Hlavní obsah
Finance

Kreditní karty jsou pro finančně negramotné Čechy cestou do pekel

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Autor/ka fotografie: RDNE Stock project: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-kancelar-sezeni-dreveny-stul-7821904/

Kreditní karta je dobrý sluha, ale moc špatný pán. Kdo s ní neumí zacházet, brzy jí padne za oběť

Češi milují kreditní karty a nenávidí informace o jejich fungování. Tento smrtící koktejl je ale nelítostně uvrhuje do spárů dluhové spirály, která tyto lidi dříve nebo později pohltí.

Článek

Snem každého člověka je mít se dobře. Bohužel představa drtivé většiny lidí o tom, co to vlastně znamená, je naprosto iluzorní. Je to nebezpečné klišé, které se vkrádá do myslí obyčejných lidí. Lidí, jichž většina je finanční gramotností nepolíbená. Nemusí se nutně jednat jen o nevzdělance, nebo dokonce hlupáky. Finanční inteligence je docela něco jiného, než přirozená inteligence. O fungování peněz toho Češi mnoho nevědí, protože se to vlastně ani nemají kde dovědět, aniž by sami pátrali. Ve škole to děti nemá kdo naučit, neboť ani většina učitelů nejspíše mezi finanční myslitele úplně nezapadá. V této společnosti jsme si vytvořili naprosto ideální živnou půdu pro kreditní karty. Bance se nevyplatí vydat kreditku člověku, který přesně ví, jak s ní zacházet. Banka potřebuje výhodami kreditní karty oslnit člověka, který počítat neumí.

Kreditní karta je jako sekyra

Je sice pravda, že dočasné využití možností kreditní karty nám může v lecčem pomoci. Nicméně se jedná o nástroj, který v nesprávných rukou, může být velice nebezpečný. Stejně jako sekyra, která ve správných rukou je vynikajícím pomocníkem, ale v těch nesprávných může její použití mít fatální následky. Lidé si často kreditní kartu pletou s tou debetní. O jakékoliv kartě spousta lidí řekne, že je to prostě kreditka. A tady malér začíná.

Prostředky čerpané z kreditky jsou zatraceně drahé. Když pomineme bezúročné období, tak úroky startují někde na 20 % p.a., a RPSN se nezřídka kdy vyhoupne i nad 30 % za rok. A to je opravdu hodně. Kreditní karty by běžní lidé neměli vůbec používat, a pokud ano, tak jen v nevyhnutelných situacích a s jasným plánem, z jakých zdrojů a kdy prostředky zase vrátí. Docela jiná je situace u firem, které kreditní kartou pokrývají například nákupy materiálu ke krátkodobé spotřebě, nebo překlenují období mezi fakturací a platbou od zákazníků.

Foto: Autor/ka fotografie: RDNE Stock project: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/ruce-kancelar-psani-dreveny-stul-7821513/

Co se zpočátku jeví jako perfektní, může časem dostat velmi hořkou příchuť. Kreditní karta v nesprávných rukou je toho zářným příkladem

Balada o kreditní kartě

Lidé, kteří netuší, jak kreditka funguje, jí bezstarostně platí, a s úsměvem na líci nakupují jako o závod to, co vlastně vůbec nepotřebují. Limit na kreditce za chvíli dojde, ale radost z nově pořízených věcí zatím přetrvává. Za nedlouho se ale ozve banka, a chce splácet úroky. Tady už radost dostává první trhliny. Splátka, kterou banka požaduje, není nijak vysoká, ale málokomu dojde, že nesplácí půjčku, ale pouze úrok. Výše dluhu u banky se nijak nemění a člověk se tedy stává věčným sponzorem banky, dokud jistinu nevyrovná.

A s tím spousta lidí bude mít problém. Když se rozhodnou tento problém vyřešit další kreditkou u jiné banky, roztočí tím smrtící spirálu, ze které není úniku. Postupně naberou další a další splátky úroků, které už jim ze mzdy odsávají tolik prostředků, že nezbývá na běžné životní náklady. Další banka už další kreditku nevydá, a tím balada o kreditkách končí, obvykle v insolvenci.

Bankéři jako nelítostní lovci

Tak jako dravec dokáže pronásledovat svoji kořist, dokáže i skvěle oblečený a stále usměvavý bankéř ulovit svoji oběť, a slavnostně jí zřídit kreditní kartu. Takový bankéř většinou ví, že svému klientovi zadělává na průšvih. Ale což, když uloví dostatek finančně negramotných ňoumů, bude od nadřízeného pochválen, a nejspíše i ohodnocen. Bankéř klientovi nabídne mimořádně výhodnou kreditní kartu s povoleným přečerpáním třeba 20 tisíc korun.

Foto: Autor/ka fotografie: RDNE Stock project: https://www.pexels.com/cs-cz/foto/muz-kancelar-sezeni-dreveny-stul-7821904/

V bance vše vypadá sluncem zalité, ale radost většinou netrvá dlouho

Ale tím výhody nové kreditky nekončí. Při každé platbě nám bude vždy nějaký ten drobák vrácen. Tedy až do maximálního limitu. A že tento limit nebude nijak vysoký už nám bankéř, asi z časových důvodů, neřekne. Ale nevěšme hlavu, je to přece ve smlouvě. Jenomže takový účastník Balady o kreditní kartě smlouvu většinou nečte. A i kdyby četl, nic z ní nevyčte, protože fungování kreditní karty vůbec nerozumí. Odvahy ji použít má ale na rozdávání. Jediným vítězem je nyní banka, tedy až do vyhlášení insolvence svého klienta.

Alespoň hrubé základy finanční gramotnosti by měly být součástí středoškolských osnov. Lidé by měli dostávat alespoň základní povědomí o tom, jak fungují úroky, půjčky a peníze vůbec. Předešli bychom tím velkému množství osobních bankrotů a spoustu nešťastných lidí před jejich neštěstím ochránili.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz