Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zodiac napsal, že lovit lidi je zábavnější, než lovit zvěř. Dopaden nikdy nebyl

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: generováno AI Adobe Firefly

Zodiac byl jeden z nejzáhadnějších zločinců. Přesto, že o sobě dával značně vědět, dopaden nikdy nebyl

Sériový vrah, který byl koncem šedesátých let noční můrou Kalifornie si říkal Zodiac. Potvrzených obětí má na svém kontě „pouze“ sedm, z nichž dvě přežily a policii jej popsaly. Policii psal dopisy, přesto nikdy nebyl dopaden.

Článek

Nikdo přesně neví, kolik lidí padlo za oběť právě Zodiacovi. Vraždil na území Kalifornie a pozornost si velmi užíval. Napsal spoustu dopisů policii i novinám, dokonce byl policisty spatřen. Ale dopaden nikdy nebyl. Těžko říci, jestli díky jeho ostražitosti, nebo liknavosti policie. Každopádně policie se při jeho vyšetřování příliš nevyznamenala. Jednotlivá oddělení si odmítala postupovat důkazy, především potom posbírané vzorky DNA. Nejspíše proto nikdy nebyla jasně určena jeho identita.

Existovalo na 2500 podezřelých, z nichž některé usvědčovalo opravdu velké množství nepřímých důkazů. Jednoznačně ale za Zodiaca nikdy nikdo označen nebyl. Díky dvěma jeho obětem, které vrahovo běsnění přežily, máme k dispozici jeho poměrně detailní popis společně s podrobným popisem jeho činů.

Foto: Wolfman12405, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Na základě popisů vrahových přeživších obětí máme k dispozici tuto podobiznu

Pravděpodobně první oběti

20. prosince 1968 si na první rande vyrazil mladý pár. Sedmnáctiletý David Faraday a jeho o rok mladší partnerka Betty Lou Jensenová na společné vyjížďce zastavili na štěrkovém parkovišti. O chvíli později na parkoviště přijel druhý vůz, z něhož vystoupil vrah, který neváhal. Davida ihned střelil do hlavy. Betty se okamžitě dala na útěk, ale marně. Byla zasažena pěti ranami. Nic nebylo odcizeno, žádné stopy sexuálního násilí. Zodiac přišel prostě jen vraždit.

Druhý pokus, první přeživší

Uplynulo přibližně půl roku, a Zodiac udeřil podruhé. A opět si za oběť vybral mladý pár, jen několik málo kilometrů od místa činu jeho první vraždy. Tentokrát vrahovi cestu zkřížili dvaadvacetiletá Darlene Ferrinová a její o dva roky mladší partner Michael Mageau. Oba milenci seděli v autě na parkovišti Blue Rock Springs, když za nimi zastavil další vůz. Světla nechal zapnutá a z auta vystoupil muž s baterkou. Mageau a Ferrinová byli oslněni světly auta i baterkou, a Zodiaca považovali za policistu. Už si chystali doklady ke kontrole, když v tom vrah začal bez milosti střílet. Vypálil pět ran a vracel se do svého auta. V tu chvíli obě oběti stále žily. Mageau nevydržel bolest a vydal slabé zasténaní, což vrah bohužel slyšel. Otočil se, vrátil se nazpět a na každou z obětí ještě dvakrát vystřelil. Přesto Mageau tuto popravu přežil. Přežil a vraha popsal.

Masakr u jezera

22. září 1969 u jezera Berryessa vrahovo jednání značně nabralo na brutalitě. Mladý pár, Cecilia Shepardová a Brian Hartnell, trávili u jezera společné chvíle. Když zahlédli vraha, bylo již pozdě. Zahalen v černém kostýmu se ke svým obětem blížil se zbraní v ruce. Cecilii poručil, aby svého partnera svázala, hned na to sám svázal Cecilii. Oba povalil na zem a začal do nich zběsile bodat dlouhým nožem. Jako zázrakem Brian Hartnell tento útok přežil, Cecilia bohužel ne. Hartnell se tedy stal druhým svědkem, který Zodiaca popsal. Zde poprvé padlo jméno Zodiac. Na kostýmu měl tehdy symbol kruhu a kříže, který jako Zodiac používal.

Podezřelých bylo mnoho

Zodiac velmi rád psal dopisy policii, kde jim servíroval různé stopy, přiznával se k vraždám a popisoval jejich průběhy. Policii se vysmíval za jejich práci a postupy. Přesto nikdy nebyl dopaden, a ani se nikdy s jistotou nepodařilo zjistit, kdo to vlastně doopravdy byl. Nejpravděpodobnějším podezřelým byl Arthur Leigh Allen, kterého dokonce Michael Mageau identifikoval. Nicméně v době napadení Mageau viděl vrahovu tvář jen krátce a byl oslněn světlem baterky, tudíž jeho svědectví nebylo uznáno. Pro Allenovu vinu ale svědčila obrovská spousta nepřímých důkazů.

Například v roce 1968 se Allen svěřil svému příteli, že jej fascinuje pořádání honu na člověka, protože člověk, na rozdíl od zvířete, má intelekt. Totéž Zodiac jednou napsal do novin, a pod výhrůžkou další vraždy si vynutil otisknutí svého vzkazu společnosti. Allen měl přístup k vozu, který Mageau popsal jako vůz, kterým k němu a jeho partnerce Zodiac přijel. Měl přesně stejnou velikost bot jako Zodiac. Vždy, když vraždil Zodiac, Allen v místě byl. Když vraždění přestalo, Allen byl hospitalizován v psychiatrické léčebně. Jeho vzezření tomu vrahovu výborně odpovídalo. Hned po vraždě u jezera Berryessa byl Allen zastaven dopravním policistou, který zaznamenal dlouhý, krví potřísněný nůž na jeho zadním sedadle. Vysvětlení, že zabíjel kuřata, policistovi tehdy stačilo. K této kontrole samozřejmě došlo v blízkosti jezera. Čas i místo by tedy seděly. Při domovní prohlídce u něj doma kromě spousty novinových výstřižků, věnujícím se Zodiacovi, nebylo nalezeno nic. Když se Allena policie konečně chystala obvinit, 26.8.1992 zemřel na infarkt.

Zodiac zůstává jedním z nejzákeřnějších a také nejzáhadnějších sériových vrahů. Vraždil bez zjevného motivu, zřejmě jen z přesvědčení, nebo pro potěšení. Za oběť mu pravděpodobně padlo mnohem více lidí, než oněch sedm prokázaných. Jestli policie mohla nebo nemohla dělat pro jeho dopadení více, už dnes asi nikdo nevyřeší. Byl to ale člověk, který zabíjel naprosto bez soucitu a bez jakýchkoliv emocí.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz