Hlavní obsah
Umění a zábava

Nejlepší běžecké filmy – doporučeno samotnými běžci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: unsplash.com

„Běž, Forreste, běž!“ Kdo by neznal kultovní film s běžeckou tématikou a Tomem Hanksem v hlavní roli. Pojďme se ale podívat, co dalšího nám nabízí běžecká filmotéka. Máte se na co těšit.

Článek

Po běhu relax u filmu o běhu

Regenerace je důležitou součástí (nejen) běžeckého tréninku, to vám jistě nemusím připomínat. A není nic lepšího, než po běhu, sprše a nějaké té zdravé dobrotě zasednout k telce, (nalít si sklenku lahodného vína) a pustit si film s běžeckou tématikou. Nejenže u něj fajně zrelaxujete, můžete se díky němu dozvědět něco nového o běhání a určitě vás skvěle nakopne do dalšího tréninku. Žebříček filmů s běžeckou tématikou jsem sestavila na základě odpovědí vás, běžců, na FB během jedné ze soutěží. Tak pojďme na to!

1. Forrest Gump (1994)

Film, který letos oslaví neuvěřitelných 25 let, vypráví příběh trochu naivního prosťáčka, který bojuje s nástrahami světa po svém. Řídí se heslem své maminky: „Když se dostaneš do problémů, utíkej.“ A tak utíkal. Utíkal školou, později univerzitou, kde se stal hráčem amerického fotbalu, a utíkal i během vietnamské války. Utíkal, když mu zemřela milovaná matka. Život mu připravil spoustu těžkostí, ale všechny zvládl s nadhledem a dokonce se z něj stal velmi bohatý muž. Jen ta Jenny ho pořád trápila.

2. Fair Play (2014)

Film z česko-slovenské produkce, který se zabývá praktikami trenérů v 80. letech v Československu. Mladá sprinterka Anna je členkou Střediska vrcholového sportu a její matka a trenér doufají, že splní kvalifikační limit a postoupí na olympiádu. Bohužel Anně bez jejího vědomí začnou podávat anabolické steroidy. Její výkonnost sice stoupá, ale objevují se první zdravotní problémy. Anna se o přípravcích dozvídá pravdu, a přestože je v sázce její účast na olympijských hrách, hodlá dál trénovat bez nich. Její matka však doufá, že Anna účast na olympijských hrách využije k emigraci, a rozhodne se jí anabolika pod rouškou neškodných vitaminů aplikovat tajně. Jak to celé dopadne?

3. Ultra (2017)

Chcete vědět, jak probíhá Spartathlon? Co zažívají a na co myslí závodníci na 246 kilometrů dlouhé trati? Mrkněte na tento unikátní snímek, který je sondou do srdcí a myslí čtyř běžců při skutečném extrémním běžeckém závodu. Hlavní hrdina Balázs Simonyi je zároveň režisérem, scénáristou a producentem filmu. Film Ultra se mi hodně líbil a zaujal i tak zarytého neběžce, jako je můj manžel 😀. Zábava a motivace zaručena!

4. Den patriotů (2016)

Film, inspirovaný skutečnou tragickou událostí, mě neskutečně zasáhl. Den patriotů popisuje bombový útok na slavném Bostonském maratonu v roce 2013 a následné policejní vyšetřování. Je potřeba vypátrat atentátníky dřív, než udeří znovu. Film také vzdává poctu všem běžcům, záchranářům, policistům a dobrovolníkům, kteří se nebáli projevit odvahu a sílu tváří v tvář tragické události. Upřímně musím přiznat, že jsem půlku filmu probrečela. Bezohlednost a krutost dvou „lidí“ zmaří tolik životů a nadějí obyčejných lidí, kteří si přišli zaběhat nebo podpořit své blízké na obrovském běžeckém happeningu. Byla jsem na ně tak naštvaná… A konec filmu je dojemný úplně nejvíc. Ukazuje příběhy skutečných účastníků Bostonského maratonu, a to jak se poprali s neštěstím, které je potkalo. V tu chvíli si člověk uvědomí, že většina věcí, které řeší, jsou vlastně strašné blbosti.

5. Zázračný běžec (Prefontaine, 1997)

Další lehce vousatý film. Stáří mu však neubírá na kvalitě a zajímavosti, zvlášť proto, že se zakládá na skutečném příběhu (takové filmy mám nejraději). Zázračný běžec sleduje životní cestu ambiciózního atleta-běžce Steva Prefontaina, který se dostane do rukou legendárního trenéra Billa Bowermana (ten se později stal jedním ze zakladatelům korporace Nike). Silné pouto mezi nimi a neuvěřitelná píle Prefontaina nesly ovoce v podobě získání mistrovského titulu (1972) a těžce vybojované účasti na olympiádě v Mnichově. Jeho běžecké úspěchy byly bohužel tragicky ukončeny. Jak? To se dozvíte ve filmu.

6. Ohnivé vozy (Chariots of Fire, 1981)

Další biografické drama se odehrává v roce 1924 na olympiádě v Paříži. Eric Liddel je zbožný křesťan, který věří, že jeho atletický talent je dar od boha a že pokud vyhraje zlatou medaili, bude to způsob jak boha velebit. Harold Abrahams je anglický žid, který studuje v Cambridge. Sní o slávě a o tom, že dokáže svým antisemitský spolužákům i celému světu, že židé nejsou podřadná rasa. Jejich pohnutky jsou vznešené, závazky absolutní a čest nepochybná. Oba přinesou osobní oběti, aby dosáhli svého cíle. A v průběhu událostí, navzdory všem překážkám a osobním problémům, s nimž musí bojovat, se ukáže, že boj o vítězství s tak náročnými závazky a tak vysokými cíli je možná tou opravdovou odměnou. Tento film, který byl natočen podle skutečného příběhu, získal čtyři Oscary včetně Oscara za nejlepší film a Nejlepší původní scénář a na další tři byl nominován. (Oficiální text distributora – film jsem zatím neviděla.)

7. Lola běží o život (1998)

Krimi thriller, který není o žádném konkrétním běžci ani závodu, ale běh je jeho důležitou součástí. Oficiální text distributora: Berlín. Současnost. Letní den, v němž minuty rozhodují o lásce, životě a smrti. Lole a Mannimu je něco přes dvacet a jsou milenci. Manni pracuje jako kurýr pro pochybného překupníka s auty. Poslední akce však nedopadne podle plánu. Vletí v metru do náruče revizorům a ztratí igelitku se 100.000,- DM, které si má šéf za dvacet minut vyzvednout. Zoufalý Manni volá Lole. Co si počít? Když ty peníze nesežene, zemře. Lolin mozek pracuje naplno. Má dvacet minut na to, aby sehnala sto tisíc, dvacet minut na záchranu Manniho života. Lola vyrazí z domu do ulic Berlína vyběhat sobě a Mannimu život, sehnat nějak někde sto tisíc. Lola běží ne jako, ale o život.

8. I am Bolt (2016)

Kdo by neznal nejrychlejšího běžce planety Usaina Bolta! I am Bolt nám představí legendu krátkých sprinterských tratí tak, jak ji neznáme. Filmaři měli neomezený přístup do soukromého života devítinásobného olympijského vítěze, takže ho můžeme vidět i jako syna, přítele a týmového hráče. Některé záběry natáčel i sám Bolt. Odhalte tajemství jeho tréninků, regenerace a soukromí.

9. Běž o život (2008)

Z feťáka ironmanem. Německý film o pohnutém životě triatlonového přeborníka. Příběh snímku vychází z života Andrease Niedriga, německého přeborníka v triatlonu. Než se ve věku 20 let coby naprostý nováček stal senzací závodu Ironman Hawaii a následně se zařadil mezi světovou špičku ve své kategorii, potýkal se dlouhá léta se závislostí na heroinu. Již v roce 1980 coby třináctiletý mladík se poprvé dostal do kontaktu s návykovými látkami. Během následujících devíti let přešel na heroin, který se stal osudným pro několik jeho přátel. Během té doby založil rodinu se svou životní láskou Sabinou, ale postupem času vedla jeho závislost k dočasnému rozpadu manželství. Na začátku devadesátých let se díky léčení zbavil závislosti a začal se věnovat výkonnostnímu sportu. Po několika regionálních běžeckých závodech se v roce 1997 přihlásil na náročný triatlonový závod Ironman Hawaii, kde se umístil na sedmnáctém místě. Film vychází z Niedrigovy autobiografické a motivační knihy nazvané Z feťáka ironmanem. Film má podobu motivačního dramatu o síle lidské vůle překonat závislost i nástrahy okolí. Niedrig, jenž se ve filmu osobně objeví v samotném závěru, byl výsledkem uchvácen a přiznal, že tvůrci přesně vystihli sekvence z doby dospívání s jeho drogově závislými kamarády. (zdroj: Česká televize)

10. Barva vítězství (Race, 2016)

A na závěr i já přidám svůj tip na silný běžecký film. Barva vítězství sleduje skutečný příběh Jesse Owense, který se jako první z rodiny dostal na vysokou školu. Tam si ho všiml atletický trenér Larry Snyder, díky kterému se Jesse stane běžeckou hvězdou. Na jeho cestě za snem však leží obrovské dilema. Má se jako atlet černé pleti zúčastnit olympiády (1936) v nacistickém Německu? Opravdu doporučuji! Kapesníčky s sebou!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz