Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Diverzita pomůže i vaší firmě čelit výzvám dnešního trhu. Jak na to?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Getty Images

Foto: Getty Images

Statistická diverzita je k ničemu. A diskuze, jestli diverzitu ano nebo ne, jsou minulostí. Současnost je totiž taková, že většina organizací je velice pestrá.

Článek

Troufnu si říct, že jako manažeři vedete týmy s:
▪ muži i ženami,
▪ několika generacemi (možná až pěti!) 
▪ několika národnostmi (kolika?)

A to nemluvím o vzdělání, kultuře, sexualitě, vyznání a dalších možných oblastech pro diverzitu. Takže diverzita je REALITA dnešního pracovního světa. Dokonce i u nás v Čechách nebo na Slovensku. Bránit se jí nebo strkat hlavu do písku je zbytečné. Je čas akceptovat ji jako FAKT a těžit z ní.
Co by měl proto každý lídr vědět o diverzitě? 

Diverzita NENÍ CÍL. 
Diverzita je PROSTŘEDEK.

Prostředek k čemu? Například:

✔ k rozšíření podnětů, názorů, získání pohledů z různých úhlů, 
✔ k prevenci černo-bílého vidění, předsudků a stereotypů,
✔ k lepšímu porozumění zákazníkům, které „pestrá“ organizace vhodněji reprezentuje.

Díky diverzitě může být organizace lépe připravena na to čelit novým výzvám, lépe porozumět svým zákazníkům, efektivněji inovovat a držet krok s dobou. Za jedné podmínky: „že její lídři vytváří podmínky pro to, aby diverzita nebyla pouze STATISTIKOU, ale AKCESCHOPNOSTÍ.“

To znamená, že je v organizaci bezpečné prostředí pro to, aby se menšiny (kdokoliv to je) mohly projevit. Bez psychologického bezpečí můžete NAPLNIT STATISTIKY, ale nevytěžíte PŘÍNOSY A BENEFITY DIVERZITY. Menšina se totiž musí cítit opravdu bezpečně, aby přinesla svůj, často velice odlišný (díky za to) názor, než je názor většiny.

Za psychologické bezpečí jsou odpovědní LÍDŘI v organizaci a je to tak klíčové téma, že mu v rozvoji lídrů věnujeme celou druhou sérii v programu Abeceda lídra.

Jak bezpečné prostředí tvořit? Jaké akce lídra bezpečné prostředí posilují a jaké naopak oslabují? Co znamená praktická zkratka SCARF při podpoře bezpečí?

To vše se vám může hodit, chcete-li z aktuální diverzity ve vaší organizaci těžit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz