Hlavní obsah
Sport

7 nejčastějších otázek před prvním triatlonem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Unsplash

Triatlon pro začátečníky

Triatlon. Sen mnoha sportovců. Kombinace tří disciplín láká, ale zároveň budí respekt. V článku najdete odpovědi na nejčastější otázky prvotriatlonistů.

Článek

Obecně

1. Co potřebuji s sebou?

Plavání: plavecký úbor (podrobněji níže), plavecké brýle a čepici, ručník.
Kolo: kolo s funkčními brzdami, bidon s pitím, helmu, oblečení na kolo (zjistěte si před závodem, zda je, či není povinné zakrytí horní půlky těla, stejně tak u běhu), ideálně i pásek/gumu na připevnění závodního čísla a náhradní duši s pumpičkou.
Běh: běžecké boty, běžecký úbor.

Plavání

2. Je plavecká čepice povinná?

Naprosto chápu, že především pro nás, ženy, je představa vyjít na veřejnost s tímto barevným kondomem na hlavě nepředstavitelná. Ne-li děsivá. Mně třeba nesluší čepice ani kšiltovky, proto se bojím okamžiku, kdy si budu muset nasadit tu plaveckou. Ano. Plavecká čepice je na triatlonu povinná. Naštěstí jen ve vodě. Často slouží jako startovní číslo. A může se hodit i v případě potíží. Až půjdu ke dnu, tak mě ten sexy plavčík lépe uvidí a bude mě moct zachránit.

3. Mám plavat v plavkách, kombinéze, nebo musím do neoprenu?

V podstatě ve finále záleží jen na vás, jestli upřednostníte maximální pohodlí během každé sportovní disciplíny zvlášť, nebo rychlost v depu. Celý závod můžete absolvovat bez převlékání v tzv. triatlonové kombinéze. Její výhodou je tenká cyklistická vložka, která nepřekáží během ostatních disciplín. Navíc vám ušetří cenné minuty, které byste v depu strávili převlékáním.

Další variantou jsou plavky, které před druhou disciplínou doplníte dresemcyklošortkami, případně běžeckými kraťasy. Některé závodnice doplňují plavky triatlonovým tílkem.

Zejména muži by si měli zjistit, zda je možné absolvovat cyklistickou a běžeckou část závodu takzvaně nahoře bez. U většiny závodu je to totiž zakázané (ač věřím, že u žen by s tím rozhodčí problém neměli).

Neopren je vhodný, pokud závod probíhá v chladnějším období, případně pokud je plavecká část delší. Jestli máte v plánu se triatlonu věnovat dlouhodobě, rozhodně se vám vyplatí do neoprenu investovat. U většiny závodů je neopren povolený, o jeho možném použití rozhoduje teplota vody (pod 16 °C je povinný, nad 23 °C zakázaný), délka trati a ve finále i samotná pořadatel. Konkrétní informace byste vždy měli najít v propozicích závodu. Výhodou neoprenu je, že vás nese více na hladině, neztrácíte díky němu tělesné teplo a tím i energii. Navíc si pod něj můžete obléct výbavu na kolo, takže v prvním depu jen shodíte neopren a fičíte dál.

4. Kam se mám jako prvotriatlonista postavit na startu, aby mě zkušení závodníci hned neumlátili?

Pokud se nechcete stát obětí ambiciózních zkušených závodníků, stavte se raději do druhé vlny. Pomůže vám to odstartovat v pohodě, bez většího stresu a nepřepálit tempo.

5. Zachrání mě někdo, když se začnu topit nebo mě třeba chytne během plavání křeč?

V každém závodu by měli být samozřejmostí pomocníci a rozhodčí v loďkách na trati.

Kolo

6. Co je to hákování a je v závodě dovoleno?

Jízda v háku, tzv. drafting, je jízda na kole v těsném závěsu za závodníkem před vámi. Výhodou je využití nižšího odporu vzduchu. Za jízdu v háku je považována jakákoliv jízda v draftingové zóně jiného závodníka, a to i při předjíždění. Podle pravidel má závodník kolem sebe tzv. draftingovou zónu 1,5 metru vlevo, 1,5 metru vpravo a 10 metrů vzad (měřeno od zadního kola).

7. Jak poznám začátek depa mezi cyklistickou a běžeckou částí závodu?

Začátek depa je označený čárou, za kterou nesmíte pokračovat v jízdě na kole.

Kdo je připraven, není překvapen

Pro někoho banální otázky, pro stresaře, jako jsem já, životně důležité informace. Obecně doporučuji před prvním triatlonem důkladně přečíst propozice konkrétního závodu, kde se dozvíte všechny potřebné informace. Každopádně ta nejdůležitější věc, kterou nesmíte zapomenout, je dobrá nálada a chuť závodit.

Napadají vás další otázky, které byste potřebovali zodpovědět před prvním triatlonem? Sem s nimi!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz