Článek
Klasická štola by se měla nechávat odležet, v téhle je ale přidaný do těsta tvaroh, a tak je krásně vláčná hned po upečení. Postup je navíc úplně jednoduchý – všechno se smíchá dohromady a upeče.
Suroviny:
- 250 g celozrnné špaldové mouky
- 125 g tvarohu
- 50 g másla (použila jsem Heru)
- 50 g medu (nahradila jsem jím cca 40 g cukru)
- 1/2 kypřicího prášku
- 1 vejce
- 1 PL vanilkového extraktu (použila jsem vanilkový sirup do kávy)
Libovolně:
- cca 70 g vlašských ořechů (ideálně nakrájené na větší kousky, část z nich můžete klidně pomlít)
- cca 50 g sušeného ovoce (brusinky, rozinky, švestky, meruňky – podle chuti)
- další ořechy či semínka – na co máte zrovna chuť a co máte po ruce
- mandlové plátky na posypání
Postup:
V jedné míse smícháme suché ingredience (mouku, kypřicí prášek, ořechy, ovoce). V druhé si necháme změknout máslo, přidáme k němu vejce, med, tvaroh, vanilkový extrakt a důkladně promícháme. Potom vše sesypeme do jedné mísy a rukama zpracujeme do vláčného těsta.
Ořechy a sušené ovoce si přizpůsobte podle toho, jak to máte rádi. Pokud je necháte na větší kousky jako já, skvěle si užijete chuť každé ingredience, na kterou při konzumaci narazíte.
Když máme krásné těsto, můžeme se vrhnout na pečení. Pokud máte, narozdíl ode mě, normální troubu, předehřejte si horkovzduch na cca 180°C. Z těsta vytvarujeme bochánek, který položíme na pečicím papírem vystlaný pekáč a posypeme mandlovými plátky. Někdo štolu peče ve formě, třeba na biskupský chlebíček nebo „srnčí hřbet“. I to je možnost.
Pak už jen stačí dát štolu do vyhřáté trouby a čekat až se upeče. V normálně fungující troubě by to mohlo trvat cca 45 minut. Pro jistotu během pečení bochánek kontrolujte pohledem, případně špejlí. Po vytažení z trouby můžete štolu potřít máslem.
Klidně můžete přidat i trochu rumu 😉.