Hlavní obsah
Seberozvoj

Proč jsou soft skills soft?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marek Marušinec, Abeceda lídra

Termín soft skills pochází, světe div se, z americké armády.

Článek

V 60 letech příslušníci americké armády měli pouze technické tréninky. Tedy jak operovat různé systémy a zbraně. Od automatických pušek až po letadla a tanky.

Poté, co si uvědomili důležitost „human skills“, nasměrovali pozornost na leadership a teamwork. Potřebovali název pro tuto oblast tréninku, aby ji oddělili od technického tréninku. Proto představili nálepku tvrdých aka „hard skills“ pro techniku, systémy a zbraně a měkkých aka „soft skills“ pro zbytek.

Ty zahrnovaly sociální, emoční, behaviorální dovednosti, které vojáci potřebovali k jakékoliv roli. Jediný důvod, proč měly název „soft skills“ byl, že v nich nebyla interakce se železem.

Pokud dnes manažeři vnímají „soft skills“ jako měkké, je to proto, že jejich dopad a výsledky nejsou snadno měřitelné. To ale neznamená, že nemají dopad! Přesně naopak!

Zatímco hard skills dnes zvládne většina strojů díky machine learningu a AI, soft skills jsou skutečný diferenciátor.

Ještě stále jsme lidi. Ještě stále potřebujeme někam patřit, cítit se bezpečně, být inspirování a vzhlížíme k lidským vzorům. Soft skills ve skutečnosti nejsou měkké. Naopak, jsou velice tvrdé. Vyzkoušejte si pracovat pro organizaci, kde lídrům schází „soft skills“, tedy emoční a sociální dovednosti a uvidíte, jaké „hard“ to bude.

Ochutnejte, jak vám bude sedět kultura založena pouze na výkonu, cílech a výsledcích. Bez zájmu, podpory, lidskosti. Very freaking hard.

V případě organizačního zdraví, firemní kultury a leadershipu platí: „Soft skills are hard skills!

Zdroje:

https://mindedge.com/human-resources/say-goodbye-to-soft-skills/

https://eric.ed.gov/?id=ED158043

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz