Hlavní obsah
Seberozvoj

Delegování: Mýty a pravda, kterou potřebujete slyšet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Canva Pro

Nové pohledy na delegování a praktické rady pro efektivní vedení týmu. Delegovat neznamená jen přesunout úkol dál. Je to o rozvoji lidí, budování týmu schopného samostatného rozhodování. Jak na to?

Článek

Delegování. Jedno z největších „buzzwords“ v organizacích, dle našich zkušeností v Abecedě lídra. Všichni chtějí delegovat. Představují si, že to znamená, slovy jednoho z mých klientů: „… zadat úkol a hodit nohy na stůl.

Nic není vzdálenější pravdě. V momentě, kdy vám přistál úkol na vaše bedra a vy ho chcete rychle delegovat, pravděpodobně pouze zadáváte úkoly. Pojďme si to tedy trochu „opravit“.

Takže, kde se manažeři při delegování nejčastěji mýlí?

Delegování = úkolování!

„Odneste tyto dokumenty na personální oddělení,“ není delegování. Je to úkol, který má jedno správné řešení, jasný výsledek a vyžaduje 0, slovy nula, vlastního přemýšlení a iniciativy. Před nedávnem jsem si při práci s jedním s manažerem vyslechl: „Nemám problém delegovat cokoliv, mám problém s tím, že to nedělají tak, jak bych to dělal já.“

Delegoval jsem. Takže za to může on/a!

I když jako manažer delegujete a delegujete správně, konečná odpovědnost je na vás. Když zaměstnanec selže a nesplní, co měl, pravděpodobně jste zvolili nevhodného člověka, nebo špatnou situaci, nebo jste nedali dostatek informací.

Čím výš jsem, tím větší kontrolu musím mít (proto nemůžu delegovat)

Au. Těžký omyl. Je to přesně naopak. Čím jste výše, tím více autority máte, tím více věcí můžete ovlivňovat, ale tím méně máte kontroly. Kontrolu nad tím, co se děje, mají lidé pod vámi. Pokud jsou pod vámi o jednu úroveň, možná je ještě zvládáte kontrolovat. Jsou-li o dvě a více úrovní pod vámi, nemáte šanci.

Stejně si to lépe udělám sám (a proto taky nemá smysl delegovat)

Rozhodně. Jednou. Dvakrát. Třikrát. Ale když tu samou věc děláte nejlépe po desáté, jste možná nejlepším specialistou svého oddělení. Nejste však manažerem. Úkolem vás, jako manažera, je trénovat, rozvíjet, podporovat své lidi do takové míry, abyste se časem stali plně nahraditelnými ve své pozici. Nejlepší lídři vychovávají další lídry. Nejlepší specialisté vychovávají věčné následovníky.

Když pustím z ruky kontrolu, lidé dělají chyby (a pro tohle už vůbec nemůžu delegovat)

Máte pravdu. Jenomže oni je udělají, i když kontrolu z rukou nepustíte. Zeptejte se sami sebe: kde přidáváte své organizaci největší hodnotu? Určitě ne, když děláte práci za své lidi a snažíte se kontrolovat kontrolované.

A jej! Došel jsem na konec smysluplné délky článku. A to jsem ani zdaleka nepojmenoval všechen balast nalepený na téma „delegování“. No nic, budu muset napsat pokračování. Nebo mi napište, pokud vás toto téma zajímá. Doplním, co byste chtěli vědět.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz