Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Tipy na vánoční dárky pro cyklisty a cyklistky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Každý pravidelný cyklista ví, že na nákup výbavy často padne velká část výplaty. To máte rukavice, dresy, kraťasy, čapáky, ponožky, návleky, brýle, pláště, duše, duše, duše… Je toho spousta.

Článek

Proto jsem si jistá, že každý cyklista ocení, když mu Ježíšek nadělí něco nového do cyklo výbavy. Nezáleží na tom, jestli jezdí na hardtailu, fullu, silničce či enduru. Pro každého se něco najde.

Oblečte ho od hlavy k patě

Kupovat cyklistické oblečení pro někoho jiného může být trochu potíž, zvlášť pokud si nejste jistí správnou velikostí. Pokud se přesto rozhodnete kupovat cyklistický dres, doporučuji omrknout a poměřit ty, které má cyklista už doma, a podle toho volit vhodnou velikost. Nekoukejte na písmenné označení velikostí (S, M, L, XL). Každá značka si to stejně „čísluje“ po svém. Najděte si tabulku velikostí pro konkrétní dres či kraťasy, a orientujte se podle ní. Kdybyste se i přesto netrefili, není problém zakoupené zboží po Vánocích vyměnit 😉.

Jednodušší to budete mít, když se rozhodnete pro nákup cyklistických doplňků. Tak třeba „silničáři“ si rádi chrání hlavu čepicí s kšiltem, která se nosí pod helmu, ale i mimo jízdu na kole. Funkční materiál odvádí pot, čímž chrání hlavu před prudkým ochlazením. Kšilt poskytuje očím ochranu před sluncem. Kšiltovky pro silničáře se vyrábějí v nejrůznějších designech a odstínech, takže se dají perfektně ladit s barvou kola či dresu.

Foto: Čumíšnamě.cz

Kšiltovka pro silničáře

Čepice na kolo ale nenosí jen silniční cyklisté. Když se ochladí, rádi po hřejivé pokrývce hlavy sáhnou i ostatní bajkeři. Čepice chrání cyklistovu zpocenou hlavu před větrem a chladem. Kdo nemá rád čepice, může sáhnout po funkční cyklistické čelence.

Dalším tipem jsou rukavice na kolo. Ty se hodí po celý rok. Stejně jako helmu je můžeme považovat za základní vybavení každého cyklisty. Mají hned několik výhod: brání proti klouzání rukou na řidítkách, předchází otlakům a puchýřům na rukách, chrání proti drobným zraněním při pádu a v chladném počasí před prochladnutím.

Vím, že ponožky pod stromečkem jsou strašné klišé, ale nejsou fusky jako fusky. Každý správný cyklista ví, že i na nich (zejména při několikahodinové jízdě) velmi záleží. Cyklistické ponožky by měly být především prodyšné a měly by odvádět pot směrem od pokožky. Ploché švy ochrání nohy cyklisty před odřeninami a otlaky. Pokud ponožky obsahují navíc i ionty stříbra, omezují množení bakterií a vznik zápachu. A stejně jako u čepiček a dresů – jde i tady především o design! Když si cyklisty prohlédnete trochu níž… Ne tam! Ještě níž… Tak zjistíte, že se nebojí sáhnout po svítivě žlutých, růžových, ale i divoce strakatých kreacích. Tak se toho nebojte a obdarujte svého cyklistu nějakou divočinou 😉.

Co se na kole může ještě hodit

Kromě oblečení a výše zmíněných doplňků můžete cyklistu potěšit i vybavením kola. Pokud není váš rozpočet výrazně omezený, můžete zainvestovat do cyklocomputeru. Protože, co Garmin nezměří (a neobjeví se na sociálních sítích), jako by neexistovalo! Věřte, že jakmile ho váš cyklista pod stromečkem rozbalí, rozzáří se mu oči jako nikdy předtím. Do detailů výběru dnes zabíhat nebudeme, to by bylo na samostatný článek.

Méně finančně náročné pak budou nejrůznější brašny zvonky na kolo, nožní pumpy cestovní pumpičky, pláště, gripy, chrániče kolen a loktů nebo třeba cyklistické batohy. Velmi praktický dárek je určitě kvalitní zámek na kolo, rozhodně se bude hodit silné přední světlo nebo bidon.

Napadá vás něco, na co jsem zapomněla? Napište mi to do komentářů a já článek o váš tip rozšířím 😉. Můžete se i pochlubit, co byste si od Ježíška přáli vy 😉.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz