Hlavní obsah
Seberozvoj

Dejte své kariéře smysl: Proč IN je novým UP v oblasti rozvoje?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Marek Marušinec, Abeceda lídra

Můj cíl byl a je: stávat se lepší verzí sebe.

Vzdělávání je klíčem k úspěchu v práci i v životě. Jak se posunout v kariéře a dosáhnout svých cílů pomocí vzdělávání, rozšiřování vlastních kapacit a investování do svého potenciálu?

Článek

„Chci se rozvíjet, abych mohl postoupit na vyšší pozici.“
„Vzdělávám se, protože chci kariérně růst.“
„Učím se, když přijde změna.“
Toto je klasický UP, neboli nahoru, přístup ke vzdělávání. Cílem je kariérní růst, postup, povýšení.

„Učím se, abych byl lepší lídr.“
„Baví mě posouvat své hranice díky osobnostnímu rozvoji.“
„Neumím si představit fungovat bez kontinuálního vzdělávání.“
Toto jsou příklady IN, neboli dovnitř, motivace ke vzdělávání. Cílem je osobnostní růst, vykročení z komfortní zóny, hledání lepší verze sebe sama.

Je jeden z nich lepší, než ten druhý?

Ve své podpoře a rozvoji lídrů se setkávám s oběma přístupy. Oba mohou dobře fungovat v kariérním rozvoji i jako motivace k osobnostnímu rozvoji.

Osobně si ale myslím, že funkčnější je IN. Proč?

→ Protože učení a posouvání vlastních hranic může být celoživotní nastavení, ne prostředek k cíli.
→ Protože s rozšiřováním vašich kapacit se vám otevírají různé možnosti, ne jedna přímá cesta.
→ Protože vaše kariéra bude kopírovat váš rostoucí potenciál, když investujete do sebe a budete trpěliví.

Kontinuální učení může být nástrojem pro váš kariérní růst, ale také vašim životním postojem. Podle autora Adama Granta se v současnosti objem vědomostí zdvojnásobuje každých sedm let. Ten, kdo „neaktualizuje“ svůj software pravidelně a frekventovaně, je spíš, nebo později odsouzen k zastarání.

Já, jako i většina trenérů, lektorů, koučů, které znám, jsem v kategorii IN. Nikdy jsem neměl záměr, že pokud absolvuji, přečtu nebo se zúčastním X, postoupím na Y. Můj cíl byl a je: stávat se lepší verzí sebe. Naplňovat a realizovat svůj potenciál.

Učitel a zakladatel Ashtanga jógové tradice, K.Pattabi Jois, kdysi svou lámanou angličtinou řekl prvním západním studentům: „Practice, one day you will teach and all is coming.“ Neřekl jim, že příde lotosový květ, stoj na hlavě nebo osvícení.  Také jim neřekl, kdy to přijde. V jógovém kontextu to klidně může být „next life“.

Jsem přesvědčený, že když budete trpělivě pracovat na sobě, přehodnocovat své existující přesvědčení a názory, mapovat svoje hranice, vykračovat ze své komfortní zóny, zkoušet nové způsoby chování, „all is coming“. Udržení kroku s dobou, kariéra, pozice, peníze, ale také vědomější způsob bytí, spokojenost, naplnění. Proto já osobně věřím na IN.

Anketa

Co vy? Jste UP, nebo IN?
UP
50 %
IN
50 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovali 2 čtenáři.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz