Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zdražování piva má výhodu – v hospodách bude volno a můžeme zajít s rodinou

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Tak nám zase zdražilo pivo. V Praze stojí přes 70 Kč, v ostatních regionech je to průměrně o desetikorunu méně. A já to vítám.

Článek

Naštěstí už dávno neplatí, že vláda, která zdraží pivo, padne. Za poslední rok bychom tu měli už několik vlád, protože pivo zdražuje neustále. Je ale důležité si připomenout, že vláda, kromě DPH, nemá na cenu piva přímý vliv. Stejně jako nemá vliv na cenu jiných produktů. A to je správně – stát by se neměl do soukromého podnikání vměšovat. Zákazník sám rozhodne, co je ochoten akceptovat.

Pivo je drahé

Když se zeptáte většiny pivařů, řeknou vám, že pivo je drahé. A řekli by to i tehdy, kdyby stálo 50 nebo 40 korun. Jakmile něco není zadarmo, je to prostě drahé. Podle aktuálních informací je průměrná cena piva v Praze 71 Kč, zatímco v regionech kolem 60 Kč. Zastaví se to? Kdo ví.

Faktem ale je, že pivo k životu opravdu nepotřebujeme. Všichni v naší zemi se bez něj dokážeme obejít. Nikdo ho nemusí pít – ani jedno, ani deset večerních piv. Kdo má žízeň, může si dát vodu. Ta teče z kohoutku každému doma a stojí pakatel.

Kdo na to nemá, ať nechodí

Zákazníci si stěžují, hospodští mají problém. A já říkám, no a co? Není povinností ani nezbytností chodit denně na pivo. Návštěva restaurace by měla být něčím výjimečným – místem, kde se dobře najíme a napijeme. A za to zaplatíme adekvátní cenu. Kdo na hospodu nemá, ať si uvaří doma a koupí si lahvové, pokud bez piva nemůže být.

Alespoň bude volněji

Znám několik podniků, kde je denně prázdno. Kam moc lidí nechodí. A jsem si jistá, že tyto podniky brzy zkrachují. A víte co? Mně to nevadí. V takových špeluňkách stejně není příjemné být. Hospoda není jen o čepovaném pivu, musí to tam i nějak vypadat, aby se tam člověk cítil dobře.

Na druhou stranu znám podniky, kde to vypadá hezky a kam občas zajdeme. Tyto hospody mají jak přes oběd, tak večer plno. Jsou dny, kdy bez rezervace nemáte šanci. Když chcete jít s rodinou na jídlo, máte smůlu, protože se nevejdete. Pokud tedy kvůli zdražení přijde takový podnik o pár zákazníků, kteří považují pivo za 60 Kč za příliš drahé, podnik to nijak nepocítí.

Naopak – konečně se vejdeme i my s rodinou. Podniku bude jedno, jestli na židli sedí Franta nebo Pepa. Když je plno, na jednotlivcích nezáleží. A co to ukazuje? Že když je podnik příjemný a kvalitní, je lidem nakonec jedno, jestli pivo stojí 50, 60 nebo 71 korun.

Anketa

Kolik by mělo stát čepované pivo?
Do 30 Kč
55 %
31 - 50 Kč
20 %
51 - 70 Kč
0 %
71 Kč a více
25 %
Celkem hlasovalo 20 čtenářů.

Zdroj: https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-byznys-rozhovory-narust-cen-v-hospodach-cesi-nevydychali-pivo-pres-70-rizek-na-rekordu-259389

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz