Hlavní obsah
Rodina a děti

Mé dětství za socialismu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Polemika a názor

Článek

Dovolím si s paní trochu polemizovat. Nebudu zde srovnávat něco, co se srovnávat nedá. Rohlík sice stál 40 haléřů a máslo 8 Kčs,ale většina lidí měla příjem kolem 1500Kčs. Ted sice máme příjem mnohonásobně vyšší, ale ceny za potraviny, služby a ostatní věci jsou také několikanásobně vyšší. Neměli jsme mandarinky, banány,neznali mango ani kivi, ale našeho ovoce a kvalitního bylo dost.Vůbec nám ty banány nechyběly,kamarád se o nich dokonce vyjádřil,že chutnají jak shnilá hruška.V obchodech nebyly italské salámy, ale naše a ve kvalitě o které se nám dnes ani nezdá.Základní potraviny byly a hladem jsme určitě netrpěli. Je pravdou, že bývala období, kdy se musilo stát ve frontě na maso a i na ty knihy. Nemůžu ale souhlasit s tím, že se vydávaly jen knihy, které neměly úroveň. Pro děti a dospívající mládež si myslím byla nabídka pestrá a kvalitnější než dnes. V knihovnách se dala vypůjčit klasická literatura světová i naše. Neměli jsme televizi, ale rozhlas nabízel řadu programů a nahrávek, ze kterých si vybral každý.

Jsem už starší ročník, dětství a dospívání jsem prožívala v padesátých letech a na začátku let šedesátých. Člověk má vždy tendenci vzpomínat jen na to hezké a nepříjemné vzpomínky vytěsnit. Já na své dětství i dospívání vzpomínám ráda i když jsem je prožívala v daleko skromnějších podmínkách než dnešní děti. Nic jim z toho ale nezávidím,my jsme si při našich hrách užili více legrace než oni při čučení do mobilu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Reakce na článek

  • Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

    Související témata:

    Sdílejte s lidmi své příběhy

    Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

    Doporučované

    Načítám