít na tohle pivko do hospody, zaplatím za půllitr čepovaného plzeňského ležáku kolem 70 Kč v Praze a kolem 60 Kč mimo metropoli.

Ano, počítáte správně

Je to tak. Pokud by ten hospodský kupoval tak jako já za maloobchodní cenu, má na jednom pivu orientačně 30–40 Kč. To je vcelku slušná marže. Ale nezazlívejme hospodským, že jsou nenažraní. Ono to vše začíná už v samotném pivovaru.

Kolik stojí vyrobit jedno takové pivo? Tohle pivovar pochopitelně nikdy neodhalí. Ale faktem je, že to není až taková věda. Ani co do technologie, ani co do surovin. Stačí voda, chmel, slad a kvasnice. A je to. Když ale nadšence, který týdně uvaří 40 litrů piva, vyjde jeden půllitr na 4 koruny, kolik asi bude stát půllitr vyrobený v pivovaru, který kupuje všechny suroviny v ohromném množství, za ceny úplně jiné, než má domovarník?

Každý chce vydělat

Ano, já samozřejmě chápu, že každý chce vydělat. Být na místě pivovarníků nebo hospodských, když vidím, že lidé stále kupují, nebudu mít potřebu s cenou hýbat směrem dolů. Naopak. Je volný trh, je nabídka a poptávka. Pokud jsou lidé ochotní platit, není důvod zlevňovat.

Na mém porovnání různých cen je ale vidět, že vyrobit a koupit pivo lze za podstatně méně, než za 71 nebo 60 Kč. Ano, všichni musí platit i náklady, které mají. Ať je to pivovar, nebo hospodský. Ale i tady funguje ekonomika a matematika pořád stejně. Levnější pivo nemusí nutně znamenat prodělek. Může znamenat větší prodeje, vyšší výtoče, tedy i větší obraty, a nakonec i větší zisk než ze současných čísel. Ale proč by někdo touto cestou chodil, když zákazník nenažranost rád podpoří.

Anketa

Vadí vám vysoké ceny piva v hospodách?
Ano, vadí
90,3 %
Je mi to jedno
6,2 %
Ne, nevadí
3,5 %
Celkem hlasovalo 2776 čtenářů.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-narust-cen-v-hospodach-cesi-nevydychali-pivo-pres-70-rizek-na-rekordu-259389, Kupi, Pivní Maják, https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-pivo-cena-sud-lahev-plzen-257413, https://www.denik.cz/hobby/horicsky-pulpan-domovarnik-pivo.html

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz