Hlavní obsah
Seberozvoj

Čím nejvíc plýtváte? Odhalte limitující faktor ve vaší organizaci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Icons8 Photos, Canva Pro

Čím ve vaší organizaci nejvíc plýtváte? Energií? Vodou? Časem? Pokud jste jako většina organizací, má odpověď vás možná překvapí.

Článek

Zdrojem, který nebývá plně využívaný ve většině organizací je lidský potenciál. Plná kapacita a možnosti lidí, kteří pro organizaci pracují. Nevyužitý potenciál vede ke ztrátě motivace zaměstnanců. Vede také k „odlidštění“ pracovišť, kde mnohdy stále platí Fordův výrok o tom, že když potřebuje ruce, dostane k nim (zbytečně) celého člověka.

Lidský potenciál není něčím, co si šetříte na později. Každý den, kdy ho nevyužijete, ztrácíte. A co je největším zdrojem tohoto plýtvání? LIMFAC, neboli limitující faktor pro využití potenciálu zaměstnanců, je schopnost lídrů rozeznat ho a pracovat s ním.

Opravdu to nemusí být nutně rutinní práce, omezující procesy ani charakter činnosti organizace. Využití plného potenciálu vašich zaměstnanců je v rukách vašich lídrů:
▪ Dokáží motivovat a nadchnout?
▪ Jsou schopni tvořit vztahy a budovat týmy?
▪ Umí rozvíjet a podporovat jednotlivce?

Chcete-li probudit a využívat naplno potenciál vašich lidí, sledujte, co jim brání, co je brzdí a blokuje. Kriticky se podívejte na styl vedení ve vaší organizaci. A pak můžete začít tím podstatným k probuzení nevyužitého potenciálu svých zaměstnanců.
Důsledným výběrem a následně rozvojem svých lídrů!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz