Hlavní obsah
Seberozvoj

Gratuluji k ponížení! Super, že jsi sestoupil o pozici níž!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Marek Marušinec, Abeceda lídra

Sestoupit z vedoucí pozice není ostuda!

Oslavme tvé rozhodnutí odstoupit z manažerské pozice!

Článek

Umíte si představit, kdy může být důvodem k oslavě „ponížení“ neboli sestup na nižší pozici?

Já ano. A hned několik.

Důvod 1: Odmítnete hrát stejnou hru jako všichni okolo

Ve světě, kde většina věří, že víc a výš je lépe, se zeptáte: „Opravdu?“
A místo toho se rozhodnete vrátit se, abyste mohli jít hlouběji nebo více do šířky. Namísto stoupání nahoru si vyberete být nejlepší v tom, co děláte. Bez manažerských ambicí, ale o to spokojenější a naplněnější prací, která vás baví.

Důvod 2: Možná jindy, ale ne teď

Uvědomíte si, že v životní fázi, v níž právě jste, je to nad vaše časové a energetické možnosti. Rodina. Malé děti. Stárnoucí rodiče. Zdraví máte pouze jedno. Vaše děti nebudou vyrůstat dlouho. Vaši rodiče s vámi nebudou věčně. Ještě nikdo na smrtelné posteli nelitoval, že netrávil v práci více času.

Důvod 3: Uvědomíte si, že to není pro vás

Zkusili jste to a zjistili, že to není to pravé ořechové. Být manažerem není pro každého. Nechcete řešit konflikty. Nechcete být k dispozici pro členy týmu. Necítíte se jako psycholog, rozhodčí ani jako vyjednavač. Baví vás odborná část vaší práce, ne people management.

Fantastické! 

Již nikdy nebudete „řadový zaměstnanec“. Víte, jaké to je mít na starosti lidi. Máte větší pochopení pro stres, tlak a ustavičný stakeholder management na všechny strany.

Jsem 100% podporovatel toho, aby člověk, který si zkusí manažerskou pozici, ve chvíli, kdy zjistí, že není pro něho/ní, měl možnost vrátit se ke své práci specialisty.

Není ostuda zkusit, zjistit, že to není ono a vrátit se. Jen málo rozhodnutí v životě je skutečně jednosměrných.

Větší tragédie pro všechny zúčastněné je, když na manažerských pozicích zůstávají lidé, které to nebaví, nemají na to, nedejbůh to nechtěli dělat na prvním místě.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz