Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Tohle se v našem týmu nemůže stát!

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Marek Marušinec, Abeceda lídra

Týmová setkání bez jasných závěrů, kde hlasití dominují a ostatní mlčí. Termíny jsou proměnlivé, přístup vlažný, přesto je vše „v pořádku“. Je načase prolomit tento cyklus průměrnosti.

Článek

Že nic takového u vás v týmu nehrozí?

Opravdu?

  1. Po prvních minutách od definování problému přijímáte rychlá řešení. Většinou přichází od těch samých členů týmu (průbojné a hlasité části). Část členů týmu se stahuje s tím, že „když jsou o tom tak přesvědčení, asi mají pravdu“. Část nevystupuje, protože se nechce hádat.
  2. Diskuze o řešení vypadají jako „popcorn“. Nápady vyskakují ze všech stran. Nejčastěji začínají slovy: „Já si myslím, …“, nebo „Podle mě, …“. Nikdo na nikoho nenavazuje, prostě to lítá ze všech stran, ze strany na stranu.
  3. Členové týmu odchází ze schůzek s nejasným pochopením problému a bez jednoznačného pochopení toho, na čem jste se domluvili. Nikdo ale nepátrá po vyjasnění. Lidé nechtějí vypadat jako blbci.
  4. Rychlá řešení, která si odsouhlasíte, nikdo veřejně nerozporuje. Názorová opozice vede k přetlačování nebo hádkám. Když se ale něco nepovede, vždy se najde někdo, kdo řekne: „Já to věděl“, nebo „To se dalo čekat“.
  5. I když se na něčem domluvíte, stejně si to každý udělá podle svého. Termíny, dohody, závazky jsou plovoucí. Když nevyjdou, nejčastější důvod je „Moc práce“, „Nestíhal jsem“ nebo zkrátka mlčí, nikdo nic, tohle se jich netýká.
  6. Všichni víte, že někteří členové týmu dávají jen nezbytné minimum. Jejich přístup je vlažný, jejich přínos průměrný až podprůměrný. Ale nic se neděje. Takto se to táhne již měsíce.
  7. Stane se, že nesplníte daný cíl, ale všichni jsou vcelku spokojeni. „Nic se neděje, jedeme dál.“ „Příště se to povede“, „Poučili jsme se, příště to bude lepší“, jsou fráze, které slyšíte.

Pokud je vám něco z toho známé, věřte, že to má své řešení! Povídali jsme si o nich na včerejším live streamu a více do hloubky půjdeme na našem webináři „Skutečné důvody, proč to v týmech skřípe“.

Držíme vám place, ať zrovna ve vašem týmu nic neskřípe. V opačném případě vám od toho rádi pomůžeme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz