Hlavní obsah
Seberozvoj

Lídr nemá být kamarád

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Marek Marušinec, Abeceda lídra

Lídr nemá být kamarád, foto:filadendron,Getty images signature

Pravděpodobně všichni lídři někdy ve své kariéře řeší rovnováhu mezi vztahy a manažerskou efektivitou. Především pro začínající lídry je toto jedna z největších výzev. Jak se z kolegy stát šéfem? Jak vést lidi, se kterými jste dosud byli přátelé?

Článek

Ze zkušenosti a doporučení mnoha top lídrů zní: „Lídr nemá být kamarád“.

Z definice leadershipu vyplývá, že lídři musí být schopni převzít odpovědnost, rozhodnout a vést. Tyto odpovědnosti lídra vyžadují, aby měl ve svém týmu respekt a autoritu. To znamená, že nesmí být jedním ze členů týmu, někým, kdo je se všemi na stejné úrovni. 

Když tuto hranici lídr překročí a je kamarád, bude mít těžkosti vést v mnoha situacích. Jenže to se snadněji řekne, než realizuje. 

Mám dva tipy: jeden pro organizace, jeden pro lídry.

 💡 Tip pro organizace:
Pokud je to možné, nepovyšujte kolegu na šéfa. Společná historie a vztahy budou ztěžovat přijetí nové role jak povýšenému, tak týmu. Vyjměte povýšeného zaměstnance ze starého prostředí a umožněte mu stávat se lídrem v novém týmu.

 💡 Tip pro jednotlivce:
Mějte (možná těžké) konverzace s jednotlivci, kteří nerespektují, že se vaše role změnila. Buďte slušní, ale jasní. Mluvte o tom, co potřebujete, aby vaše spolupráce mohla fungovat. Například:
„Vím, že jsme byli kolegové. Teď je moje role jiná a na to, abychom mohli fungovat v jednom týmu potřebuji, abys to respektoval. Náš vztah z minulosti ti nedává možnost mít výjimky.“
Nebo:
„Chápu, že je pro tebe těžké vnímat mě jako vedoucího, když jsme byli předtím kolegové. Ale potřebuji, abys to začal respektovat. Tvoje odmítání nastavených pravidel mě zpochybňuje před týmem a snižuje mou autoritu.“

A pak buďte připraveni na testování hranic. Protože vám lidi neuvěří, dokud vás neuvidí chovat se jako lídr. 

To neznamená, že se svým týmem nemůžete mít blízké vztahy nebo dokonce někdy ignorovat hierarchii. Důležité je najít správný poměr. Ten často přichází časem, s rozvojem a s osobnostním zráním.

Protože to je důležité téma, věnujeme se mu v Abecedě lídra, rozvojovém programu pro lídry. 

A na závěr? Přijměte, že líderství není soutěž v popularitě. Vaším cílem, pokud chcete být efektivní lídr, nemůže být oblíbenost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz