Hlavní obsah
Rodina a děti

Girl Power: holčičí výchova ve světě bez stereotypů!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Marek Marušinec, Abeceda lídra

Girl Power!

Vychovávat naše dva starší kluky pro mě bylo opravdu snadné. Jak ale na holku?

Článek

Hrajeme deskovky, čteme, každého baví vlastní sport. Díváme se spolu na Mandaloriana, Hvězdné války, Pána prstenů, dokonce jsme spolu hráli Diablo 2 a jako mužskou iniciaci si kluci vyšlápnou hřebenovku Nízkých Tater (starší má za sebou, mladšího čeká letos). Easy peasy. Pak přišla dcera. Benjamínek. O osm let později po svém nejmladším bráchovi.

Chodí na karate v pondělí a ve středu. Na balet v úterý. Chce chodit na lezení ve čtvrtek. A o víkendu by chtěla na koníky. Je roztomilá v princeznovských šatičkách, ale stejně dobře se ohání s mečem (klučičích „rekvizit“ máme doma spoustu). Má v sobě více energie (i agresivity), než oba kluci dohromady. Stejně často od ní slyším: „Budeme si hrát na kočičku?“ jako i: „Pojď se prát“. Není to úžasné? Existuje vůbec dnes nějaká klučičí a holčičí výchova?

Dcerka mi v tomto směru otevřela oči a naprosto rozbíjí výchovné stereotypy v rodičovství. Děti mají právo objevovat svět a rozvíjet své zájmy bez omezení založených na pohlaví. Tak proč bychom měli dávat přednost klučičí nebo holčičí výchově, když mohou být naše dcery zároveň statečné bojovnice i kreativní princezny?

Podívejme se na svět bez stereotypů a podpořme naše děti v jejich zájmech a snahách, bez ohledu na to, co je tradičně považováno za vhodné pro jejich pohlaví. Girl power a klukovská odvaha neznají žádné hranice. Nechejme naše děti objevovat svět jejich očima. Nechme je hrát si na to, co je baví, bez ohledu na to, zda je to považováno za „klukovské“ nebo „holčičí“.

Girl power a klukovská odvaha se mohou prolínat a obohacovat.

V tomto světě bez stereotypů můžeme posílit sebedůvěru našich dětí a umožnit jim růst a rozvíjet se tak, jak sami chtějí. Ať už je to hraní na princeznu, bojování s mečem nebo cokoli mezi tím, je důležité podporovat jejich individualitu a smysl pro dobrodružství. Radujme se z toho, že máme odvážné, kreativní a zvídavé děti. Uvolněme se od předsudků. Naše děti nám za to pomohou společně s nimi poznávat krásu a rozmanitost tohoto světa z jiného úhlu pohledu. To je pravý důvod, proč je rodičovství tak zázračné - umožňuje nám růst spolu s našimi dětmi a učit se od nich.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz